Siirtolan Emännän mietteitä ydinvoimasta

Siirtolan Emännän suhde ydinvoimaan on ollut vuosikymmenet hyvin ristiriitainen. Osa häntä on ollut sitä mieltä, että ydinvoimaa tarvitaan, tai koko markkinavetoinen talouskasvulle rakentuva systeemimme romahtaa. Tämä Tuomas-osa Emäntää luottaa siihen, että kyllä ne asiansa tuntevat insinöörit osaavat tehdä laskelmansa niin, että ydinvoiman tuottama energia on turvallista. Tai ainakin lähestulkoon turvallista, siis ainakin silloin kun turvallisuusmääräyksiä noudatetaan. Yhdeksänkymmentäyhdeksän pilkku yhdeksänkymmentä yhdeksän prosenttisen turvallista. Tai oikeastan nyt Fukushiman jälkeen yhdeksänkymmentä yhdeksän pilkku yhdeksän prosenttisen turvallista.

Tuomas muistuttaa Emäntää siitä, että jos 100 000 ihmistä altistuu säteillylle, niin sehän on vain pieni promille maailman ihmisistä! Ajatelkaa, maailmassa on vajaat 7 miljardia ihmistä. 7 000 000 000 ihmistä. Ei 100 000 ole paljon. Eikä oikeastaan vielä miljoonakaan!

Toinen, naisellisen hoivan osa Emäntää, Sofie puolestaan on koko ajan ollut koko sitä mieltä, että ”viisaiden tiedemiesten logaritmit joutavat aika ajoin helvettiin”. Kuinka saatamme jättää tuhansiksi vuosiksi perinnöksi lapsillemme ja heidän jälkeläisilleen ydinvoimaloiden jätteet? Pystymmekö koskaan poistamaan ydinvoimaloiden riskeistä inhimillistä ja luonnon omalle luovuudelle, insinööriajattelusta poikkeavalle luovuudelle, rakentuvaa tekijää?

Sofie muistuttaa Emäntää siitä, että usean vuosisadan ajan me ihmiset olemme tehneet sen virheen, että olemme luulleet kykenevämme hallitsemaan maailmaa ja luontoa oman järkemme avulla. Tiedemiehet tekevät järkeviä laskelmia, antavat järkeville laskelmille rakentuvia ohjeita ja tekevät järkeviä terveelle järjelle rakentuvia järjensopimuksia. Ja kuitenkin kautta historian luomakunta on meille näyttänyt, että se viisveisaa ihmisen typeristä järjen laskelmista. Viisas luonto ja ihmisluonto nauravat ja toimivat toisin kuin tämä ”järkeviä ” laskelmia tekevä asiansa tunteva ihminen. Yksi ihminen, metoriitti, tsunami, taifuuni, myrsky tai sota voi osoittaa, kuinka naurettavan typeriä kaikki insinöörien järejen laskelmat olivat.

Missä vika? Sofien mielestä vika on ihmisen materialistiselle maailmankatsomuksessa ja sen tieteellisteknisessä hallinta-ajattelussa. Varmuutta maksimoidessamme samalla unohdamme ihmisluonnon ja luonnon syvemmän olemuksen. Luulemme hallitsevamme kaikkea insinööri-, lääkäri- ja ekonomistiajattelulla, vaikka sen avulla olemme rakentaneet äärimmäisen haavoittuvan, luonnosta ja ihmisluonnosta vieraantuneen piittaamattomuuden kulttuurin. Tässä kulttuurissamme emme mitätöi pelkästään luontoa ja muita luontokappaleita, vaan mitätöimme myös luovaa ihmisluontoa!

Sofie muistuttaa Emäntää siitä, että kaikki ylimääräinen kärsimys tapahtuu siksi, että olemme irrottaneet itsemme luonnosta ja rakentaneet järjestelmän, joka perustuu luonnon esineellistämiselle, ahneudelle, hyperindividualismille ja itsenäisyyden illuusiolle. Luulemme olevamme toisistamme erillisisiä ja erillinen osa luontoa, jonka luulemme voivamme voittaa. Kuvittelemme voivamme esineellistää luonnon loputtomasti aineellisen ahneutemme käyttöön. Konkreettinen symboli luonnosta vieraantuneesta ihmisestä on K2 vuori Pakistanissa, joka on yksi saastuneimpia vuoria, koska voittoisat ”vuorikiipeilijät” ovat jo vuosikymmeniä ”taistelleet” itsensä kanssa voittaakseen ”itsensä”. Samalla he ovat aktiivisesti raiskanneet sen luontoa.

Sofien mielestä maailma muuttuu silloin, kun ajattelutapamme muuttuu. Olemme osa luontoa ja jatkuvasti vuorovaikutuksessa toistemme, ihmisluonnon ja luonnon, sen eläinten ja kasvien kanssa. Kun Japanissa luonto saastuu tai siellä jossain kaukana ihminen kuolee tsunamiin tai säteilyyn, on suuri osoitus terveydestämme, kun koemme sen tuottaman tuskan omassa sielussamme tai kehossamme. Emme ole toisistamme ja luonnosta erillisiä ihmisiä, vaan me kaikki maapallon ihmiset, eläimet ja kasvit olemme jatkuvassa vuorovaikutussuhteessa keskenämme. Sofie muistuttaa Emäntää siitä, että kun on kysymys eettisistä ja ekologisista kysymyksistä, kannattaa välillä ajatella luontoa myös äitimaana, Gaiana, viisaana opastajana, joka puhuu tuhansia kieliä. Näistä kielistä vain yksi on matematiikkaa. Sofie on sitä mieltä, että luontoäiti haluaa tärkeimpänä opetuksena opettaa meille myötätuntoa ja rakkautta kaikkia luontokappaleita kohtaan.

Siirtolan Emännän mitta on nyt täynnä. Ehkä se on hyvä asia. Emäntä ei koe Fukushiman jälkeen enää ristiriitaa ydinvoima-asiasta. Tästä lähtien näissä asioissa hän kuuntelee ensisijaisesti Sofieta, joka välittää hänelle mm. Gaian oppeja. Emäntä on siis jatkossa yksiselitteisesti ydinvoiman vastustaja. Rikkailla länsimaisilla, erityisesti sen varakkaimmalla väestönosalla, on kyllä varaa tinkiä elintasostaan, jos vaihtoehtona on planeetan, sen ihmisten ja luonnon tuhoaminen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s