Valitsen – olen siis olemassa

Sotkamolainen Tikkunen ampuu susia, koska yhteiskunta on ajanut hänet siihen. Vaikka Siirtolan Emäntä on sitä mieltä, että kulttuurimme on siirtänyt lukemattomille yksilöille epäoikeudenmukaisia taakkoja, hän ei usko, että asiat ratkeavat väkivaltaisesti uhriutumalla. Toisaalta hän tietää, että on epärealismia kuvitella, että kaikki aina pystyvät olemaan ”love and peace”-tunnetilassa, koska varjomme seuraavat meitä.

Isäntä antoi eilen muistutuksen olemuksemme epätäydellisyydestä: Hän naarmutti luultavammin kyläläisten keskuudessa kiiltoamme, jos sellaista koskaan on ollutkaan. Oikeastaan Emäntä ajattelee tämän episodin olevan hyvä muistutus siitä, että olemme edelleen tavallisten kuolevaisten kirjoissa. Isännältä ”paloi päreet”, hän heitti oikein kunnon ”hikiset”, perinteiseen malliin (kuka mahtoi olla ohjaksissa?). Tänään hänen mielentilaansa hallitsee sitten Räntä: hänen masentunut ja alakuloinen mielentilansa. Emännänkin varmaankin kuuluisi olla hänelle vihainen, mutta hän ei oikeastaan jaksa olla vihainen. Joitakin vuosia sitten kyseinen piikki olisi tehnyt kipeän naarmun Emännän nahkaan, ja hän olisi uhannut avioerolla ynnä muilla perinteisillä rangaistustoimilla. Tällä kertaa hän ajattelee vain, että ihminen tarvitsee nöyryyttä. Kaikki me olemme puutteellisia Jumalan kuvia. Sitäpaitsi Isäntä ei ole hänen egonsa jatke.

Monissa meissä on ”kuumia nappuloita” (hot buttons), joista emme pääse helposti eroon. Kun tästä pisteestä painaa, niin joku yllättävä tila saattaa ilmaantua mielemme näyttämölle mellastamaan. Ja kas kummaa, minne on kadonnut harkinta?

Kansalaisten epätäydellisyydestä huolimatta Emäntä on sitä mieltä, että ihanteiden olemassa olo on hyvä asia. Hänelle sellainen on transmoderni ihminen. Hän on ihminen, joka kykenee sanomaan: ”Valitsen – olen siis olemassa.” Vuosikymmeniä kulttuuriamme on hallinnut yksi tila – tämä menneen kulttuurimme lempilapsi, jota asiantuntijat ovat ohjanneet ”oikeanlaiseen järkevään elämään”. Asiantuntijat ovat valinneet puolestamme oikeanlaisen elämän. Emännästä näyttää siltä, että pienet ihmiset toisensa jälkeen nyt itse haluavat valita itselleen oikean, eettisen, elämäntavan. Kun itse elää omaa elämäänsä, tekee sitä välillä virheitä, koska vain niiden kautta ihminen voi suunnata elämäänsä oikeaan suuntaan. Asiantuntijoiden ohjaama ”oikea” elämä, kun ei ole enää ihmiselämää, vaan se on elämistä zombina. Kuten olemme saaneet nähdä, tämä ”oikeanlainen” elämä on ohjannut meidät ennennäkemättömän ekokatastrofin kynnykselle.

Ajassamme on Emännän iloksi tapahtunut sydämensivistymistä, mikä merkitsee sitä, että yhä useampi valitsee itse oman elämäntapansa, ”laifstailinsa”. Ei ole enää mitenkään selvää, että kansalaiset haluavat elää ”järkevää”, ”tuottavaa” ja ”tehokasta” elämää, ehkäpä sen vuoksi, että tällainen elämä ekologisen kestämättömyyden lisäksi ei maistu enää elämältä. Sitkuttelu, tulevaisuuden fantasioissa eläminen, on auttamattomasti epätrendikästä. Yhä harvempi kadehtii miljonäärejä, ja se on hyvä lähtökohta tulevaisuuden kohtuullisemmalle elämälle.

Siis trendikkäät ihmiset haluavat elää tässä ja nyt, tavallisina ihmisinä, elämältä maistuvaa elämää. Olemalla läsnä omassa elämässään, he voivat löytää huippuhetkiä arjen ilmaisesta kauneudesta. Tällaisessa elämässä saa joskus mokatakin. Täydellinen elämä on absurdia, koska se ei ole enää ihmiselämää. Voimme itse tehdä eettisen elämäntapavalinnan – valitsen, olen siis olemassa. Tämän valinnan kautta löydämme varmimmin elämäntavan, ne arvot, joita välitämme lapsillemme ja jollaista itse samalla itse tyytyväisinä elämme. Emännän mielestä tämä vaatii väistämättä sen, että opettelemme tuntemaan itseämme. Vain sitä kautta voimme olla valintoja tekeviä yksilöitä. Näin voimme elää oikeiden sisäisten arvojemme mukaista elämää, ja tekemämme virheet ohjaavat meitä eksyksissä ollessamme takaisin omalle oikealle polullemme.

Siirtolan Emäntä haluaa sanoa omille lapsilleen: Saatte olla ihmisiä ja saatte mokata, kunhan elätte omaa elämäänne, ettekä toteuta jonkun muun elämää. Omatuntomme kun rakentuu omalle tunnolle, itsetuntemukselle. Valitkaa, sitä kautta olette olemassa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s