Tulevaisuuden tekijät – Kuhmon ja Helsingin kohtalonyhteys

Tulevaisuuden tekijät

Minulle tarjottiin kunnia olla mukana Kuhmo-talolla ”Tulevaisuuden tekijät” seminaarissa. Paikalle oli saatu joukko yhteiskunnallisia vaikuttajia talouselämän, tieteen sekä Helsingin ja Kuhmon kunnallispoliittisesta piireistä .

Jouduin kesken seminaarin käväisemään brutaalisemmassa todellisuudessa Seilosen Arjan vastaanotolla, kun hampaaseeni oli tullut reikä. Eikö ole epäoikeudenmukaista, että hammaslääkärinkin hampaaseen voi ilkeä hammaspeikko rakentaa pesänsä? Edellisestä reiästä onkin kyllä jo kymmenkunta vuotta aikaa. Lisäksi jouduin lähtemään seminaarista hieman ennenaikaisesti hoitamaan toisten kuhmolaisten hampaita, joten en saanut täydellistä kuvaa päivän koko annista.

No, se mitä mieleeni tapahtumasta tarttui, oli erittäin myönteistä. Tuntui siltä, että jotakuinkin kaikki alustajat toivat esille huolensa erinäisistä ekologisista kysymyksistä kuten ilmaston lämpenemisestä. Ratkaisuja ekologisiin haasteisiin haetaan sekä poliittisin ja tieteen keinoin sosiaalisista innovaatioista, sekä yritysmaailman ja tieteen tekemistä uusista teknisistä innovaatioista. Puu oli tämänkertaisen seminaarin sydämessä. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että olemme eri yhteiskunnallisilla sektoreilla puhaltamassa yhteiseen ekologisempaan suuntaan, mikä on erinomainen asia.

Huomioni kiinnittyi erityisesti Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen puheenvuoroon. Pajunen aloitti alustuksensa meitä kainuulaisia imartelevalla tarinalla. Hän kertoi, että kun Pekingin kaupunginjohtaja oli käynyt Helsingissä, oli häneltä kysytty, onko jokin asia, mihin hän erityisesti kiinnittää Helsingissä huomionsa. Pekingin vieras oli vastannut: ”Yes, serenity” eli siis seesteinen, mielenrauhaa stimuloiva ympäristö. Pajunen kertoi, että istuessaan Kalevala hotellin ravintolassa ja katsoessaan sieltä käsin Lammasjärven näkymää, hän tunsi, mistä Pekingin kaupunginjohtaja oli puhunut.

Erityisesti Pajusen ajattelu kiehtoi minua ehkä juuri siksi, että näin hänen ajatuksissaan yhtymäkohtia omaan ”Sisäinen Teatteri” – ajatteluuni. Pajunen oli nimittäin sitä mieltä, että elämme kontrasteista. Aivan, olen ehdottomasti samaa mieltä. Sekä ihmisen sisäinen että kollektiivinen yhteisöllinen maailma voivat käyttää luovuudessaan hyväkseen vastakohtaisuuksia ja ristiriitoja. Sen sijaan kaivamalla itsemme ”juupas-eipäs” -väittelyihin, löydämme itsemme kaivautuneina poteroihin. Toisin sanoin, elämme ”sekä-että” maailmassa, emmekä ”joko-tai” maailmassa.

Pajunen korosti, ettei kuntien tarvitse kilpailla keskenään tai edes käydä nollasumma peliä keskenään. Molemmat kunnat voivat yhdessä hyötyä yhteistyöstä. Aivan… onnistuneessa vuorovaikutuksessa kaikki osapuolet voivat nousta uudelle ymmärryksen tasolle, joissa voi löytyä täysin uusia innovatiivisia tapoja ajatella. Näistä vanhoista ennen keskenään kilpailleista näkökulmista voi syntyä uusia integratiivisia näkökulmia, joista kaikki hyötyvät.

Lisäksi Pajunen painotti, että myönteinen muutos tapahtuu käytännönläheisen tekemisen kautta. Totta, uskon erityisesti, että jokaisen yksittäisen ihmisen henkilökohtaiset elämänvalinnat ja ekologiset teot vievät meitä kohti parempaa tulevaisuutta. Olemme siirtymässä hierarkkisesta todellisuudesta horisontaalisempaan, monikulttuuriseen, yhteistoiminnalliseen ja toivon mukaan myös empaattisempaan kulttuuriin.

Lisäksi Pajunen korosti perusarvojemme tärkeyttä. Hän uskoi, että enemmistöllä kainuulaisista ja helsinkiläisistä on yhteiset arvot, joita ovat mm. ympäristöömme liittyvät arvot, rauha ja turvallisuus. Lisäisin tähän vielä, että emme tarvitse pelkästään sosiaalisia ja teknisiä innovaatioita, vaan tarvitsemme myös yksilötasolla tämän suuren asennemuutoksen, jossa lakkaamme kilpailemasta keskenämme ja löydämme keskeiseksi elämän tehtäväksemme jonkin muun asian, kuin aineellisen kuluttamisen lisäämisen.

Kainuulaisia ja helsinkiläisiä liittää toisiinsa Pajusen mukaan kohtalonyhteytenä kolme seikkaa. Molemmat ovat kuntia, joiden olemassaolon tarkoitus on olla sen asukkaiden hyvinvoinnin peruspilareita. Lisäksi Helsinkiä ja Kuhmoa yhdistää yhteistoiminta, jonka tavoite on löytää molemmille kunnille sopivat energiaratkaisut. Niissaä uusiutuvia energianlähteitä aletaan käyttää entistä suuremmassa mittakaavassa. Eri kokoisina yksikköinä ratkaisut eivät aina ole samoja. Ja vielä kolmantena erityisesti Helsinkiä ja Kuhmoa yhdistävä seikka on yhteinen kiinnostus puurakentamiseen.

Kun vietän enimmän aikani luonnon keskellä ”huitsin Nevadassa” eli Kuumussa, Kuhmon pohjoisimmassa kylässä, kaukana kaikesta (vain lähellä itseään), koin hyväksi saada vaihteeksi tällaisen piristysruiskeen uusista tuulista ja virtauksista. Tämä siitä huolimatta, että kyllä täällä Kuumussakin virtaa! Hiljaisuus nimittäin stimuloi erinomaisesti sisäistä virtausta. No, joka tapauksessa näyttäisi siltä, että olemme kulttuurissamme kulkemassa myönteiseen entistä vastuullisempaan suuntaan. Minusta tuntuu, että yhä useampi tajuaa, ettei meitä ole heitetty tänne maailmaan kilpailemaan keskenämme kauneudessa, vauraudessa ja terveydessä.

Ihminen  kun on siunattu tietoisuudella, jonka ainutlaatuinen ominaisuus on se, että se voi koko ajan ylittää itseään sekä tieteissä että taiteissa. Samalla se voi synnyttää uutta laajempaa ymmärrystä todellisuuden luonteesta. Tätä tietoisuutta hyväksi käyttäen moni meistä on oivaltanut, että vastuullinen käytännönläheinen toiminta, jolla pyrimme säilyttämään luonnon monimuotoisuuden tai pyrimme edistämään köyhimpien hyvinvointia, ei ole suinkaan itseltämme pois. Sen minkä menetämme vauraudessamme, saamme yleensä onnellisuutena takaisin. Myös Jussi Pajunen korosti tätä elämän läheistä käytännön tekemistä.

Kiitos, Pajusen Jussi ja kiitokset tietysti myös kaikille muille alustajille ja järjestäjille.

Ja nyt takaisin mustikkamehtään, isäntä män jo!

PS. Kerron teille salaisuuden. Jussi Pajusta Helsingistä  ja minua Kuhmosta yhdistää yksi asia. Poikamme ovat koulukavereita ja he molemmat ovat osakkaita yrityksessä ”Offroadpromotion Oy:ssä”.

Mainokset

One thought on “Tulevaisuuden tekijät – Kuhmon ja Helsingin kohtalonyhteys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s