Ja suurin niistä on Rakkaus

Täytyy sanoa, että eilinen viesti Norjasta tuotti Emännässä fyysispsyykkisen pahoinvointikohtauksen. Mitä ajassamme on sellaista, että jotakin näin sairasta voi tapahtua? Emäntä tunnustaa, että hänen mielessään jopa kävi, että josko Saatana sittenkin on olemassa.

Onko tapahtuma vain yksittäisen psykopaatin mieletön teko? Vai onko selitys sittenkin järjestelmässämme ja nykyisessä arvomaailmassa, joka esineellistää ihmisen. Siirtolan Emäntä on nimittäin jo pitempään huolestuneena seurannut sivusilmällä, kuinka nuoria yritetään kaikinlaisin taloudellisin kiristyskeinoin suorittamaan opinnot mahdollisimman nopeasti. Miksi ihmeessä? Siksikö, että he pääsisivät mahdollisimman nopeasti pyöriksi talouselämään? Entä jos onkin niin, että kun ihmistä kohdellaan esineenä, hän kohtelee myös muita ihmistä esineinä? Onko niin, että kilpailu- ja voittamiskulttuuri ylläpitävät ja ruokkivat tällaistä maskuliinista macho-kulttuuria? Toinen huolestuttava yhteiskunnallinen ilmiö ovat autoritaariset ääriuskonnolliset liikkeet, jotka lietsovat etnistä ja vähemmistövihaa.

Kun Emäntä katselee tätä norjalaisen ”sankarin” kuvaa patruunat vyöllään ja ase kädessä, näettekö saman kuin hän? Emäntä näkee nimittäin pienen, itseään ja maailmaa kauheasti pelkäävän, säällittävän pikkupojan silmät. Ihmisen silmät, jotka ovat täynnä vihaa. Vai näkeekö joku muu oikeasti tässä miehessä rohkean sankarin?

Siirtolan Emännän mielestä meitä erilaisin aattein ja uskonnollisin näkemyksin varustettuja ihmisiä ei ole lähetetty tänne kilpailemaan keskenään, vaan tekemään yhteistoimintaa ja elämään kohtuullista elämää, luonnon ja toistemme ehdoilla. Suoraan sanoen, Emäntä on aika väsynyt kuuntelemaan tätä kuinka tärkeää on saada talouden rattaat pidettyä pyörimässä. Emäntä paljon mielummin kuuntelisi viestejä siitä, kuinka voimme elää vähemmällä kohtuullista elämää. Rakkaus ja itsensä hyväksyntä ovat muihin kohdistuvan myötätunnon ytimessä.

Tulemme vähemmälläkin kuluttamisella toimeen, mutta ilman rakkautta voimme huonosti. Voittamiskulttuurin epäterveitä piirteitä voisivat myös urheilijat yhdessä lähteä miettimään. Terve urheilu on Emännästä ennen kaikkea kilvoittelua itsen kanssa niin kuin henkinenkin kilvoittelu. Kun rakastamme ja hyväksymme itsemme, kykenemme olemaan vasta myötätuntoisia toista ihmistä kohtaan.

Olisiko nyt aika koota kaikkien isien, äitien ja lasten voimansa ja lähteä vaatimaan pontevasti yhteiskunnallista arvomuutosta ja koulujärjestelmän uusimista. Muistakaa, että tämä kaikki paha ei välttämättä ole sitä jotakin, jota jotkut muut huonosti kasvatetut (natsit, äärikristityt jne.) törkimykset tekevät. Emäntä ainakin uskoo, että jokaisessa meistä on pahan siemen. Siksi kaikkein tärkeimmäksi kouluaineeksi Emäntä ehdottaakin rauhantyötä, oman todellisuuden reflektointia ja tunneilmaisua, ihan vain siksi ettei ihmisille pääsisi syntymään tällaisia vihapatoutumia. Ihmisiä olisi opetettava pysähtymään, kuuntelmaan itseään ja kasvamaan aidoksi eettiseksi itseydekseen. Hitaus ja hiljaisuus ovat itseyden kehittymisen katalysaattoreita. Niitä eivät ole nopeus ja tehokkuus, jotka hukuttavat itseyden äänen hälinään.

Tärkein taito, mitä ihmisille Emännän mielestä tulisi opettaa , on siis itseensä tutustuminen: Pysähtymisen taidot, kohtuullinen elämä ja kyky kohdata oma sisäinen ristiriitainen todellisuus. Elämäntapamme on Emännästä ekologisesti – sekä ihmisluonnon että luonnon kannalta – kestämätöntä. Niin kauan kuin emme tunne itsemme emmekä osaa itse ohjata elämäämme, olemme poliittisten ja uskonnollisten aukotriteettien tahdottomia sätkynukkeja. Norjalaisen sankarimme “leikkaa- ja liimaa” manifesti ei edusta korkean tietoisuuden saavuttaneen ihmisen tietoisuutta.

Emäntä toivoo, että yhä useampi ihminen meistä, perussuomalaisesta kommunistiin, krisitystä muslimiin, lähdemme yhdessä rakentamaan yhteiskuntaa, jossa erilaisuus, kulttuurien ja luonnon monimuotoisuus, tajutaan maapallon tärkeimpänä rikkautena. Ne mielletään paljon, paljon suurempana rikkautena kuin nämä rikkaudet, joita oravapyöräelämässämme tavoittelemme. Emännässä elää toivo siitä, että tulevaisuuden länsimainen ihminen elää aineellisesti demokraattisempaa elämää, me rikkaat väistämättä olemme vähemmän rikkaita kuin tänä päivänä. Sen sijaan monikulttuurinen aineeton ”memeettinen” rikkaus voi tuottaa yhä suurempaa ja yhä useammalle todellista elämänlatua.

Poliittiset johtajamme suorittavat vaativaa tehtävä. Jospa he nyt, raskaasta työstään huolimatta, jaksaisivat yli puoluerajojen olla entistä parempana esimerkkinä muille ihmisille siitä, kuinka voimme elää kohtuullisempaa, itseämme, erilaisuutta ja luontoa kunnioittavaa elämää. Ihminen on ainut eläin, joka kykee oman todellisuutensa perususkomuksien reflektointiin, siksi hänen ei tarvitse olla kilpaileva ihminen vaan hän voi olla myös yhteistoimintaan tähtäävä ihminen. Idologien olisi uusittava itsensä vastaamaan tätä päivää. Rakkaudessa vähemmän voi olla enemmän ja se olisi nytEmännän mielestä kaikille opetettava. Nyt kun maapallon aineelliset resurssit alkavat olla vähissä, täytyy löytyä yhteistä poliittista tahtoa, jossa ollaan valmiit elämään vähemmällä aineellisella hyvinvoinnilla, mutta rakkaudesta meidän ei tarvitse tinkiä.

Kyllä se taitaa olla vaan niin, että tarvitsemme yhä enemmän kukkahattutätejä ja -setiä hyysäämään ulkomaalaisia ja seksuaalisia vähimmöstöjä. He tarvitsevat nyt entistä kipeämmin tukijoita. Ja lisäksi Siirtolan Emännän kaipaisi lisää näitä suuria uskonnollisia johtajia, kuten Gandhin, Martin Luther Kingin ja Dalai Laman kaltaisia johtajia, jotka ohjaavat kulkemaan meitä väkivallattomuuden tietä. Aseen käyttäminen osoittaa suurta pelkuruutta, niistä kieltäytyminen ja tästä huolimatta oman mielipiteen ilmaisu ihmisoikeusloukkaustilainteissa, osoittaa suurinta henkilökohtaista rohkeutta.

Mainokset

2 thoughts on “Ja suurin niistä on Rakkaus

  1. Ajassamme…? Meidän aikamme on vasta alkusoitto -yksilön vapautumisen ja potentiaalinsa suomien mahdollisuuksien täydellistymisen- tiedostamiselle. Poliittisen ja aatehistorian kontekstissa norjalaisen yksilön teot ovat samaa alkujuurta, mikä oikeutti totalitarististen ideologioiden -kuten Saksan kansallissosialistien, Italian fascistien, Espanjan francolaisten ja myös Stalinin sekä DDR:n hirmuteot. Eli ulkoisen uhkan torjuminen ja puhdas xenofobia, jotka ovat kansallisvaltion synnyn alusta keskiajan Espanjassa toimineet kasvualustana kiihkomielille ja ääriaineksille.

    Valmista ei tule hetkessä, eikä hötkyillen. Vastahan tässä on pari vuosituhatta yritetty sulatella yhden aikanaan käsittämättömän jyrkän miehen sanomaa. Pääosin huonolla menestyksellä, kiitos kaikenmaailman valtapyyteisten styrankien. Alkuperäinen JC lanseerasi ihmisten tasa-arvon, asetti kategorisen imperatiivin eikä tuominnut ihmisiä (Matt. 25:40 lukuunottamatta; teologisesti ynnä eksegetiikan alalla ansioituneemmat saavat korjata).

  2. Olen yhtä mieltä kanssasi, että alkusoittoa tässä vasta soitetaan. Uskon, että ihmiselle on tänäpäivänä mahdollista integroida henkisyytensä/hengellisyytensä harjoittamisen kautta, sen minkä materialistinen maailmankatsomus on meissä pirstonut. Tämä faktatieto on kuitenkin siinä mielessä hyvää, että myös sen voi integroida kriittisellä reflektiolla mielen kudelmaan. muuta käsitteellistä todellisuutta täydentämää,n ja muistuttamaan elämän realiteeteista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s