Vapaa-ehtoistyö iloinen asia!

Pohjois-Suomen Mielenterveysseuran aluekoordinaattori Sinikka Kähkönen on opettanut meille, että vapaa-ehtoistyö on hedonistista altruismia. Olen entistä vakuuttuneempi, että asianlaita on juuri näin. Oli voimaannuttava kokemus saada jakaa yhteistä aikaa vapaaehtoistyötä tekevien kajaanilaisten, kemi-torniolaisten, rovaniemeläisten, kiteeläisten, savonlinnalaisten ja kemijärveläisten kanssa.

Etenkin kemijärveläiset kaksi  MTS:n vapaaehtoistyötä tekevää naisihmistä naurattivat meitä useammalla tarinalla, jotka kaiken lisäksi vielä olivat tositarinoita elämästä. Jounin, Tyynen ja Martan konsertin jälkeen parivaljakko istui iltapalalla Eskon-baarissa. Viereisestä pöydästä kuikuiltiin ja vähän välilä hymyilleen katseltiin tätä kemijärveläistä naisparivaljakkoa. Käyttäytymisen syykin vähitellen paljastui, kun viereisen pöydän väki kiitti rouvia erinomaisesta illan esityksestä. He luulivat vapaaehtoisiamme vapaa-ajan asusteisiin siirtyneiksi Tyyneksi ja Martaksi.

Ei meillä pelkästään hauskanpitoa ollut. Saimme myös  paljon hyödyllistä asiatietoa vapaaehtoisten toimijoiden organisoimisesta. Leena Lihavainen kävi läpi tutkimustietoa yhdistystoiminnan yleisistä linjoista. Alustuksen sisältö oli erittäin hyödyllistä, etenkin tällaiselle noviisipuheenjohtajalle, mitä Siirtolan Emäntä on.

Erityistä hämmästystä ja ilahdusta tarjosi meille Anneli Laine. Hän esitteli meille Rovaniemen Neuvokas-projektia. Rovaniemeläiset kun ovat kunnostautuneet organisoimalla erinomaisen eri järjestöjen välisen vapaaehtoistyön yhteistyöorganisaation, Neuvokkaan. Heidän eri järjestöjä edustavat vapaaehtoiset tekevät mitä moninaisempaa yhteistyötä vanhustyöstä viihdyttävään eri alan taitelijoiden ohjelmarenkaaseen. Pitkän linjan vapaaehtoistyöntekijöitä on jo siirtynyt toimijoista avun saajiksi. Heiltä meillä kuhmolaisilla on opittavaa! Anneli persoonaltaan oli vielä hämmästyttävä. Kateellisena Emäntä ihaili, kuinka hän ulkomuistista lateli mitä mielenkiintoisempaa asiaa tarinoilla höystettynä.

Illalla meitä viihdyttivät Jouni Keronen, Tyyne ja Martta. Jouni on Siirtolan Emännälle tuntematon mies,  Emäntä kun ei ole mikään erityinen musiikin harrastaja. Jouni pääsi kuitenkin yllättämään upealla äänellään, ja Emännästä tulikin kertaheitolla Jouni-fani. Erityisesti hänen uusi koskettava kappaleensa ”Poika” ja sen psykologinen sisältö liikauttivat jotakin syvällä Emännän sydämen perukassa. Aikuisten maailma on kova, ja meidän täytyy muistaa aina helliä sisäistä lastamme.

Tyyne ja Martta esityksellään muistuttivat meitä kaikkia siitä, että mielenterveys on iloinen asia. Heitä katsoessa ihmiset eivät pidätelleet nauruaan.  ”Tytöt ”keräsivät esiintymisellään rahaa Virossa suoritettavaan suonikohjuleikkauksiinsa. Mikä parasta, Emännän mielestä he rikkovat mukavasti naiseutta koskevia tabuja. Konsertin organisointia hoiti Kuhmon Mielenterveysseuran puolesta Ilkka Heikkinen. Siirtolan Emäntä haluaa kiittää häntä vielä kerran tästä panoksesta!

Sunnuntaina Siirtolan Emäntä leipoi osallistujille savolaisen mielikuvakukon. Savolaisen kukon oikein kiusallansa (Emäntä kun muistaa savolaiset juurensa), vaikka Isäntä aina kehuu kainuulaisia kukkoja. Se sisälsi uupuneelle ihmiselle sopivia voimaannuttavia NLP-aineksia: Pohja muodostui hyödyllisistä uskomuksista, kuori hengitysharjoituksista, liikunnasta, ravinnosta ja oikeasta lepo-aktiviteettirytmistä. Kukon sisälle oli piilotettu erilaisia mielikuvaharjoituksia, kuten ankkurointeja, ristiriitojen symbolisointeja, rajojen asettamisia, näkökulman vaihtamisen taitoja ja uudelleenmäärittelyjä.

Tämän jälkeen käytimme hyväksi mielenterveysseuralaisten omaa sisäistä kokemusperäistä viisautta. Osallistujat rakensivat nimittäin vuorovaikutuksellisesti kolmessa ryhmässä omat voimaannuttavat mielikuvakukkonsa.

Kuhmon MTS:n puolesta osoitan suurkiitokset kaikille osallistujille meidän kuhmolaisten MTS jäsenien puolesta. Erityiset kiitokset aluekoordinattoreille Mari Huttuselle ja Sinikka Kähköselle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s