Akvaarioelämää

Ennen vanhaan tällaiset paikkakunnat kuten Kuhmo, puhumattakaan Kuumusta, olivat oikeastaan hyvin läpinäkyviä. Uskon, että edelleen läpinäkyvyys on täällä suurempaa kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tämän ajattelen olevan sekä hyvä että huono asia. Hyvä asia se on siinä mielessä, että täällä ehkä kuitenkin paremmin huomataan toisen ihmisen yksinäisyys, alkoholismi ja muut ongelmat. Tällöin asioihin ehkä pystytään ystävien, sukulaisten ja viranomaisten toiminnan kautta varhemmin kuin pääkaupunkiseudulla, jossa ihminen saattaa hukkua massaan. Suurkaupungissa ihminen voi hukata itsensä, oman syyllisyytensä ja häpeänsä, ihmisvilinään. Mielestäni kaupunkiympäristö tarjoaa ihmiselle paremman ympäristön paeta itseään.

Huono asia läpinäkyvyys oli ja on silloin, jos ihminen elää pienellä paikkakunnalla, jossa valtakulttuuri on tiukkaan normitettua. Suuri osa kyläyhteisön jäsenistä kuuluu esimerkiksi yhteen puolueeseen tai uskonnolliseen ryhmittymään. Tällöin kaikenlaista poikkeavuutta saatetaan lähteä sosiaalisesti paheksumaan ja rankaisemaan. Uskon, että tämä on selitys, miksi harvat esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat halunneet asua pienillä paikkakunnilla.

Kapea-alaisesti ajattelevat yhteisöt ja yksiöt ovat sokeutuneet omalle ajattelulleen luulleen ajatuksiaan faktoiksi. ”Hyvä veli ja hyvä sisko” -järjestelmillä pidetään huolta siitä, ettei ikävät uudet ajattelumallit pääse pesimään hallinnollisiin organisaatioihin. Toisaalta uskon, että tämäkin asia on maaseutupaikkakunnilla muuttumassa. Kuhmo vaikuttaa tänä päivänä suhteellisen monikulttuuriselta ja -arvoiselta yhteisöltä. Uskon, että kuhmolaisten aktiivinen kulttuuriharrastus on lisännyt monikulttuurista suvaitsevaisuutta. Samaan aikaan yhä useampi kuhmolainen on linkittynyt eri arvoja edustaviin virtuaaliyhteisöihin. Internet on tuomassa monikulttuurisuutta globaalisti joka kylään ja notkelmaan.

Tulevaisuustutkijan Mika Mannermaan mukaan tulemme elämään entistä enemmän akvaarioelämää. Yhteiskuntajärjestyksemme on luonut järjestelmän, jossa ihminen tehdään koko ajan läpinäkyvämmäksi. Lieneekö tämä hyvä vai huono asia? Uskon, että läpinäkyvyys on hyvä asia, silloin kun tämä läpinäkyvyys on kaksisuuntaista. Totalitaarisessa valtiossa läpinäkyvyys on yksisuuntaista. Kaksisuuntaisessa läpinäkyvyydessä vallanpitäjät näkevät kansalaisensa ja kansalaiset vallanpitäjänsä. Myös yritysten tekemien eettisten ja ekologisten ratkaisujen läpinäkyvyys tulisi olla selviö.

Toki tämä läpinäkyvyys on raskasta ja jossain pitäisi kulkea yksityisyyden raja. Ei kai esimerkiksi pitäisi kuulua kenellekään, koska käyn pytyllä ja kuinka vatsani toimii. Entä jos ihminen pettää esimerkiksi vaimoaan tai vaimo miestään, kuuluuko tämä asia kenellekään muulle kuin poliitikolle itselleen? Tästä mielenosani ovat hiukan erimielisiä. Nyt liikutaan jo moraalin alueella, ja sen vuoksi kysymys riippuu siitä kenen lauluja lauletaan. Pienen sisäisen, eri osieni välisen keskustelun jälkeen, tuon julki oman mielipiteeni: Mielestäni pettäjän täytyy tajuta, että hänen toimintansa rikkoo joidenkin ihmisten moraalikäsityksiä ja tällä voi olla vaikutuksensa ihmisen äänestyskäyttäytymiseen. Moraaliset kysymykset ovat keskiössä, kun mietimme, ketä äänestämme. Poliitikon tulee tiedostaa, että elämme läpinäkyvyyden aikaa. En pidä enkä hyväksy juorulehtien yksityisyyden sairaalloisuuteen saakka menevää kyttäämistä, mutta toisaalta olen myös sitä mieltä, että ”pettäjän” tulee olla tietoinen siitä moraalisesta ristiriidasta ja riskistä, joka hänen toimintaansa liittyy. Asian julki tullessa voi olla niin, että äänestäjät reagoivat häneen eri tavalla. Tällä en tarkoita sitä, että kyseistä henkilö ei välttämättä ei enää valittaisi esimerkiksi eduskuntaan vaan että ainakin valitsijaporukka saattaa vaihtua.

Voiko ihminen tehdä itse itsensä läpinäkyväksi? Sidney Jouardin kirjassa ”Transparent Self” korostetaan, että ihminen kasvaa hypnoottisen loitsun vallassa. Lapselle vanhemmat, opettajat, valmentajat ym. opettavat, kuinka maailma nähdään oikein. Lapsi omaksuu ”oikean” kielen, jonka avulla hän käsitteellistää maailmaa. Tämän vuoksi ihminen näkee, kokee ja kuulee maailman sellaisena kun se on hänelle loitsulla luotu. Taika puretaan siten, että ihminen pääsee prosessiin, jossa hän normalisoi kuulonsa, näkönsä ja hän oppii uusia kieliä käsitteellistääkseen omalla henkilökohtaisella tavallaan maailmaa. Hän tekee osansa, joista suuri osa on sisäistettyjä toisia ihmisiä, läpinäkyväksi itselleen. Tämä vaatii meiltä paljon. Joudumme kestämään sen, että emme tulekaan enää hyväksytyksi ja meitä torjutaan, meille nauretaan ja meitä pilkataan. Moni meistä jää tämän pelossa yksilöitymättä. Toisen taholta saatu hyväksyntä on tärkeämpää kuin oma itseys. Hinta tästä itseyden myymisestä on kuitenkin kansantaloudellisesti suuri – me saamme itsellemme erilaisia psyykkisiä ja kehollisia vaivoja. Onko esimerkiksi masennus kansantauti siksi, että yhä useampi ihminen on hyväksytyksi tulemisen tarpeessaan myynyt itseytensä valtakulttuurille?

Uskon vakaasti, että ihminen voi tehdä itsensä läpinäkyväksi. Hän voi tehdä itsestään itselleen akvaarion. Tässä prosessissa ihminen pystyy fantasiamaailmansa avulla tekemään entistä enemmän esitietoista materiaaliansa tietoiseksi. Paljastamme ikävät menneisyytemme haamut, jotka jättävät meidät sitten rauhaan. Uskon, että täysin läpinäkyvä ihminen on lopullisesti yksilöitynyt; hän on saavuttanut eettisyyden ja puhtaan rakkaudentilan. Tämä tila on teoreettinen tila. Kristus tai Buddha-tila. Harva meistä pääsee sitä lähellekään.

Itseyden tekeminen läpinäkyväksi merkitsee siis minulle aika lailla sama asia kuin ihmisen yksilöityminen. Yksilöitynyt ihminen on sinut oman itsensä kanssa ja tiedostaa varjonsa ja tunteensiirtonsa. Hän esimerkiksi huomaa, että suuttumuksen oikea kohde usein onkin hänessä itsessään. Läpinäkyvän ihmisen ei tarvitse hävetä menneisyyttään, koska hän on hyväksynyt sen. Mielestäni tämä läpinäkyvyys voi samalla suojata itseyttä. Kun olen tehnyt itseni läpinäkyväksi, voin löytää itsestäni turvapaikan, entistä levollisemman ja loukkaamattomamman tilan. Läpinäkyvyys vaatii rehellisyyttä. Tällöin kirjoitan, maalaan, tanssin, laulan tai kerron itsestäni tarinaa, jossa en pakene enää menneisyydessäni olleita ikäviäkään kokemuksia. On parempi, että itse kirjoitamme läpinäkyvän tarinan itsestämme kuin että joku toinen sen tekee.

Mainokset

2 thoughts on “Akvaarioelämää

  1. Hi Katarina. Thanks for visiting my blog site. Imagine my surprise to find that your blog was in Finnish when I linked back. When I used google to translate your page, I noted your most recent post (this one) on transparency with a reference to Sidney Jourard. As I read, I got a sense of transparency in terms of community both in terms of cities and towns, and in organizations, a sociological approach that fits well with my psychological approach.

    You commented in one of your earlier posts about spelling. Well for me, your spelling didn’t become an issue as I couldn’t differentiate between the original words. The translated text I read wasn’t difficult to understand. Once context is in place, the ideas emerge. And that, is the key, isn’t it?

    I’m looking forward to more visits.

    1. Well, the world is small nowadays, isn’t it. Yes, I happened to write about transparency of the communitys and persons. I actually agree with the ideas that individuation is about the same thing that You make yourself transparent. I have just written a book (unfortunately in finnish) about my own ego-state process, in which I created 16 subpersonalities to myself (like religious Katarina, inner child, old wise Sophie, hypnotherapist Kati, Regine (who loves Sören Kierkegaard), Scientist (a male subpersonality), an atheist Thomas etc. In their dialog I started to figure out who I really am and what is really important in this life. I kind of made myself transparent to myself, you know:).
      I am working with my second book about narrative medicine. I love jungian ideas. I work as a dentist and hypnotherapist in a small town part timely and I use a lot of energy in writing and reading. We are downshifting with my husband. Simple life, not much expenses, a nice small farm… I will continue to read Your blog. It is interesting!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s