Tiede viha-rakkaus -suhteena

Siirtolan Emännällä on ihmeellinen suhde tieteeseen. Se on oikeastaan ristiriitainen, ja siksi sitä parhaiten voi kuvata viha-rakkaussuhteena. Välillä hän on jo miettinytkin, että johtuuko hänen vastenmielisyytensä joitakin tieteellisiä instituutioita kohtaan hänen omista ”traumoistaan”, vai mistä mahtaa oikein olla kysymys. Tai jospa Emännällä on todellisuudentaju jotenkin kummallisesti vääristynyt.

Kuinka sydäntä lämmittävältä Emännästä on tuntenutkaan lukea psykiatri Martti Siiralaa, koska nyt rouvamme voi huokaista helpotuksesta. Hän on nimittäin saanut huomata, että jos hän on hullu, niin hän on sitä entistä paremmassa seurassa.

Martti Siirala sanoo haastattelussaan (On puhuttava siitä mistä vaikenemme/Yrjö Uurtimo):

Kyllä tiedeisnsituutio on aikamme todellisuusomistuksen tyyssija, normalisoituneen hulluuden generaattori. Nyt helposti tulee ajatelleeksi, että `eikö tämä kritiikki nyt olen liian kovasanaista?´, mutta totaalisen tietäjän, oli se tiede tai poliittinen insituutio, täytyy jatkuvasti vakuuttaa itsensä siitä, että minä tiedän ja minulla on oikeus, mahdollisuus ja velvoitus tietää ja sanoa, mikä on oikein ihmiselle. Tämä asenne on poliittisissa insitituutioissa johtanut vangitsemisiin, kidutuksiin ja tappoihin. Lääketieteen perinteessä se on johtanut esimerkiksi lobotomiaan tai ihmiseen kohdistuvaan vahvaan lääkehoitoon. Nämä hirmuteot näyttävytyvät omassa ajassaan usein `normaaleina käytäntöinä´. Harhaisuuden ja hulluuden raja on veteen piirretty viiva, siksi kritiikkiä todellisuusomistusta kohtaan on esitettävä leppymättömästi.”

Vielä kun muistaa, mitä Georg von Wright on sanonut luonnontieteistä (se on materialistisen maailmankatsomuksen koira), voi vain todeta, että on ollut tuhoisaa, että kansalaiset eivät ole haluneet kuunnella muita kuin materialistisen maailmankatsomuksen asiantuntijoita. Onko tämä ”myytti miljoonista ja sen tuomasta onnesta” niin kiehtova, että ihmiset haluavat elää mielummin valhellisessa, ekologista tuhoa tuottavassa harhassa kuin valita kohtuullisen elämäntavan. Instituutioiden aivopesemät ihmiset uhraavat itsensä ja terveytensä sairaan myytin takia. Emäntä usko, ettei siihen mene montaakaan vuotta, kun ihmetellään sitä ahneutta, mitä joillakin länsimaisilla ihmisillä on ollut tässä nykyisessä kulttuurissamme. Nykyiset terveet kansalaiset osoittautuvatkin umpihulluiksi.

Emäntä on tuntenut sisimmässään vihaa luonnontieteiden yksipuolistavaa näkökulmaa kohtaan. Hän myöntää, että silläkin on paikkansa tiedon maantieteessä, mutta luonnontiede ja sen yksipuolinen kuva totuudesta on ottanut luonnottoman keskeisen osan kulttuurissamme. Tämän vuoksi asiantuntijakulttuurimme ja sille rakentuva harhainen hallinnan kulttuuri on tuottanut ihmisissä suuren määrän pahoinvointia. Ihminen ei ole kone, vaan hän on henkinen, tunteva ja kokeva ainutkertainen tarina. Emäntää on jo vuosikymmenet kiehtoneet arjen kauneus, kirjallisuus ja humanistiset tieteet, kuten filosofia, sosiologia ja antropoliga. Niillä hän on täydentänyt omaa tiedon maantiedettänsä.

Ehkä psykologian professori Bruce Alexander on oikeassa. Maailma muuttuu, ja se ei muutu paremmaksi ensisijaisesti niiden tieteellisteknisten tieteenalojen kautta, johon jatkuvasti sysätään rahaa talouden kasvattamiseksi. Sen sijaan se muuttuu ihmisen viranhaltijoiden kautta. Monessa tavallisissessa ihmisessä alkaa olla riittävä määrä kokonaisvaltaista elämän viisautta ja humaania tietoa. Ihmisenviranhaltijoiden joukossa on tietysti myös suuri määrä nöyriä tiedemiehiä ja -naisia, jotka ymmärtävät kaiken tiedon kapea-alaisuuden. Kun kaiken tiedon ja ihmisenä olemisen rajallisuuden ymmärtää, samalla ymmärtää, että vähemmän voi olla enemmän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s