Larry Dossey – lääkäri ja visionääri

Larry Dossey, amerikkalainen sisätautilääkäri ja visionääri, on Siirtolan Emännälle uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus. Mies uskaltaa puhua ja kirjoittaa asioista, joiden suhteen Emäntä on ollut empiväinen. Hän tuo kirjassaan ”Reinventing Medicine” esille kymmeniä tutkimuksia siitä, kuinka ”paikaton” (nonlocal) , ajassa ja tilassa liikkuva, tietoisuutemme voi vaikuttaa omaan ja lähimmäistemme terveyteen. Tämä paikaton tietoisuus vaikuttaisi olevan sukulaiskäsite Carl Jungin kollektiiviselle tietoisuudelle.

Larry Dossey luokittelee lääketieteen kolmeen eri aikakauteen (era):

Lääketieteen aikakausi I:

Mekanistinen, materialistinen tai fysikaalinen lääketiede. Se rakentaa tietonsa syy- ja seuraussuhteille, deterministiselle ajattelulle ja klassiselle aika-tila ja materia-energia käsityksille. Sen mukaan mieli on aivomekanismien tuotos.
Tämän lääketieteen terapeuttisen menetelmät keskittyvät ainoastaan kehon aineellisiin ulottuvuuksiin. Sen menetelmät ovat perinteisen valtavirtalääketieteen menetelmiä, lääkkeitä, kirurgiaa, sädetystä jne.

Lääketieteen aikakausi II:

Tämän lääketieteen keskiössä on kehomieli. Ihmismielellä on omaan kehoon kohdistuvia kausaalisia voimia. Tämä lääketietiede nousee materialistisen maailmankatsomuksen yläpuolelle. II lääketieteen painopiste on kuitenkin ihmisen omassa mielessä ja kehossa: psykoneuroimmunologiassa, terapeuttisessa ohjauksessa, hypnoosissa, biofeedbackissä, rentouttavissa terapioissa ja erilaisissa mielikuviin perustuvissa vaihtoehtoisissa terapioissa.

Lääketieteen aikakausi III:

Tämä lääketiede on ikuisuuslääketiedettä. Ihmismieli voi vaikuttaa sekä ihmiseen itseensä, että toisiin ihmisiin. Mielemme ei ole paikallistunut tilassa ja ajassa vain meihin itseemme. Mieli, myös oma mielemme, on osa laajempaa suurempaa ykseyttä. Unissamme saatamme tehdä vierailuja tähän laajempaan tietoisuuden mereen. Muun muassa kaukoparanataminen on tämän lääketieteen mukaan mahdollista. Tämä lääketiede ei noudata klassisen fysiikan lakeja. Kaikki kaukoparantavat menetelmät, kuten mm. rukoilu ja yliyksilöllistä mielikuvitusta hyväksi käyttävät menetelmät kuuluvat tähän lääketieteeseen.

+++++++++++++++++

Larry Dosseyn tietoisuuskäsitys vastaa fyysikko David Darlingin käsitystä ihmistietoisuudesta: Tietoisuutemme ei ole aivojen tuote yhtään sen enempää kuin telkkariohjelma on televisiomme tuote. Sen sijaan aivomme suodattavat ja rajoittavat suurempaa yhteistä tietoisuutta aivan samaan tapaan kuin kuulomme ja näkömme suodattavat ympärillä olevaa todellisuutta, jota emme voi muilla tavoilla saavuttaa. Dosseyn mukaan, jos uskallamme hyväksyä tietoisuutemme paikattomat kokemuksemme luonnollisena osana maailmaa, monet asiat loksahtavat kohdallensa ja asiat löytävät uuden syvemmän merkityksensä. Läheskään kaikki ihmiset, jotka luokitellaan ”neuroottisiksi hörhöiksi”, eivät tätä ole. He saattavat olla neurottisia sitä aikakauden I lääketieteellisesti ajatellen, mutta jos heijastetaan heidän kokemuksiaan suhteessa III lääketieteeseen, osa näistä ihmisistä saattaa olla harvinaisen ”normaaleja” ja ”herkkiä”.

Lääketiede III tai II eivät korvaa I:stä, vaan ne täydentävät toisiaan. On puoskarointia yrittää parantaa vakavasti sairasta ihmistä pelkästään kaukoparannuksella. Toisaalta on myös vaarallista antaa lääkäreille valta omasta terveydestämme. Emme ole koneita, joita lääkäri sitten korjaa. Olemme itse vastuullisia valintojen terveysvalintojen tekijöitä, ja nämä valinnat vaikuttavat elämäämme ja koko terveyteemme. Lääkäreillä on paljon terveytemme kannalta hyödyllistä tietoa, mutta olemme itse ensisijaisesti vastuussa omasta kokonaisvaltaisesta terveydestämme. Jos haluamme, saamme valita esimerkiksi rukoilun tai meditaation osaksi terveydenhoitoamme.

Monikulttuurisilla hengellisillä perinteillä voi Dosseyn mukaan olla paljon annettavaa terveydellemme. Dosseyn mukaan yliopistillisissa tutkimuksissa alkaa olla riittävästi näyttöä tästä asiasta.

Näyttää siltä, että USA:ssa annetaan tällaisille ”höhöläislääkäreille” jostain syystä huomattavasti enemmän tilaa kuin meillä Suomessa. Täytyy sanoa, että Siirtolan Emäntä viihtyy huomattavan hyvin tällaisten ajattelijoiden parissa. Harva lääkäri uskaltaa pistää omaa mainettaan riskinalaiseksi. Tällaiset omakohtaiseen ajatteluun kykenevät rohkeat lääkärit ovat antaneet Emännän mielelle vapauden liikkua muissakin tietoperinteissä kuin vain lääketieteen empiirisanalyyttisessä. Emäntä uskoo, että katsomalla ja kokemalla todellisuutta monista eri näkökulmista käsin, pystymme saavuttamaan kirkkaamman kuvan elämästä. Emme ole esi-isiemme ja muiden kultuurien viisauteen nähden niin ylivoimaisia kuin moni meistä luulee olevansa.

Mainokset

2 thoughts on “Larry Dossey – lääkäri ja visionääri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s