Downshiftaaminen itsekästä?

Nämä Matti Apusen kannanotot ihmetyttävät edelleen Siirtolan Emäntää. Mies näyttää luulevan, että ”downshiftaaminen” tarkoittaa samaa kuin ”pysyvä oman työpanoksen vähentäminen”. Elämänsä kohtuullistaneelle Emännälle tämä on kovin vieras ajatus. Mahtaako Apunen oikein ymmärtää, mitä downshiftaaminen tarkoittaa.

Emäntää ehdottaakin, että meidän pitäisikin aloittaa keskustelu downshiftaamisesta käsitteen määrittelyn kautta. Siirtolan Emäntä tarkoittaa downshiftaamisella sitä, että ihminen pyrkii osallistumaan mahdollisimman vähän kulutuskulttuuriin, jossa syödään etukäteen tulevien sukupolvien leipää. Downshiftaaminen merkitsee toisin sanoen Emännälle sitä, että ihminen kuuntelee luonnon ja oman ihmisluontonsa ääniä. Ihminen toteuttaa oma ainutkertaista elämäänsä ja sen tarkoitusta mahdollisimman hyvin, siten, että sen avulla lisätään samalla yhteisöllistä hyvä. Tämä yhteisöllinen hyvä ei ole suinkaan sama kuin että ihminen kutistaa oman olemuksensa ”kuluttajaksi” ja samaistaa oman arvonsa omistamaansa omaisuuteensa.

Terveydenhuollon amamattilaisena Emäntä on sitä mieltä, että mitä enemmän ihminen kuuntelee ja tuntee itseään, sitä paremmin hän hyödyttää yhteisöään. Tämän päivän masennusluvut ja psykosomaattiset vaivat kertovat kulttuurista, jossa ”epäitsekkyys” samaistetaan oravapyöräelämään osallistumiseen. Työtä on monenlaista. Rahan ei tulisi olla kaiken mitta. Nykyinen työn tarkoituksettomuus ja yksipuolistava tehokkuus edistää aikaista eläköitymistä ja lisää sairastavuutta; joskus se voi jopa tappaa. Siirtolan Emäntä ottaa tähän erään esimerkin. Muutama päivä sitten näimme lukuja siitä, kuinka masennus, elämän tarkoituksettomuuden kokemus, aiheuttaa erityisesti nelikymppisillä naisilla sydänkohtauksia. Kyllä se vaan Emännän mielestä on niin, että suurinta epäitsekkyyttä osoittaa se, että ihminen kuuntelee omaa ihmisluontoaan ja hakee elämälleen tarkoituksen jostain muusta asiasta kuin luontoa rasittavasta tavaroiden keräämisestä ja ulkomaanmatkoista.

Tärkeimpiä yhteisöä hyödyttäviä asioita on, että ihminen alkaa kuuntelemaan itseään ja omaa kehoaan. Siirtolan Emännän mielestä kulttuuri, jossa kulutushysteriaan osallistumista pidetään kansalaishyveenä, on säällittävä. Sen sijaan meidän tulisi kuunnella yhä enemmän lapsiemme ääniä tulevaisudesta.

Mitä perinteisten roolijakojen uusintamiseen tulee, Emäntä on tästäkin asiasta eri mieltä. Downshiftaaminen ei uusinna niitä. Sen sijaan se merkitsee hänen mielestään sen sijaan sitä, että aletaan jälleen arvostamaan naisellista kokonaisvaltaista gnosis-viisautta, arkijärkeä, ihmisen sydämenviisautta. Joissakin asioissa on paikallaan heittää yksinkertaisesti logaritmit helvettiin. Kaikkein tärkeimmät asiat ihmiselämässä eivät alistu talousmiesten mittauksiin.

Tämän hetkinen asiantuntijakulttuuri on kuljettanut meidät pirstoutuneen maailmaan, jossa vasen käsi ei enää tiedä mitä oikea tekee. Meidän täytyy yhä enemmän arvostaa Marttojen ääntä. Ainakin Siirtolan Emäntä luottaa nykyään yhä enemmän sisäiseen ääneensä kuin asiantuntijoihin, vaikkakin hän mielellään on heidän kanssaan dialogissa. Tekninen materialistinen viisaus on tänä päivänä yliarvostettua sydämen viisauden kustannuksella.

Mainokset

One thought on “Downshiftaaminen itsekästä?

  1. Enpä voisi taas enempää Siirtolan emännän kanssa samaa mieltä olla..ja miten ovelaa onkaan kohtuullistamisen kritisoijilta syyttää downshiftaajia nimenonmaan itsekkyydestä. Ne kohtuullistajat, joita tunnen, kun ovat juuri niitä, joilla on herkkä omatunto ja voimakas halu pitää huolta myös muista kuin itsestään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s