Viisautta keittiön pöydän ääreltä

Emäntä innostui katsomaan youtubesta pätkän Rachel Naomi Remenistä. Hän kun on eräs Siirtolan Emännän esikuvia. Se mikä on yhteistä Remenillä ja Emännällä on, että he molemmat ovat sekä lääketieteen ammattilaisia sekä heillä molemmilla on myös kokemusta siitä, mitä on olla potilas. Rachel Naomi Remenillä on Chronin tauti, hänet on leikattu kahdeksan kertaa taudin takia. Emäntä puolestaan on käynyt läpi työuupumuksen ja rintasyöpähoidot.

Remen korostaa, että moderni lääketiede on mitätöinyt ihmisen tarinoita. Hän on koulutukseltaan lääkäri, mutta häntä on aina kiinnostanut tarinat. Remen on kirjoittanut kirjansa ”Keittiönpöydän viisautta” juuri tarinoista ja sellaisista tarinoista, jotka ovat koskettaneet hänen elämäänsä. Emännän mielestä onkin kaksi eri asiaa tehdä tiedettä ja kirjoittaa tarinoita. Tieteellisessä tekstissä pyrimme objektiivisuuteen, mutta tarinat ovat subjektiivisia, ja juuri siksi ne koskettavat sieluamme. Molemmat ovat tärkeitä tapoja tutkia maailmaamme. Tiedon kohde on reaalimaailma ja tarinoiden kohde koettu maailma, joka ihmiselämän mielekkyyden kannalta on äärimmäisen tärkeä.

Tarinat ovat tunteiden kieltä, ja niiden avulla muokkaamme kokemuksiamme – myös sairauskokemuksiamme. Remenillä on paljon koskettavia tarinoita ihmisistä, jotka ovat olleet hänen potilainaan. Hän on hoitanut yli neljäkymmentä vuotta syöpäpotilaita. Mutta hänellä on myös toisenlaisia tarinoita, joita hän on kuullut lentokentällä, baareissa, naistenhuoneissa jne.

Tarinat ovat sydämemme toiminnan tuottamaa tietoa, toisin kuin faktatieto, joka on aivojen tuotetta. Tarinoilla on ihmeellisiä voimia. Ne auttavat meitä näkemään omien rajojemme ulkopuolista todellisuutta. Parhaat kertomukset antavat meille uudet silmät. Ne auttavat meitä laajentamaan elämän ymmärrystämme. Tarinat antavat meille merkityksellisyyden kokemuksia, ja ne auttavat meitä elämään tyytyväistä ja onnellista elämää. Tarinoiden avulla näemme toistemme naamioiden taakse. Ne paljastavat millainen on se aito ihminen, joka on naamioittemme takana.

Vaikeina elämän aikoina tarinat voivat vahvistaa meitä. Tarinat eivät aina ehkä muuta elämäämme, mutta ne voivat antaa meille vahvuutta muuttamalla elämänkokemuksiamme. Tarinoiden avulla voimme löytää itsemme ja arvomme. Ne kertovat meille mitä voisimme tehdä ja mitä voisimme olla. Tarinat paljastavat jotakin sellaista totuutta, joka ylittää oman aikamme. Joskus ihminen tarvitsee tarinaa kipeämmin kuin ruokaa.

Tarinoiden avulla saatamme pelastaa ihmishenkiä. Niiden avulla voimme olla enkeleitä, jotka siirrämme uusia merkityksiä toistemme elämiin. Syöpäpotilaiden tarinoista Remen sanoo sen verran, että hän ei ole kuullut yhdenkään syöpään sairastuvan sanoneen:” Harmin paikka kun olen sairastunut, koska saatan menettää nyt Mercedes-autoni. ”

Näköjään monelle muullekin syöpään sairastuneelle on käynyt samalla tavoin kuin Siirtolan Emännälle. Syöpäpotilaan silmiltä hyvin usein pudota suomut, ja hän alkaa näkemään selvästi sen, kuinka pienet yksinkertaiset asiat ovat elämässä kaikkein tärkeimpiä. Kokemus on monelle äärimmäisen vapauttava. Monet syöpään sairastuneet oivaltavat myös sen, että tärkeintä mitä he jättävät jälkeensä on heidän kosketuksensa. Heillä on tarve koskettaa toisten ihmisten sieluja ennen kuolemaansa.

Se konkreettinen, mitä meistä jää jäljelle, sitä ei mitata faktatiedon avulla saatikka keräämämme omaisuuden avulla. Emme voi myöskään saavuttaa kuoleman jälkeen arvoamme asemamme kautta, vaan se koskettavin, mitä meistä jää jäljelle on tarinat ja luovuutemme aikaansaannokset. Tarinoiden avulla voi aueta oman elämämme todellinen arvo meille itselle ja myös seuraaville sukupolville.

Siirtolan Emännän pojantytär, Alice Spoof on hulluna tarinoihin.  Juuri tarinat ja hengelliset vertauskuvat taisivat vapauttaa Emännänkin ahdistavasta materialistisen maailmankatsomuksen vankilasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s