Miten lume vaikuttaa?

Siirtolan Emäntä löysi vihdoin lääketieteilijän, jonka ajatukset kolahtavat. Hän on tanskalainen Sören Vendtegodt. Näköjään Emäntä ei pääse Söreneistä eroon. Sören Kierkegaardhan on ollut Emännän erään mielentilan, Reginen, suurin rakkaus.

S. Vedtegodt on tutkinut mm. sitä kuinka lumehoito eli plasebo vaikuttaa ihmiseen. Hän on sitä mieltä, että emotionaalisen, reationaalisen ja kognitiivisen tietoisuutemme kautta voimme vaikuttaa huomattavan paljon omaan terveyteemme. Suomeksi sanottuna voimme siis edistää terveyttämme tutkimalla tunteitamme, suhteitamme muihin ihmisiin ja muokkaamalla tietoisuutemme tietoista sisältöä. Lääketieteellisiksi työkaluiksi tulisikin Vedtegodtin mukaan ottaa käytäntöjä, joissa kannustetaan ihmistä muokkaamaan omaa tietoisuuttaan. Ehkä Siirtolan Emännän ego state terapiaa hyödyntävä sisäinen teatteri ei ollutkaan ihan hölmö keksintö. Se oli hänen tapansa muokata kaaoksen keskellä omaa tietoisuuttaan.

Vendtegodtin mukaan lääketieteilijän ei tarvitse enää syöttää lumetabletteja, jotta ihminen ”erehdytetään” käyttämään omaa tietoisuuttaan eheytymisensä (healing) välineenä. Sen sijaan lääketieteilijä voi rehellisesti tuoda julki potilaallensa, että ihmisen tietoisuudella on kummallisia parantavia voimia. Vedtegodtin työryhmä ei epäröi tuoda tätä julki, olkoonkin sitten kysymyksessä vaikkapa jokin vakavampi tauti kuten syöpä. Vedtegodtin ryhmä selostaa lumeen toiminnan yleensä globaalin elämän laadun kautta. He puhuvatkin potilailleen elämän laadusta lääkkeenä.

Tietoisuutemme on terveytemme, elämänlaatumme ja henkisen hyvinvointimme keskiössä. Tämä Vedtegodtin lääketieteellinen näkemys istuu Emännän ajatteluun kuin avokukko Kainuuseen. Emännän mielestä kuin keskeinen ihmisen onnea, terveyttä ja eheyttävä määräävä tekijä on se minkälaisen elämänfilosofian ihminen itselleen rakentaa. Eheä ihminen elää rakentamansa filosofian arvojen mukaisesti. Sekä lääkäri ja miksei myös hammaslääkäri voivat olla myötävaikuttamassa dialogisesti siihen, minkälaista elämänfilosofiaa ihminen itselleen luo. Holistinen lääkärin ei tarvitse rajoittaa vaikuttamismahdollisuuksiaan biologiaan, vaan dialoginen empaattinen asenne voi auttaa potilasta rakentamaan itselleen hänen terveyttänsä edistävää tarinaa.

Holistisen terveydenhuollon ammattilaisella hoidon keskiössä on aina ihminen eikä vain hänen sairautensa. Jokainen potilas on erilaisessa elämäntilanteessa, ja lääkärin täytyykin kyetä yhdistelemään erilaista tietoa erilaisista viitekehyksistä. Vendtegodt sanoo lääkärin tarvitsevan tietoa ainakin kolmesta eri viitekehyksestä: klassisesta lääketieteestä, biolääketieteestä sekä ihmisen tietoisuuteen suuntautuneesta lääketieteestä. Taitava terveydenhuollon ammattilainen kykenee siis yhdistämään objektiivista ”puolueetonta tieteellistä tietoa” subjektiiviseen henkilökohtaiseen ainutkertaiseen elämänkerralliseen tietoon.

Lume ei ole Emännän mielestä mitenkään outo asia. Se on kummallinen ilmiö vain silloin, kun oma kapea tietoistuutemme rajoittaa ymmärtämystämme.

Mainokset

2 thoughts on “Miten lume vaikuttaa?

  1. Eikö tätä voisi kutsua transmoderniksi maailmankuvaksi? Tieteessä on tapahtumassa syvällinen paradigman muutos: siirtyminen Bacounin tieto on valtaa -asenteesta siihen miten tieto voisi palvella ihmistä.

    Ks. lisää: Skinnari, Simo 2001. Ihmiseksi kasvamisen tavoite 2000-luvun haasteena – voimmeko kehittyä vapaammiksi ja vastuullisemmiksi. Teoksessa Platonista transmodernismiin – juonteita ihmisyyteen, ihmiseksi kasvamiseen, oppimiseen, kasvamiseen ja opetukseen. Huhmarniemi, Raija, Skinnari, Simo, Tähtinen, Juhani (toim.). Turku: Suomen Kasvatustieteellinen Seura, Painosalama Oy.

  2. Skinnari on uusi tuttavuus minulle, mutta googlaamalla löysin ihan mielenkiintoista tietoa hänestä. Oman elämänfilosofiani olen rakentanut lähinnä yhdistelemällä psykoterapeuttista ja filosofista tietoa, mutta samoilla jalanjäljillä kuljemme näköjään Simo Skinnarin kanssa.

    Joo… tämä transmodernismi tuntuu hyvältä. Olen oikeastaan itsekin käynyt läpi omassa elämässäni modernin yhden totuuden vaiheen, josta siirryin ahdistavaan pirstaleiseen, postmoderniin maailmankuvaan. Ilokseni kuitenkin huomasin, että pirstoutuminen voi olla uuden tietoisuuden lähde, joten luovasti käytin hyväkseni ristiriitaisia mielenosiani, ja niiden avulla tunnen löytäneeni uutta toivoa ja ymmärrystä elämääni. Samalla lailla kai juuri tämä transmoderni kulttuuri kääntää pirstaloitumisen voitokseen. Se nostaa muiden kulttuurien ekologiset ja eettiset totuudet länsimaisen modernin tieteellisen paradigman rinnalle.

    Tuntuu hyvältä, kun voi etsiä merkityksiä elämään erilaisista filosofista, tieteellisistä ja uskonnollisista viitekehyksitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s