Parisuhteen parhaaksi

Siirtolan Emäntä ja Isäntä repäisivät ja kävivät Valamon luostarin Parisuhteen parhaaksi-kurssilla, jota vetivät kokeneet perheterapeuttikonkarit Maiju ja Kari Kuhanen. Parien ikähaitari oli suuri. Nuorimmat olivat varmasti alle kolmekyppisiä ja vanhimmat yli kuusikymppisiä. Kaksi nuorta paria oli saanut kurssin lahjaksi vanhemmiltaan.

Mitä jäi käteen? No, iloiseksi yllätykseksi Emäntä ja Isäntä huomasivat, että jotakin asioita he ovat oppineet onneksi aikaisemmista parisuhteistaan kantapään kautta, mutta vielä on asioita, joissa on parantamisen varaa.

Seuraavassa muutama ohje ”parisuhteen parhaaksi” pähkinänkuoressa:

1)Älä ole ylivastuullinen: Keskity omien kokemustesi kuvaamiseesi, äläkä syytä toista osapuolta.
EI: Aina SINÄ jätät paperisi hujan hajan. Mikset koskaan voi siivota kirjoituspöytää? Etkö muista mitä sovimme? Taas pöytä on sotkuinen.
KYLLÄ: Kulta, MINUA ahdistaa, kun en koskaan löydä mitään kirjoituspöydältä. Mitä voisimme tehdä asialle?

2)Älä ole alivastuullinen:
Pari miettii, lähteekö viikonlopuksi anopin luo kylään.
VAIMO. Ei minun mielipiteelläni ole tässä asiassa merkitystä. Sen kun mennään vaan!
Alivastuullinen ihminen tukahduttaa omat tarpeensa, ja kulkee aina toisen ohjeiden mukaan. Alivastuullisuuteen kuuluu myös yleistykset: ”Kaikkihan sen tietävät” ”Työpaikalla ollaan sitä mieltä…” jne.

3)Puhu aina vain omasta puolestasi! Omavastuullinen viestintä on vuorovaikutuksen perusta. Minusta tuntuu…, Minä ajattelen…, Olen sitä mieltä jne.

4)Harjoittele kuuntelemisen taitoja. Kun kyseessä on tärkeä asia, sopikaa, että toinen kuuntelee ja toistaa kokonaisuudessaan, mitä on kuullut. Jos jokin kohta jää kuulematta sekin toistetaan. Tämä on yllättävän vaikea harjoitus. Voit harjoitella tätä toistamista. Se on opettavaista. Hyvin usein tuppaamme kuuntelemaan vain toisen ihmisen ensimmäisen lauseen.

5)Teemme elämämme varrella kasan valoja, jotka olisi aika ajoin hyvä päivittää. Kun esimerkiksi lapsuuden kodissa on taisteltu, saattaa henkilö päättää, että meidän kodissa ei sitten koskaan riidellä. Valoja on lukemattomia erilaisia; ”Hylkään mieluimmin kuin tulen hylätyksi” ”En kerro tunteistani”, ”Minä kyllä kostan”, ”En koskaan unohda” jne. Tällaiset valat voivat olla vuorovaikutuksen tuhoojia, joten niitä olisi hyvä uskaltaa kyseenalaistaa.

6)Jos toinen huutaa, älä provosoidu, vaan kerro asiallisesti, että tuntuu pahalta kun sinulle puhutan tuohon sävyyn.

Toisen arvostus perustuu oman itsen arvostukselle. Jokaisella meillä on lapsuudessamme pimeitä kohtia, kellari, jonka sisältämät tunnepitoiset asiat olisi hyvä kohdata. Kellarimme tuuletukseen, sen ikkunoiden avaamiseen, saatamme tarvita terapeuttia, mutta joskus luottamuksellinen ihmissuhde, jossa ihminen aidosti uskaltaa ilmaista itsensä, riittää. Maiju huomautti, että harva on kuollut siihen, että ikkunat avataan. Useampi on menehtynyt siihen, että ne jätetään avaamatta.

Toisena vertauskuvana voimme ajatella, että jokaisella meillä on lapsuudessamme syntyneitä haavoja, paiseita, jotka tarvitsevat aika-ajoin puhkaisua. Jotta haavamme voisi täydellisesti parantua hyötyy moni, Maijun terapeuttisen kokemuksen mukaan, hengellisestä vakaamuksesta. Voimme antaa haavamme Kristuksen parannettavaksi, jolloin se voi lopullisesti umpeutua. Kristus on sovittanut syntimme ristillä. Hänelle voimme kantaa kaikkein kipeimmät asiamme. Miksei myös muita uskontoja voi käyttää tähän tarkoitukseen, miettii Siirtolan Emäntä, vaikka myös hänellekin on Jeesus kristinuskon ystävänä ehdottomasti läheisin.

On mahtavaa, että yhä useampi terapeutti uskaltaa tänä päivänä pistää myös hengellisiä asioita pöydälle. Tuskinpa vuosituhannen kuluessa uskontoja on turhaan ”keksitty”.

Iloitse parisi vahvuuksista, tue häntä hänen heikkouksiensa keskellä ja kunnioita erilaisuutta kumppanissasi. Valitsit pariksesi erilaisen ihmisen, jos tätä et olisi tehnyt, olisi sinun kannattanut mennä itsesi kanssa naimisiin!

Voiko nuorelle parille parempaa lahjaa antaa kuin tällaisen kurssin? Siirtolan Emäntä uskoo, että monet karikot vältettäisiin, kun aviopari pystyisi jo ensitaipaleilla opetella toinen toista kunnioittavaa keskinäistä vuorovaikutusta.

Kiitos vielä Maiju ja Kari! Teidän kaltaistenne kokeneitten ihmisten viisautta me parisuhteissamme kompuroivat ihmiset tarvitsemme.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s