Kenen elämää elät?

Pienen elämän etsijä kääntyy Jungin ajatuksien puoleen psykoanalyytikko Holliksen kautta  ja kehottaa meitä pysähtymään ja kuuntelemaan sisäistä viisauttamme. Siirtolan Emäntä on  samaa mieltä. Hiljaisuus ja yksinkertainen elämä voivat edustaa psykologisia elementtejä, joissa kykenemme kuuntelemaan moniäänistä luovaa minuuttamme. Meillä ei ole pelkästään sisällämme ”Vanhaa viisasta naista/miestä”, vaan väitän, että meissä on muita arkkityyppisiä hahmoja, kuten Sisäinen lapsi ja vastakkaisen sukupuolen edustaja/edustaja. Kiire on este oman sisäisyyden, omien ristririitaisten minuuksien löytämiselle ja eheytymiselle.

Nykyinen maailmamme on äärimmäisen kaoottinen ja ristiriitaisten voimien temmellyskenttä. Monet psykoterapeutit ovatkin sitä mieltä (esim. Rita Carter, John Rowan), että aikaisemmin sairaalloisena pidetystä mielen moniosaisuudesta tai monitilaisuudesta onkin tullut normaali selvitymisstrategia tämän päivän ihmiselle. Evoluutio keksii meille uusia selviytymiskeinoja kaoottisessa traumatisoivassa maailmassa. Ehkä juuri siksi roolipeleistäkin on tullut niin suosittuja? Ihmiset voivat mielikuvituksensa avulla irtautua arjesta ja ottaa etäisyyttä ongelmiinsa. Roolipelien fiktiivinen maailma on turvallinen, metaforinen tapa käsitellä ja leikkiä maailman ristiriitaisuuksissa.

Siirtolan Emäntä ei usko, että eheä minuutemme saavutetaan pelkästään tieteen keinoin. Hänen mielestään ainoastaan faktoille rakentuva maailmankuva on karmaisevan kylmä ja kuollut paikka. Tarvitsemme tosiasioiden lisäksi myös taidetta, uskontoja, tarinoita, myyttejä ja satuja. Jungissa Annaa ja hänen ystäviään, myös Siirtolan emäntää, kiehtoo juuri tämä ihmisen luovuuteen uskominen (taidan tästäedes kutsua itseäni aina täällä Siirtolassa kirjoitellessani pelkästään Siirtolan emännäksi, jottei lukija mene aivan sekaisin). Carl Jung rakasti yksinkertaista elämäänsä pienessä vaatimattomassa itserakentamassaan kivilinnassaan.  Hän toteutti siellä yksinkertaista elämäntapaansa, jollaista hänen esi-isänsäkin olivat eläneet. Linnassaan hän kävi läpi suuren osan omaa aktiivista mielikuvitusprosessiiaan ja unien tulkintansa, jotka olivat pohjana hänen seuraaville viidenkymmenenvuoden aikana luomille teorioille.  Unien, valveunien ja  aktiivisen mielikuvituksen maailmamme sisältää  kaikki tarpeelliset vastaukset itseydellemme. Voimme eheyttää itseämme muun muassa kirjoittaen, maalaten, musiikin keinoin ja tanssien. Eheytyminen on myös henkinen ja/tai hengellistymisen polku.

Eikö ole maailman tulevaisuuden kannalta huomattavasti hyödyllisempää, että ihmiset elävät sisäisissä fiktiivisissä pilvilinnoissa tai roolipelien seikkailuissa kuin ekologisesti kestämättömiä tarinoita rakentaen kuluttamalla ja matkustelemalla ympäri maailmaa. Emäntä väittää, että toivo paremmasta tulevaisuudesta ja ihmiskunnan eheytyminen saavutetaan nimenomaan ihmisen luovan vuorovaikutuksellisen monikulttuurisen leikin eikä pelkästään rationaalisen ajattelun kautta. Hän nimittäin uskoo, että ainoastaan löytämällä sovun itsensä kanssa, ihminen voi tavoittaa todellisen armon toista ihmistä ja luontoa kohtaan. Elämä ei ole perimmiltään taidetta eikä tiedettä, vaan se on oman ihmisluonnon toteuttamista.  Kulmakivet aitoon yhteisöllisyyteen sijaitsevat ihmisen sisäisyydessä.

Eikö tämän päivän ihminen keskity liikaa materialistisessa todellisuudessa elämiseen? Jos hän elää fantasiatodellisuudessa, on tämä todellisuus vain virtuaalista, jossa avuton ja yksinäinen ei välttämättä selviä. Ihminen tarvitsee ohjausta, jotta hän voi elää autenttista ja luovaa elämäänsä.

Virtuaalinen todellisuus on pirstoutuneitten ja eheitten ihmisten yhteinen temmellyskenttä. Siirtolan Emäntä uskoo, että juuri virtuualista ulottuvuuttaa tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään entistä paremmin myös ihmisen eheytymisen välineenä. Ihminen ei pelkästään puhu itseään eheäksi, kuten terapiassa, vaan hän voi myös kirjoittaa itseään eheämmäksi. Vaikka Emäntä ei usko, että virtuaalinen kosketus koskaan korvaa toisen ihmisen läheisyyttä.

Eettisen ja ekologisen toiminnan lähtökohta on eheytyvä sisäinen maailma. Emäntä on sitä mieltä, että vasta virtauksen eheyttävässä tilassa ihminen elää autenttista omaa elämäänsä. Juuri luovuutemme saa elämän maistumaan elämältä ja pienessä ohjauksessa tai itseopiskellen saatamme pystyä juuri  luovuutemme avulla kääntää psyykeemme pirstaloitumisen voitoksemme. Oletteko huomanneet, myönteisiä pieniä muutoksia on ilmassa? Onko kollektiivinen, yhteisöllinen tietoisuutemme eheytymässä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s