Meksikolainen pyhimyslegenda – Neito Guadalupesta

Olipa kerran kaukana Meksikossa katolinen nuori nunna, joka uskollisesti noudatti perinnäisiä tapoja ja kävi päivittäin rukoilemassa Jumalaa pienessä luostarinsa kappelissa. Luostarin säännöt olivat ankarat, mutta nuori nunna sitkeästi noudatti niitä vilpitön lapsen usko sydämessään. Kappelissa oli upea Neitsyt Marian kunnioitettu patsas, jota kutsuttiin Guadalupen Neidoksi (Lady of Guadalupe).

Kävipä sitten niin, että eräänä päivänä luostarin aidan takaa kurkisteli nuori mies, jonka oli saanut silmiinsä viehättävän nuoren nunnan. Ja arvaahan sen, minkälaisia ajatuksia nuorella miehellä oli mielessä. Päivästä toiseen mies siis tiiraili salapaikastaan nuorta viatonta nunnaa. Sattui sitten nuori nunnammekin huomaaman tämän komean nuoren miehen, jonka jälkeen hänen rukoiluun keskittymiskykynsä oli mennyttä. Näinhän meille, etenkin nuorina, usein käy. Rakkauden nuoli osuu meihin, ja menemme päästämme sekaisin.

Niinpä sitten päivästä toiseen nuori nunna kykeni vain ajattelemaan aidan takana olevaa nuorta miestä, hänen ihmeellisiä kasvojaan, syvän ruskeita silmiään ja komeaa vartaloaan. Sattuipa sitten sellainen ”vahinko”, että nunna eksyi aidan äärelle, josta hän löysi lapun. Se oli laitettu sievään pieneen kuoreen. Päällä luki hänen nimensä, ja paperiin oli kirjoitettu: ”Ole ikkunasi äärellä puolelta öin. Tulen noutamaan sinua!”

Nuori nunna ei pystynyt vastustamaan kiusausta. Hän tiesi, että toimi vastoin Jumalan tahtoa, mutta mieletön rakkaus oli kaapannut hänen sydämensä. Niinpä hän laskeutui puolelta öin tikapuita pitkin alas sankarinsa syliin ja hän pääsi maistamaan häneltä kiellettyä maailmaa.

Pari eli muutaman kuukauden ajan romanttista rakkaudellista intohimoista elämää. Valitettavasti mies oli kuitenkin komea ja intohimoinen, mutta edesvastuuton. Jotkut miehet ovat sellaisia. Nuori nainen tuli raskaaksi, mutta sulhanen karkasi. Hän ei saanut minkäänlaista tukea mieheltä perheen kasvattamiseen ja itsensä elättämiseen. Niinpä nuori nainen kokeili kaikkia konsteja ja lopuksi hän ryhtyi myymään itseään. Monet kerrat hän ikävöi luostarin elämää, ja katui kerta toisensa jälkeen katkerana tekemäänsä typerää valintaa. Yöt toisensa jälkeen hän palasi ajatuksissaan rakastamaansa luostariin.

Vuodet kuluivat, lapsi kasvoi, ja nuori nainen sairasteli ja vanheni. Koskaan hän ei päässyt eroon kaipauksestaan takaisin luostariin, ja siksi hän eräänä päivänä päätti yrittää omilla konsteillaan takaisin rakastamaansa paikkaan. Hän meni johtavan ”Äiti nunnan” luo, pyytämään työtä siivojana. Hän sai kun saikin ruokapalkkaa vastaan homman itselleen. Suureksi kummastukseen entinen nunna huomasi, että hänen kammionsa, siis se jossa hän oli aikoinaan asunut, oli koko ajan tyhjä.

Siivoja – entinen nunna – hoiti tehtävänsä hyvin, ja sai pestäväkseen myös kappelin lattiat ja seinät. Kappelissa hänen silmiinsä sattui Guadalupen neito -patsas. Hän katsoi patsaan ihmeen eläviä värejä ja sen kullan kaunista kimallusta. Yhtäkkiä hän tunsi kylmiä väreitä: Hän tajusi, että patsas elää. Patsasneito laskeutui alas alttarilta, ja syntinen nainen kavahti: Nyt hän joutuu tunnustamaan kaikki kamalat tekonsa. Guadalupen neito alkoi puhua:

”Etkö tiedä, että minä olen ottanut sinun paikkasi täällä luostarissa. Olen koko ajan odottanut paluutasi. Joka päivä olen ollut kuorossa, aterioinut ja olen ollut paikallasi. Kukaan muu ei edes täällä ole tajunnut, että olet ollut poissa. Et ole koskaan lakannut olemasta nunna. Nyt voit jatkaa elämääsi siitä mihin se jäi. Pyydän, ota takaisin tehtäväsi.”

Onnellinen nainen palasi takaisin nunnaksi, ja unohti, että oli koskaan muuta ollutkaan.

+++++++++++++++++++++++

Olipa mielenkiintoinen meksikolainen pyhmysstarina. Siirtolan Emäntä miettii, että odottaako jossain häntäkin vielä elämätön elämä? Oikeastaan hän ajattelee, että hän on jo palannut siihen elämään, josta hän teini-ikäisenä yllättäen eksyi. Graalin malja -tarina taitaa arkkityyppisesti olla rinnasteinen tälle pyhimystarinalle. Kuinkakohan muuten mahtoi nunnan lapselle käydä? Tulikohan hänestä ehkä syrjäytetty nuori? Se ei käynyt ilmi tarinasta…

Mainokset

One thought on “Meksikolainen pyhimyslegenda – Neito Guadalupesta

  1. Tarinan opetus: on tärkeämpää palvella Jumalaa kuin elää ihmiselämää ja palvella toisia ihmisiä. Minä uskon toisten ihmisten palvelemiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s