Tietoissuustaidot hammaslääketieteen ammattilaisen työssä, osa 2

Lovas (2008) kehoittaa tereydenhuollon ammattilaista laajentamaan tietoisuuttaan esimerkiksi keskusteluryhmissä, Balint ryhmissä ja kirjoittamalla (journaling). Siirtolan Emäntä harjoittaa tietoisuutensa laajentamista itsereflektiolla lähes päivittäin. Hän tekee sen lukemalla ja kirjoittamalla. Ja keskustelemella itsekseen – oman sisäisen maailmansa ja sen näytelmän hahmojen kanssa. Hän lukee kaunokirjallisuutta,´psykologista, filosofista ja hengellistä kirjallisuutta, jonka jälkeen hän peilaa lukemaansa kirjoittaen. Hän kuulostelee, tunnustelee ja työskentelee mielikuviensa sekä sisäisen dialoginsa kanssa, jotta hän voisi tuntea, miltä hänen lukemansa ajatukset tuntuvat hänen sydämessään ja kehossaan.

Mielikuvitusta omaavan ihmisen ei tarvitse siis välttämättä keskustella asioita reaalisissa ryhmissä, vaan hän voi muodostaa sisäisen ryhmänsä muuttamalla tunteensiirtonsa kohteet ulkoisista objekteista sisäisiksi keskustelukumppaneikseen. Tässä kirjoittamisprosessissa vaihtelee tämän intuitiivisen luovan vaiheen jälkeen analyyttinen ”älyllinen” vaihe. Intuitiivista vaihetta ohjaavat mielikuvitus ja tunteet. Analyyttista vaihetta ohjaa puolestaan faktatieto. Tämä faktatieto ei ole pelkästään luonnontieteellistä määrällistä tietoa, vaan Emäntä seuraa myös laadullisista tutkimuksista kasaantuvaa kokemusperäistä tietoa. Näin, sisäänpäin heijastavan vuorovaikutuksellisen prosessin kautta, tieto voi integroitua eettiseksi sydämen viisaudeksi.

Siirtolan Emännällä muodonmuutoksellinen kirjoittaminen alkoi oman elämän kaaostilanteesta (työuupumus, rintasyöpä jne.). Emännän sairaus muodosti oikeastaan sellaisen tilan, jota Mezirow 1995 (Transformation theory of adult learning) kutsuu ”disorientoitumisen dilemmaksi”: Hänen maailmankuvansa meni kaoottisessa elämäntilanteessa sekaisiin, mutta hän hypnoterapiassa oppimansa egostate-menetelmän kautta kykeni järjestämään ja laajentamaan tietoisuutensa uuden ”metatason” järjestykseen. Disorientoituneen dilemma on juuri se, että Mezirowin mukaan disorientoitunut tila on vahva alusta uuden oppimiselle.

Emäntä epäilee, että uusi suhde maailmaan tapahtuu usein kaaoksen (esim. masennus, elämän kriisi) tai vähintäänkin hämmennyksen kautta. Emännällä lähti elämän syvimmässä kriisisissä käyntiin erilaisia näkökulmia hyväksi käyttävää muodonmuutoksellinen oppiminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että ihminen käyttää hyväksi aikaisempaa saavuttamaansa ymmärrystä sekä uutta tietoa luovasti oman aktiivisen uuden merkityksensä luomisessa. Ihminen esimerkiksi peilaa uutta informaatiota erilaisiin näkökulmiin, psyykeensä tiloihin. Tällainen oppimistapa muistuttaa pikemminkin leikkiä kuin tiedettä. Siihen tarvitaan luovuutta, mielikuvitusta ja kykyä irrottautua halusta kontrolloida elämää. Ehkä juuri siksi tällainen luovuus ei ole kaikillle helppoa. Elämme luonnontieteellisessä maailmassa, jossa kaikkea yritetään kontrolloida ja valvoa. Ihmisen kehittymisessä ihmiseksi, omaksi itsekseeen, täytyy kuitenkin oppia päästämään irti halusta kontrolliin.

Tämä mielenteatteriksi tai Sisäiseksi teatteriksi kutsuma kirjoittamisprosessi muistuttaa oikeastaan myös kristillistä mietiskelyä (Lectio Divina), jossa tietoisuutta ruokitaan (pyhillä) teksteillä, jonka jälkeen tietoa heijastetaan erilaisiin näkökulmiin. Prosessissa ihmisen tietoisuus laajenee erilaisten näkökulmien välisessä leikissä. Tällainen mielenteatterin tapainen kirjoittaminen on myös hyvin samankaltaista kuin Carl Jungin aktiivinen mielikuvitus. Junghan kävi omassa elämänsä kriisitilanteessa (riita Freudin kanssa ja häväistys tieteellisissä piireissä) läpi oman vahvan kirjoittamisprosessinsa aktiivisen mielikuvituksensa – valveuniensa- avulla. Saavuttamansa luovan tilan kautta ihminen voi alkaa elämään valveunessa, jossa sisäinen dialogi alkaa tuottaa spontaania tekstiä. Prosessi muistuttaa myös filosofien käyttämää dialogista metodia. Esimerkiksi Sören Kierkegaard kirjoitti oman filosofiansa heijastaen ideoita kahdenkymmenen nimimerkinsä, ”altertilansa”, kautta. Tieteenfilosofiset lähtökohdat Emäntä löytää omaan Sisäiseen teatteriinsa Henryk Skolimowskin ekofilosofiasta.

Kun ihminen alkaa erottaa sisäisen dialoginsa kautta aidon itseytensä, voi hän riisua egonsa naamioista. Hänen ei tarvitse enää käyttää naamioita, jotka hänen yhteisönsä (esim. vanhemmat) ja kulttuurinen ympäristönsä (yliopistot, koulut) ovat hänelle pukeneet vuosien varrella. Hän saa olla oma itsensä ja itsensä, oman tietoisuutensa aktiiviisesti valitseman ihmisen näköinen, autenttinen itsensä ja samalla myös hammashoidon ammattilainen. Hän uskaltaa ajatella ja ilmaista omia tunteitaan ja kokemuksellisia ajatuksiaan ilman tieteellisten auktoriteettien hyväksyntää. Liian moni ihminen, myös terveydenhuollon ammattilainen, kulkee elämänpolkuansa koskaan tutustumatta itseensä. Sen sijaan hän voi olla vuosia piiloutuneena ahdistavan naamion taakse.

Siirtolan Emäntä pyrkii kehittämään läsnäolon taitojaan myös meditoimalla. Läsnäolon taidot ovat erinomaisen tärkeitä itselle että potilastyöskentelylle. Hän harjoittaa mindfulness-meditaatiota. Se on sopivaa vastapainoa aktiiviselle ”dialektiselle” teatterikirjoittamiselle. Lisäksi Siirtolan Emännän pyrkii olemaan hammashoitotyössään läsnä potilailleen. Kiireestä huolimatta hän pyrkii havainnoimaan potilaan sanallisia ja sanattomia viestejä, jotta hän kykenee saavuttamaan kosketuksen asiakkaansa kokemukselliseen todellisuuteen. Hän seuraa aktiivisesti hoitoprosessissa potilaansa tilavihjeitä (ilmeitä, hengitysrytmiä, muita kehon merkkejä).

Mindfulness-meditaatio kehittää terveydenhuollon ammattilaisen kykyä keskittyä läsnäolevasti kulloiseenkin tilanteeseen. Hän on kokonaisena itsenään käsillä olevassa tilanteeseessa. Edelleen Siirtolan Emäntä huomaan hammaslääkärityössään olevansa välillä ”distraktoituneena” tietoisuus hukassa (mindlessness). Tämä ilmenee siten, että hän ei elä tilannetta läsnäolevasti, vaan mielennäyttämölle eksyy mielentiloja poissaolevine arkihuolineen ja muine ajatuksineen. Huomion keskus on tällöin jossain muualla kuin tässä hetkessä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s