Terveydenhuolto ”hullunmyllynä”

Toivon, että pikkuhiljaa ollaan oivallettavan, että terveydenhuollon kuormitus vähenee, kun organisaatioista tehdään vähemmän toimenpidetehokkaita. Elämä on tarina ja narratiivisessa lääketieteessä terveydenhuollon ammattilainen on osa potilasta eheyttävää tarinaa, sairausnarratiivia. Tästä tarinallisesta näkökulmasta katsottuna perinteisessä mielessä ”tehokas” terveydehuoltojärjestelmä tuottaa yhtä tehokkaasti uusia asiakkaita järjestelmäänsä. Tälläistä järjestelmää voidaan kutsua vaikkapa ”hullunmyllyksi”. Asianlaita nimittäin lienee niin, että aika mikä tuhlataan narratiivisessa hoitamisessa potilaan kuunteluun, säästetään vähempinä virheinä ja hoitomyöntyväisyydessä.

Toden totta, kun asiaa syvemmin ajattelen, mielestäni tämä nykyinen terveydenhuollon järjestelmä tehokkuuskriteereineen on ”hullunmylly”. Mitä nopeammin pyörä pyörii, sitä enemmän hoidettavia asiakkaita, ja yhä suurempi osa näistä asiakkaista on terveydenhuollon omaa henkilöstöä. Meidän terveydenhuollon ammattilaisen pitäisi pyrkiä näyttämään omaa esimerkkiä hidastamisessa. Voimme olla edelläkävijä osa tätä ”degrowth” ja ”leppoistamis-” tai ”kohtuullistamiskulttuuria”. Hitaus  ja hiljentyminen ovat nimittäin narratiivista tehokkuutta.

Tiedän kiireisistä päivistyspäivistä, että aina tämä ei ole yksinkertaista. Olen kuitenkin alkanut pitämään entistä tomerammin kiinni kahvitauoistani ja ruokatunneistani, mikä ei ole ollut helppoa. Olen myös yrittänyt oppia hetken verran kuuntelemaan tarkkaavaisesti potilasta, kun hän tulee vaivoineen sisään. Toivon, että meistä terveydenhuollon ammattilaisista löytyy yhä enemmän ihmisiä, jotka kieltäytyät tekemästä talousmiesten tehokkuuskriteerein töitä. Meidän on löydettävä uudet kriteerimme työmme ”tehokkuuden” arvioinnille. Kokonaisvaltainen hoitava ihmisten välinen suhde eheyttää molempia osapuolia, sekä hoitajaa että hoidettavaa. Luultavasti se myös vähentää terveydenhuollon asiakkaita.

Simone, feministinen, monia lukijaa varmasti ärsyttävä hippiosani minua, hihkuu mielennäyttämölläni:

”Nouskaamme yhdessä kaikki terveydenhuollonammattilaiset eduskunnan portaille kyltteinemme. Niissä voisi lukea vaikkapa

ELÄKÖÖN HITAUS JA FEMINIININEN HOIVA!

ALAS KAIKEN NUMEROIKSI MUUTTAVA PATRIARKAN KULTTUURI!

ELÄKÖÖN TARINAT!

AHNEUS JA KIIRE EIVÄT OLE HYVEITÄ!

HALUAMME TAKAISIN TYÖN SISÄISEN ILON!

IHMISEN ELÄMÄN INHIMILLINEN RYTMI ON PALAUTETTAVA!”

Hei, kuka lähtisi minun kanssani barrikaadeille:)? (Voi kuinka suloisia mielikuvia nousee Simonen mieleen 60- ja 70-luvuilta!)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s