Hidas elämä – mahdollisuus eheytymiseen

Tänä torstaina heijastan jälleen ajatuksiani syöpälääkäri Rachel Naomi Remenin ajatuksiin. Olen vuosikymmenet pohtinut terveydenhuollon ammattilaisen ja potilaan välistä terapeuttista suhdetta. Olen seikkaillut jos jonkinlaisissa filosofisissa sfääreissä. Tämän amerikkalaislääkärin elämänläheiset viisaat ajatukset uppoavat uppoavat sieluuni kuin veitsi voihin.

Ihmiset ovat aikojen alusta saakka parantaneet toisiaan. Henkilökohtaisesti kutsun tätä tapaa parantaa eheyttämiseksi (healing). Tämä siksi, että eheytymisessä ihminen harmonisoituu sosiaalisena kehomielenä. Esimerkiksi kroonisesti sairas ihminen voi eheytyä, jolloin hän oppii elämään sairautensa kanssa. Hän pystyy elämään laadukasta elämää sairaudestaan huolimatta. Joku puolestaan voi parantua fyysisestä sairaudestaan, mutta hän ei suinkaan eheydy.

Kauan ennen kuin oli hammaslääkäreitä, kirurgeja, sisätautilääkäreitä, psykiatreja ja psykologeja ihmisillä oli kuitenkin toisensa. Ihmiset ovat aina olleet haavoittuvaisia. Menneinä aikoina haavojen parantamisessa on auttanut toinen ihminen. Kahden haavoittuneen ihmisen välisellä eheyttävällä vuorovaikutussuhteella voi olla valtavia ihmistä parantavia voimia. Voimme saavuttaa itsellemme viisautta omista haavoistamme, jotka voivat opettaa meille sekä eheytymisen että eheyttämisen taitoja. Lääkärit hoitavat, mutta toinen vertaisihminen voi olla eheyttämässä ihmistä. Ainoastaan haavoittunut ihminen voi ymmärtää kärsimyksen luonteen. Sitä ei pysty tekemään asiantuntija.

Kuuntelu on eheyttävän suhteen ytimessä. Kuuntelemisemme kautta voimme löytää kodittomille osillemme uuden kodin. Tämä kuuntelija voi olla toinen ihminen. Se voi olla myös oma aikuinen osa meitä, joka opettelee kuuntelemaan omia torjuttuja piiloon kätkettyjä mielenosiamme. Nämä piilossa olevat osamme ovat usein kiellettyjä, vihattuja ja aliarvostettuja osia meitä. Kun pysähdymme ja hidastamme elämämme, voimme löytää pyhän hiljaisuuden, tilaan, jota kuuntelemalla muukalainen sielumme löytää taas kodin. Muutos parempaan voi lähteä liikkeelle oman itsen kuuntelusta tai siitä, että toinen ihminen, joskus terapeutti, kuuntelee meitä. Ennen muodottomana vellonut tuntematon osa meitä alkaa saada muotoja. Nämä muodot voivat syntyä erilaisina symboleina: teksteinä, kuvina, liikkeinä tai puheena. Opettajina ovat haavamme. Hammaslääkäri voi hoitaa ihmisen hampaita, mutta kokonaisvaltaiseen eheytymiseen tähtäävässä hoitosuhteessa hän on myös aina toinen kuunteleva ihminen.

Kun olemme löytäneet sielullemme kodin, emme kulje enää muukalaisina tässä maailmassa. Häpeä ja syyllisyys itsestämme katoavat ja tilalle tulee levollisuus. Meidän ei tarvitse olla täydellisiä. Olemme riittävän hyviä. Hyväksymme oman pahuutemme ja ikävät puolet itseämme, eikä meidän tarvitse lähteä siirtämään vihan tunteitamme väkivallan sanoina tai tekoina toisia ihmisryhmiä kohtaan. Elämä lähtee kantamaan. Olen vannoutunut hitaan elämän kannattaja. Elämme maailmassa, jossa kaikkea on liikaa: tekemistä, tavaraa, informaatiota. Hiljaisuus, toisen ihmisen kosketus ja pysähtyminen tarjoavat meille mahdollisuuden eheytymiseen. Tällöin parhaassa tapauksessa voimme muuttua itse enkeleiksi, joiden siipien hipaisulla on eheyttäviä voimia.

Rachel Naomi Remen, Kitchen Table Wisdom, Stories That Heal

Mainokset

2 thoughts on “Hidas elämä – mahdollisuus eheytymiseen

  1. Ihan asiaa kirjoitat!

    Minua vaan aina hiukan häiritsee, kun joku kirjoittaa ”me” -muodossa. Toki inhimilliset kokemukset ovat yleismaailmallisia, mutta silti tulee hiukan sellainen tunne kuin kirjoittaisi muidenkin ihmisten puolesta.

    Vain oman todellisuutensa voi elää.

    Hyvää viikonvaihdetta!

    1. Totta. Toisaalta on hyvä muistaa, että ”me” ei tarkoita ”me kaikki”. Mielestäni jos taas kirjoitan pelkäistään minä-muotoisena, tulee tunne, ettei muilla ihmisillä olisi samantapaisia kokemuksia. Täytyypä seurata omaa kirjoittamista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s