Miksi Siirtolan emäntä haluaa olla Siirtolan Emäntä?

Siirtolan Emäntä on mietiskellyt kovasti viime päivinä sitä, miksi hän kirjoittaa mieluiten Siirtolan Emäntänä. Maisteltuaan asiaa muutaman päivän ajan, hän on tullut siihen johtopäätökseen, että asia johtuu seuraavasta: Hän arvostaa joka päivä enemmän ja enemmän ihmisenviranhaltijoita. Parempaa tulevaisuutta eivät rakenna asiantuntijat. Sen sijaan Emäntä vakaasti uskoo, että maailma muuttuu inhimillisemmäksi ja ekologisemmaksi tavallisten viisaitten ihmisviranhaltijoiden kautta. Tällaisia ihmisiä löytyy kaikista ammattikunnista: muurarista emäntään, lääkäristä bussikuskiin, ja talousjohtajasta roskakuskiin.

Ei tarvitse olla kovinkaan akateeminen ymmärtääkseen, että asiantuntijatieto on saanut paljon hyvää aikaiseksi, mutta väärin käytettynä se on tuottanut myös inhimillistä kärsimystä ja ekologista vahinkoa. Pirstoutunut tiede on johtanut yhden sortin tieteen järjen yliarvostukseen, asiantuntijoiden numeroiden vääristämään kylmään todellisuuskuvaan. Politiikkaa on johdettu yksisilmäisten talousasiantuntijoiden materialistisesta näkökulmasta. Talouden kasvusta on tullut kaiken mitta, sen sijaan, että me pyrkisimme ihmisarvoiseen kohtuulliseen elämään, jossa elämme tuntevina ihmisinä taspainossa luonnon, yhteisömme, muiden kulttuurien ja itsemme kanssa.

Kun ihminen ottaa kantaa maailman epäoikeudenmukaisuuteen ja ympäristötuhoon, tarvitsemme monitieteellisten näkökulmien lisäksi tavallisten ihmisten arkijärkeä ja sydänmenviisautta. Emäntä uskoo dialogin voimaan: On hyvä kuunnella asiantuntijoita ja asiantuntijaosiamme itsessämme, mutta ennen kaikkea kannattaa hankkia itselleen ”omaa tuntoa”. Maailmaa muuttuu ihmisenviranhaltijoiden toimesta: omaa tuntoa omavan ihmisen sydän kuulee maailman monia ääniä.

Ihmisenviranhaltijana toimiva asiantuntija osaa olla nöyrä. Hän oivaltaa kaiken tiedon näkökulmasidonnaisuuden ja rajallisuuden. Meitä kaikkia maailmassa yhdistää se, että olemme huolissamme lapsiemme tulevaisuudesta. Huolimatta kulttuurisista eroista meissä ihmisissä ympäri maailmaa on enemmän samuutta kuin erilaisuutta. Haluamme yhdessä maapallon säilyvän elinkelpoisena ja väkivallattomana tuleville sukupolville. Siirtolan Emäntä haluaa olla ihmisenviranhaltija.

PS. Oma tunto on Emännän mielestä hauska käsite. Siitä käy selkeästi ilmi, mille omatunto rakentuu. Se rakentuu omalle tunnolle, oman itsensä tuntemiselle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s