Kainuulaisten syöpätarinoiden myönteisiä merkityksiä

Siirtolan Emäntä piti eilen alustuksen, seurakunnan järjestämässä tilaisuudessa, lähikuntien syöpäpotilaille. Aiheena oli tarinat elämänkaaren eheyttäjänä. Ennen kuin Emännän esitelmä alkoi, pyysi hän ihmisiä kirjoittamaan paperille, onko syöpä tuonut mitään hyvää heidän elämäänsä.

Emäntä kertoi alustuksessaan muun muassa siitä, kuinka jokainen meistä on oman elämänsä aktiivinen tarinankirjoittaja. Jokainen meistä on itseasiassa kävelevä tarina. Voimme antaa vaikeillekin kokemuksillemme myönteisiä merkityksiä. Joskus jäämme sairaudessamme kiinni elämän mustaan kaaostarinaan, jolloin on hyvin vaikea löytää mitään myönteistä asiaa kokemuksestamme. Tällaisessa jäsentymättömässä tarinassa ollemme usein ulkopuolisten tekijöiden tahdottomia uhreja ja vatvomme asioita esimerkiksi ”jossittelemalla”. Tällainen kaaottinen vaihe elämäntarinassa kuuluu pääsääntöisesti moniin elämämme kärsimysvaiheisiin. Sen ei kuitenkaan tarvitse jäädä pysyväksi tarinamme muodoksi.

Myönteinen tarina on monelle mahdollista löytää peilien avulla. Peileinä meille voivat olla toiset henkilöt, esimerkiksi ystävät, perheenjäsenet ja erityisesti toiset haavoittuneet arkienekelit omine sairaustarinoineen (vertaistuki!). Heijastuksia itseytemme tarinan jäsentymiseen ja kirkastumiseen voimme saada ihmisenviranhaltijoiden lisäksi myös erilaisilta ammattilaisilta, kuten psykologeilta, lääkäreiltä, papeilta ja diakoneilta. Emäntä on sitä mieltä, että kenenkään ei pitäisi olla yksin sairautensa kanssa, sillä silloin on suuri mahdollisuus jäädä kaoottisen tarinan vangiksi.

Siirtolan Emäntä on oikeastaan hyvin liikuttunut näistä yleisövastauksista, vaikka ne itseasiassa vastaavat hyvin sitä kuvaa, jonka hän on luonut tästä sairaudesta esim. syöpälääkäri Rachel Naomi Remenin kirjasta ”Kitchen Table Wisdom” ja kirjasta ”Voices of Brest Cancer” (ed. Healing Project). Syöpä voi murskata meidät hetkeksi, mutta se voi usein olla myös uuden eheämmän minuutemme lähde. Mielenkiintoista on myös se, että vastaajat vastasivat kysymykseen ENNEN esitelmää, joten Emäntä ajatuksineen ei päässyt vaikuttamaan heidän vastauksiinsa.

Seuraavassa Siirtolan Emännän yhteenkokoamana eräitten kainuulaisten syöpäpotilaiden ja heidän omaistensa vastauksia siihen, onko sairaus tuonut mitään myönteistä heidän elämäänsä. Vastauksia oli yhteensä 44 kpl. Kyseessä oli suhteellisen iäkäs porukka tämän alueen rovastikunnasta. Koska tapahtuma oli seurakunnan järjestämä, luultavammin sairauden hengelliset merkitykset ylikorostuvat. Oli miten oli, Emäntä vakaasti uskoo, että vakava sairaus saa ihmisen pohtimaan hyvin usein myös elämän mahdollista henkistä tai hengellistä tarkoitusta; Viktor Franklin sanoin sen ”ylitarkoitusta”. Se on meille monelle täällä Suomessa Jumala. Emännän silmä sanoi, että vähintään 95 % esitelmän kuuntelijoista oli yli viisikymmentävuotiaita ja enemmistö oli vanhuksia (yli 65 -vuotiaita).

Hyvin moni syöpää sairastava tai siitä toipunut toi esille, että sairaus on tuonut uusia ystäviä. Eräs sanoi, että hän on huomannut saaneensa perheen ja läheisten ihmisten rakkautta sekä huolenpitoa. Toinen korostaa, että sairaus on lähentänyt suhdetta puolisoon ja muihin omaisiin. Useampi henkilö mainitsi vertaistuen suuren merkityksen. Eräs korosti löytäneensä syövän kautta rohkeutta ja sen vuoksi hän on tutustunut moniin uusiin ihmisiin. Kaksi ilmoitti löytäneensä rohkeuden tehdä asioita, joita he eivät ole aikaisemmin uskaltaneet tehdä. Eräs kertoi löytäneensä luovuutensa. Joku kertoi löytäneensä syövän kautta elämäntoverin loppumatkalleen, tähän maalliseen vaellukseen. Yksi läsnäolija kirjoitti, että hän on nyt ymmärtänyt perheen ja ystävien tarpeellisuuden jokapäiväisessä elämässä. Tämä sama henkilö mainitsi saaneensa myös Jumalan rakkautta ja huolenpitoa, jonka kautta hänen mielialansa on vahvasti positiivinen. Edelleen hän kiitti myös syöpäkerhoa, jossa on mukava olla, koska siellä on hyvä ilmapiiri, ihmissuhteita ja siellä on mahdollisuus osallistua yhteiseen toimitaan.

Useampi mainitsi, että asioiden tärkeysjärjestys ja mittasuhteet ovat muuttuneet. Eräs ilmoittaa, että hän iloitsee täysillä vuodenaikojen vaihtumisesta. toinen puolestaan kirjoitti, että hänen elämänasenteensa ovat muuttuneet myönteisemmäksi. Useampi ilmoitti, että kaikki kiire on loppunut. Arvot ovat loksahtaneet kohdalleen. Joku vastaajista on lopettanut turhan ”hötkyilyn” ja hän on oppinut nauttimaan ”tässä ja nyt” elämästä. Itse asiassa useampi mainitsi löytäneensä länsäolon taidot. Eräs ilmoittaa, että sairaus on pysäyttänyt ja eräs toinen, että työhuolet ovat jääneet.

Muutama ilmoittaa aloittaneensa vapaaehtoistyönteon, joka on tuonut uutta iloa elämään. Eräs kirjoittaa, että hänen ensimmäinen maailmankatsomuksensa muuttui kokonaan ja hänen kaikki elämänarvonsa menivät täysin uusiksi. Hän huomasi monien menneiden asioiden, joita hän oli ennen arvostanut, olevan täysin turhia. Tämä sama henkilö löysi tässä prosessissaan myös oman hengellisyytensä. Eräs kertoo saavuttaneensa herkkyyttä ja läheisyyttä. Hänen ajatuksensa kuolemasta ja elämästä ovat syventyneet.

Jollekin läheisen syöpä palautti uskon Jumalaan, monelle se on lisännyt luottamusta Jumalaan. Eräs henkilö ilmoitti, että syöpä on tuonut rohkeuden toteuttaa unelmiaan. Moni toi esille, että sairaus on tuonut kiitollisuuden jokaisesta uudesta päivästä. Eräs puolestaan kirjoitti kokevansa elämän syvemmin ja hän tajuaa nyt elämän rajallisuuden paremmin. Useammalle sairaus näytti tuoneen uudenlaisen rajantajun. Moni ilmoitti, että sairauden jälkeinen jokainen päivä on alkanut tuntumaan lahjalta. Usea ilmoitti kirjoituksessaan saavuttaeensa luottamuksen Jumalan johdatukseen. Eräs kirjoittaa: ”Elämässä on monta mutkaa matkalla. On hyviä päiviä ja vastoinkäymisiä, vaan niistäkin aina selviää rukouksen voimalla, ja ystävien tuella sekä Taivaan Isän varjeluksella.” Yksi henkilö kertoo oppineensa nöyryyttä, mutta samalla myös ”terästymistä”, esimerkiksi ruokavalion ja elämäntapojen suhteen.

Eräs henkilö kirjoittaa ”Syöpä on tuonut läheisyyttä, rauhallisuutta. Elämänkatsomus on muuttunut. Nyt mennään päivä kerrallaan, joskus nopeammin välillä hitaammin. Syöpä on minulla ja puolisollani yksi sairaus muiden joukossa. Elämme nyt parasta aikaa taipaleellamme.” Eräälle syöpä ensimmäisellä kerralla toi pelkoa, mutta toisen kerran puhjetessaan se toi tunteen, että kaikella on tarkoitus. Useampi korosti, että kuolemanpelko on kadonnut. Eräs ilmoitti, että syövän jälkeen ei ollut enää pelkoa, vaan uskoa siitä, että kaikki ylhäältä on tarkoitettu ohjeeksi elämään ja että kannattaa vain luottaa Taivaan Isään vaivoissa. Kaikilla on siis tarkoituksensa. Eräs korosti, että sairaus on henkisesti kasvattanut.

Eräs läsnäolija ilmoitti oppineensa, että luopumisen aika on tullut. Hän on kuitenkin tyytyväinen siitä, että sairaus tuli nyt eikä kolmekymmentä vuotta sitten. Eräs toinen iloitsee parantumisestaan ja toinen kertoo iloitsevansa jokaisesta terveestä päivästä.

Yksi läsnäolijoista korostaa kiitollisuuttaan siitä, että saa käydä tämän kaltaisissa tilaisuuksista, koska niistä saa voimaa ja jaksamista. Hän on ajan kanssa oppinut hyväksymään sairautensa. Motoksi hänelle on tullut ”Periksi ei anneta”. Eräs ilmoittaa, että on tullut hyvin vähän myönteisiä asioita, mutta pienetkin asiat ovat nyt tärkeitä ja hän on siirtynyt elämään tässä hetkessä.

Yhtäkään vastausta ei tullut, jossa olisi ilmoitettu, että sairaus ei ole tuonut mitään myönteistä elämään. Muutamia (3kpl) sellaisia henkilöitä oli kuitenkin, jotka eivät vastanneet lainkaan kysymyksiin.

Siirtolan Emäntä miettii, että mahtaisi maailma olla parempi paikka, jos sitä ohjaisi vaikean sairauden läpikäyneet ihmiset. Sairaus kun vaihtaa nenällä täysin uudet silmälasit.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s