Nalle ja Anja

Siirtolan Emäntä niiaten kiittää Nalleamme, Björn Wahlroosia sekä Hesarin toimittajaa hienoista sununtaijutusta (12.2.2012). Täytyy sanoa, että Nalle-haastattelussa maalattiin erinomainen muotokuva kapitalistista, jonka uskontona on valistuksen ajan perinteen taloustiede.

Täytyy silti myöntää, että Emännän ensimmäistä reaktiota kuvaa hänen huudahduksensa: “Voi Pyhä Sylvi!”. Kuinka Nallemme tohtii 2000-luvulla sanoa ääneen luutuneet ajatuksensa: “Yksi asia, joka minua häiritsee, on se, että kun he (kansalaiset) luulevat puhuvansa analyyttisesti, kun he tuovat keskusteluun puhtaasti emotionaalisia sanoja, kuten ahneus.” Emäntä miettii, että toivottavasti lipsahdus Nallelta oli pila. Edellisessä lauseessa kun kirkastuu “taloususkovaisten” kylmä ja epäinhimillinen ajattelu, jossa tieto leikataan irti inhimillisestä kokemuksesta.

Nalle, oletko muuten koskaan tullut ajatelleeksi, ettei viisaksi tulla lukemalla ulkoa faktatietoa. Sellaiseksi tullaan kokemuksen kautta, ja kokemukset ovat aina sidoksissa tunteisiimme. Tämän päivän suurimpia ongelmia Emännän mielestä on, että kiellämme tunteemme ja tiedostamattoman mielemme. Emme ole rationaalisia koneita ja juuri se tekee meistä inhimillisiä ihmisiä.

Nallen kannattaisi Siirtolan Emännän mielestä lukea muitakin moraalifilosofeja kuin Adam Smithiä. Hän voisi aloittaa lukemisensa, vaikka Aristoteleen etiikasta. Sen lähtökohtana on, että IHMINEN ON YHTEISÖLLINEN JA PERUSLUONTEELTAAN TOISISTA VÄLITTÄVÄ! Viisaaksi ei tulla lukemalla ulkoa jonkun ihmisen “järkeviä” ajatuksia ja laskemalla euroja. Viisaksi tullaan kuuntelemalla omia sisäisiä tunteita, jotka ohjaavat aina toimintaamme. Sitä paitsi järki on aina sidoksissa siihen näkökulmaan, jonka valitsemme. Rationaalisuutta on monenlaista.

Siirtolan Emännän mielestä perinteisten valituksen ajan taloustieteilijöiden ongelmana on ollut juuri se, että heidän maailmankatsomuksensa mukainen ihminen leikkaa itsensä irti kokemuksesta. Se rakentaa ihmiskuvansa konemetaforalle ja yhdenlaiselle tunteettomalle järkevyyden lajille. Lisäksi monet näistä valistuksen taloustieteilijöistä eivät ota huomioon luonnon rajallisia resursseja, siksi syömme koko ajan lapsiemme leipää. Heidän ajattelunsa on kaiken kukkuraksi vastoin nykyisiä onnellisuustutkimuksia; se liittää aineellisen vaurauden ja onnen toisiinsa.

Ihminen ei tarvitse muuta kun aineellisen perusturvan, niin hänellä on kaikki mahdollisuudet onnelliseen elämään. Laadukas elämä syntyy siitä, että hänellä on ympärillänsä vaikka vain arjen kauneutta, merkityksellisiä sosiaalisia suhteita ja hän kokee tekevänsä jotakin mielekästä elämässään. Ihminen tulee onnelliseksi myös siitä, että hän TUNTEE elävänsä sopusoinnussa arvojensa kanssa.

Siitä juontui Siirtolan Emännän mieleen Hesarissa sunnuntaina haastateltu toinen merkkihenkilö, 74-vuotias naiskukkakauppias, Anja Tanninen. Hän näyttää oivaltaneen Nallea huomattavasti syvällisemmin elämän tarkoituksen. Hänen silmänsä näkevät arjen ja yksinkertaisten asioiden kauneuden. Hän kertoo haastattelussaan: “Asiakkaat ovat minulle toinen perhe. En viihtyisikään missään muualla. Täällä on hyvä ja turvallinen olla, meillä synkkaa naapuruston kanssa. Ihmisiä tulee ja jää juttusille. Vanhukset pysähtyvät tähän huilaamaan kesken lenkin, ja me jutellaan päivän asiat.”

Syrjäytyneisyyden suurin syy Emännän mielestä ei ole nuorten laiskuus. Sen sijaan edellistä merkittävämpi syy on se, että olemme rakentaneet vain materialistiselle maailmankatsomukselle rakentuvan oravanpyörän, jossa ihmiset ovat leikattuja irti omista tunteistaan ja yhteisöstään. Meidän on rakennettava kulttuurimme uudestaan henki, jossa työn teko tuntuu jälleen merkitykselliseltä, ja se näin taas tuo sisältöä sekä iloa elämään. Emme ole materialistisen vaurauden pumppauskoneita. Tämä tehokkuuspumppu pumppaa rahan lisäksi väkivaltaa, sairautta ja henkistä pahoinvointia.

Tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan juuri Anjan kaltaisia ihmisiä, jotka elävät aineellisesti kohtuullista elämää. Onkohan Nallelle juolahtanut koskaan mieleen, että jonakin päivänä, nämä kulutusjuhlat loppuvat – luultavammin vielä lähivuosina. Muutos tulee epäilemättä olemaan tuskaisa, niin kuin kaikki muutokset ovat. Sen jälkeen emme luultavammin ole vähemmän onnellisia, vaan pikemminkin meillä on kaikki mahdollisuudet siirtyä elämääntapaan, jossa löydämme jälleen elämänlaatua arjen toiminnasta ja kauneudesta. Meiltä vähenee tarve rakentaa egoamme aineellisten rahalla ostettavien symbolien varaan. Alunperin onnea elämään tuonut materialistinen maailmankatsomuksemme on muuttunut uskonnolliset mittasuhteteen saaneeksi hirviöksi. Sen palvontarituaalit tuovat yhä harvemman elämään enää merkitystä ja sisältöä. Niiden sijalle on tullut statusstressi.

Kuten näimme, vielä Sauli Niinistön kaltainen, modernia valistuksen perinnettä ja sen taloustiedettä edustava, onneksi melko maltillinen, presidentti menee Suomessa läpi. Ehkä enemmistöä pelottaa tapahtumassa oleva globaali kultuurinen muutos, koska matka kohti moniarvoista maailmankatsomusten dialogia ja kohtuullisuuden kulttuuria tuskin tule tapahtumaan ilman kyyneleitä. Silti yhä usempi uskaltaa kyseenalaista vanhan, koska he haluavat KUUNNELLA TUNTEITANSA! Yhä useampi tiedostaa, että kulutusjuhlien jatkaminen on vielä huonompi vaihtoehto.

On lukemattomia muita näkökulmia todellisuuteen kuin vain valistuksen ajan uusliberalistien ajattelumallit. Samoin myös muita analyyttisiä ajattelumalleja kuin mitä tämä Nallen adamsmithiläinen analyysi edustaa. Näistä mainittakoon vaikkapa psykoanalyysi, hermenutiikka ja fenomenologia. Siksipä Nalle, suosittelisin sinulle kovasti, että lukisit muitakin filosofeja, aloita vaikkapa suomalaisesta Georg von Wrightistä tai Lauri Rauhalasta. Heidän ajattelunsa ei rakennu hypoteettisille mallille maailmasta, joissa ei oteta huomioon maapallon ekologista kantokykyä.

Jos Emännän täytyisi sanoa, kumman ajattelu on syvällisempää, Nallen vai Anjan, Emäntä valitsisi ehdottomasti Anjan. Hän muuten päättää haastattelunsa kertomalla, ettei tiedä milloin lopettaa työntekonsa. Tulevaa eläkkeen määrää hän ei ole edes ajatellut: “Se ei niin kiinnosta. En ole rahan perään.” Maailma muuttuu paremmaksi paikaksi elää, kun saamme ympärillemme Anjan kaltaisia ihmisiä. Tällaisten ihmisten perususkomus elämästä on se, että ihminen on toimelias, eettinen, yhteisöllinen ja esteettinen.

Voimme itse onneksi valita millaisille uskomuksille haluamme rakentaa maailmankuvamme. Emäntä toivoo sydämestään, että tulevaisuuden ihminen löytää uuden merkityksen elämäänsä yhä useammin arjen ilmaisista kauniista asioista. Simone Weil on sanonut, että tärkeimmät asiat elämässä ovat ilmaisia. Sen kun oivaltaa, tulee elämästä huomattavan paljon helpompaa ja kohtuullisempaa.

Vielä kerran kiitokset Hesarille hienoista jutuista! Siirtolan Emäntä koki suurenmoisia tunteita, lukiessaan näitä tarinoita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s