Liisa ihmemaassa – matka muukalaisuudesta kokonaiseksi ihmiseksi

Helsinki käyntini päättyi mukavasti, kun eilen illalla kävin poikieni kanssa katsomassa elokuvan ”Liisa Ihmemaassa”. Elokuva oli taitavasti ja hauskasti animoitu. Täytyy myöntää, että ihastuin erityisesti tähän Hulluun Hatuntekijään, vaikka roolissa olikin tämä imelä amerikkalaistähti, Johnny Depp. Ehkä joudun korjaamaan käsityksiäni hänestä?

Kiinnitin heti huomioni elokuvaan psykologisena kasvukertomuksena. Mielestäni se on tarina polusta, jossa Liisa kasvaa yksilöksi, omaksi itsekseen. Elokuva oli kiva satu, mutta ehkä juonirakenteeltaan simppelisti toteutettu. Alkuperäisessä ”Liisan Ihmemaassa”-kirjassa on enemmän ristiriitaisuuksia. Tähän kasvukertomusluonteeseen taitaa tämän Liisa-tarinan jatkuva suosio perustua. Satu ei kiehdo pelkästään lapsia vaan myös aikuisia.

Valkoinen Jänis johdattaa orvon Liisan pimeään kuoppaan ja hän putoaa ihmemaan eteiseen, josta tyttö pääsee kummalliseen satumaahansa taikajuoman ja taikakakun avulla. Liisan sisäisessä ihmemaassa on pahalla ja hyvällä linnat kuningattarineen, hirviöineen, hiirineen, pullukoine kaksosineen ja hassuine näkymättömäksi tekeytyvine kissoineen. Lisäksi siellä on lukematon määrä muita mielikuvituksellisia hahmoja. Eikö meillä jokaisella on sisällämme oma ihmemaamme? Jollakin voi olla ihmemaassaan vaikka pimeäkaupunki, puutarha ja sisäinen teatteri roolihahmoineen. Useimmiten näissä todellisuuksissa on myös Oraakkelitoukkia, joiden avulla ihmisellä on käytössään sekä tulevaisuus että menneisyys.

Yhtä kaikki, ihmemaassa on kummallisia taikavoimia, jonka jälkeen ihminen ei kulje enää muukalaisena maailmassa. Mietin, ehtivätkö ihmiset tänä päivänä tutustua omaan ihmemaahansa? Kuinka moni meistä putoaa vain kuoppaan onnistumatta koskaan löytämään omaa ihmeitä mahdollistavaa, mutta samalla ristiriitaisuuksia täynnä olevaa sisäistä maailmaansa?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s