Mikä on tekemisemme arvo, kysyy Maija Aalto Hesarissa

Maija Aalto kirjoittaa: ”Meidän on tehtävä enemmän. Se ei kuitenkaan vielä yksin riitä: Meidän pitää myös miettiä, mikä on tekemisen arvoista.” Aalto viittaa Matti Apusen ajatukseen siitä, että työtä on ihmisten tehtävä enemmän, jotta taloutemme edelleen kasvaisi.

Hyvä Maija, osuit Emännän mielestä asian ytimeen. Siirtolan Emännän mielestä, kun ongelmamme on meidän kulttuurissamme on juuri siinä, että harva tiedostaa tekemisensä systeemisiä ekologisia ja eettisiä seuraamuksia. Emäntä optimistisesti uskoo, että uuden muodonmuutoksesta syntyvän toivon kulttuurin ytimessä on oleva tietoisuustaitoinen ihminen.

Carl Jung puhui tietoisuustaidottomasta ihmisestä ”massaihmisinä”. He eivät elä kiinni olemisessa, vaan tekemisessä. Ihminen eroaa, tai ainakin hänen pitäisi erota, muista luontokappaleista siinä, että hänellä on tietoisuus, tai ainakin hänellä pitäisi olla sellainen. Kun ihmisellä on tietoisuustaitoja, kykenee hän keskittymään tekemisessään paremmin olennaiseen. Niin kauan kun ihmisellä ei ole tietoisuustaitoja, olemme vallanpitäjien tahdottomia jatkeita, suonia, joissa toteutamme yksisilmäisen kontrollille ja rahalle rakentuvan maailman tuhoisia päämääriä.

Oman tietoisuuttemme laajenemisen kautta meillä on mahdollista tavoittaa eettinen, ekologinen ja esteettinen elämä. Tällöin elämämme päämäräksi muodostuu oman tietoisuutemme ja elämän ymmärtämyksen laajentaminen leikkimisen, ihmettelyn ja hiljentymisen kautta. Niin kauan kun emme ole kiinni läsnäolevasti elämässämme, suurin osa tekemistämme on vain elämistä ”länsimaisen metafysiikan harhassa”. Tälla Emäntä tarkoittaa sitä, että liian moni meistä on opetettu ekologisesti tuhoisan yksisilmäisen tieteellisteknisen ajattelun tahdottomaksi kanavaksi. Tämä ei ole tyhmien ihmisten vika, vaan totalitarisoivan kulttuurimme ongelma. Elääkö siis kaiken tämän tavarapaljouden keskellä primitiivinen ihminen? Hän, joka ei kykene pohtimaan heijastavasti oman tekemisensä seurauksia.

Tietoisuustaitoinen ihminen on eettinen, hän ymmärtää todellisuuskuvien monet näkökulmat ja hän tavoittelee työssään yhteisöllistä ja ekologista hyvää. Mielekäs, ekologisesti hyväksyttävä työ ja tekeminen voi olla itseisarvo, joka tuo elämään tarkoitusta, ja juuri tätä työn elämän merkitystä luovaa ulottuvuutta tulisi korostaa.

Olemme monasti Isännän kannalta pohtineet, että eettiseltä ja ekologiselta kannalta voi ajatella sillan alla asuvan puliukon elävän eettisempää ja ekologisempaa elämää, kuin linnassansa asuva ympäri maailmaa matkusteleva miljonääri. Alkoholistin ekologinen selkäreppu on pieni. Hän siis noudattaa paremmin eettistä perussääntöä ”Do not harm” suhteessa ympäristöönsä. Tuntuu siltä, että länsimaiset vallanpitäjät ja sen instituutiot elävät edelleen aikamoisessa illuusiossa, kun he kuvittelevat, että törsäilevä imperialistinen elämäntapamme voi jatkua.

Taloustieteiljöitä on monenlaisia, mutta tämän päivän maailmaa ohjaavat yksisilmäiset ”asiantuntijat”, jotka totalitarisoivalla materialistisella todellisuuskuvallansa ovat anastaneet yksinvaltiuden maailmaan. Onneksi taloustieteiseenkiin on tullut uusi virtauksia, kuten esimerkiksi ”sosiaalinen yrittäminen”, ”degrowth” ja ”mindfulness”. Siirtolan Emäntä uskoo, että tulevaisuudessa työtämme eivät ohjaa yksisilmäiset liberalistiset taloustietelijät. Tavallisilla kansalaisilla alkaa olla tietoisuustaitoja ja sen mukana laajaa sydämenviisautta, jossa ymmärretään nykyisen kapitalistisen ”monelektisen materialismin” tuhoisuus. Emäntä uskoo, että sekä monolektisen että dialektisen materialismin aika alkaa olla ohi. Tarvitsemme tilalle uusia ekologisia talousteorioita.

Emäntä uskoo, että tulevaisuudessa työtä tekevät ihmiset, jotka kykenevät näkemään todellisuuden kuvan moninäkulmaisuuden ja tekemisiensä systeemiset vaikutukset. He eivät elä luonnontieteiden puristavien logaritmien otteessa, vaan työntekijä kykenee löytämään työstänsä jälleen itseisarvon. He voivat löytää läsnäolon tilan tekemiseensä. He ymmärtävät, että yhteisöllisen hyvän edistäminen tuo onnellisuutta enemmän kuin statussymbolien kasaaminen itselle.

Siirtolan Emännälle ”downshiftaus” ei suinkaan ole merkinnyt sitä, että hän tekisi vähemmän työtä. Päin vastoin; se merkitsee sitä, että hän tekee töitä itseänsä ja rajojansa kunnioittaen sekä entistä paremmin kuunnellen omaa sisäistä ääntään. Syöpä ja työuupumus kertoivat hänelle jotakin tärkeää:Hän ei aio uhrata itseään kapitalistisille markkinavoimille. Sen sijaan hän kuuntelee hiljaisuutta, omaa kehoaan ja luontaista rytmiään. Yhteisöllisyyteen heidän perheensä osallistuu vapaaehtoistyönä. Sen on todettu lisäävän kaikkien ihmisten onnellisuutta, enemmän kuin tavaroiden ja ostettujen elämysten hankkiminen. Tärkeimmät asiat elämässä ovat ilmaisia. Olemisen tilassa avautuu pienten arkisten ja yksinkertaisten asioiden kauneus. Jos terveyttä suodaan, Emäntä on valmis tekemään töitä vielä pitkään. Hänen työnsä on nykyään osa hänen elämäntapaansa.

Mainokset

3 thoughts on “Mikä on tekemisemme arvo, kysyy Maija Aalto Hesarissa

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

    Huomaan, että olen itse omassa elämässäni vähitellen pyrkinyt kohti tekemisen arvoista tekemistä. Yleisesti ja yhteiskunnallisesti olen jo pitkään ollut sitä mieltä, ettei pelkkä ”työllisyyden lisääminen” riitä tavoitteeksi, vaan työllä pitää olla hyvä tarkoitus. Ajatuksen sisäistäminen henkilökohtaisella tasolla ja oman elämän ratkaisujen tekeminen sen mukaisesti tuntuu olevan ainakin minulle vaikeampaa.

  2. Kiitoksia kommenteista. Omia ratkaisujani helpotti sairastuminen. Silloin kun aloin tiedostaa entistä enemmän oman elämänsä rajallisuden, syttyi lopullinen palo alkaa elää oman aidon itsensä näköistä elämää. Kriisi voi olla joskus paras opettajamme. Ainakin minulle syöpä teki valinnat helpommaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s