Hei, onko kolmas teollinen vallankumous tosiaan tulossa?

Mahtavaa, kun maailma on menossa tällaiseen suuntaan. Jeremy Rifkin, kansainvälisen kaupan asiantuntija ja suosittu kirjalija julistaa, että seisomme kolmannen teollisen vallankumouksen reuna-alueella. Maailmaa edelleen vielä pyörittävät valistuksen perinteen antiikkiset, jo muutama sata vuotta vanhat ajatukset, tulevat vihdoin kaatumaan. Näyttää siltä, että yhä useampi ihminen on luopumassa ajatuksesta, että ihminen on vain itseään ajatteleva toistensa kanssa kilpaileva yksilö. Tilalle nousee uusi vastuullinen empatiakykyinen ihminen. Vihdoin on tajuttu, että niin kauan kuin ihmisen ainut intressi on oman vaurautensa lisääminen, emme pysty pysäyttämään ekokatastrofia.

Tulevaisuudessa suuret rakennukset ja pienet maatilat omaavat uusiutuvia energian tuotantoteknologiaa, ja sitä kautta tulee tapahtumaan energiantuotannon uusijako. Internetverkkojen lisäksi tulemme muodostamaan horisontaalisia energiantuotantoverkostoja.Tällaisia ajatuksia Amerikoissa. Meillä ei tämmöisiä hömppäajatuksia hyväksytä. Täällähän ollaan sitä mieltä, että lisää vaan ydinvoimaloita, jotta taloudellinen kilpailu ja kasvu saadaan jatkumaan!

Millä tavalla tämä energian uustuotanto tulee vaikuttamaan ihmistietoisuuteen? Rifkinin mukaan tietoisuutemme on koko ajan muuttunut, ja aika ajoin sen historiassa on tapahtunut suuria hypähdyksiä. Ihmiset alkavat yksilötasolla kantamaan vastuuta omasta biosfääriä vahingoittavasta toiminnastaan. Ihminen on sosiaalinen, itseään jatkuvasti peilaava eläin. Empatialla ja sosiaalisella vastuullisuudella voimme lisätä sekä omaa että itsemme hyvinvointia. Oma hyvinvointimme on riippuvainen naapurin hyvinvoinnista. Empatia ja toisesta välittäminen tulevat olemaan tulevaisuuden muutosta ohjaavia arvoja. Muutos tulee lähtemään ruohonjuuritasolta. Ihmiset ympäri maailmaa aloittavat horisontaalisen yhteistoiminnan, jossa kaikkien yhteinen intressi on kestävä kehitys ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Yltiöpäinen kuluttaminen on vanhanaikaista ja kohtuullinen, aineellisesti vaatimaton elämäntapa trendikästä!

Kööpenhaminan ilmastokokous epäonnistui, koska siihen osallistujilla ei ollut yhteistä biosfääristä intressiä. Kullakin politiikan edustajalla oli vain omat geopoliittiset vanhat intressinsä. Poliitikot ajoivat maansa etua, eivätkä biosfäärin etua. Tulevaisuuden politiikkaa tulee ohjaamaan biosfäärinen tietoisuus eikä geopolittinen tai yksilöllinen itsekkyys. Muutos alkaa alhaalta, ja ja vanhat hierarkiset rakenteet purkautuvat automaattisesti.

Kulttuuri ei ole talouden jatke vaan talous on kulttuurimme jatke. Tällä hetkellä monesti tuntuu täällä Suomessa vielä siltä, että kulttuurimme on vain talouselämän jatke. Jopa taiteestakin tehdään tuotteita. Horisontaalisesti tapahtuva kulttuurinen ruohonjuuritason muutos, ihmisten arkinen yhteistoiminta, tulee automaattisesti luomaan myös uuden empaattisemman ja ekologisemman tavan tehdä ”pisnestä”. Mielenteatterini näkökulmasta on kiva huomata, että Rifkin on juuri samaa mieltä kuin minäkin siitä, että tietoisuuden integroitumiseen ei tarvita pelkästään empiirisanalyyttistä luonnontiedettä, vaan tarvitsemme myös luovia, hyvän mielikuvituksen omaavia ihmisiä.

Rifkin tuo muuten esiin sen mielenkiintoisen seikan, että jo Goethe oli tieteestä täysin eri mieltä kuin Descartes. Goethe oli sitä mieltä, että todellisuutta ymmärretään osallistuvan tutkimuksen kautta, eikä seisomalla syrjässä ja tarkkailemalla todellisuutta objektiivisesti. Edelleen erityisen mielenkiintoista mielenteatterini näkökulmasta on se, että Rifkin on sitä mieltä, että itsensä tunteminen on empaattisen asennoitumisen ytimessä. Jotkut nimittäin ovat pitäneet tällaista sisäsisen teatterin kaltaista itsetutkimusta egoistisena turhanpäiväisenä toimintana. Rifkinin, kuten niin monen psykologin mielestä, ainoastaan silloin kun ihminen kykenee rakkaudellisesti kohtaamaan itsensä, oman häpeänsä ja haavoittuvaisuutensa, kykenee hän empatiaan toista ihmistä kohtaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s