Siirtolan Emännän kymmenen ohjetta itsetuntemukseen

  1. Leiki.  Suurin este luovuudellemme ovat estomme. Meihin iskostetut ”ylijärkevät” egon osamme estävät meitä löytämästä luovaa itseytemme keskusta. Kulttuurissamme looginen rationaalinen ”järkevä” ajattelu on yliarvostettua. Anna itsellesi lupa olla typerä. Leikki stimuloi spontaanisuutta ja tätä kautta myös luovuuttamme.
  1. Ole utelias. Tutki ympäristöäsi ja lue. Jotta tietoisuutesi voi laajentua, täytyy sinun säilyttää itsessäsi oleva lapsi, joka ei lakkaa ihmettelemästä maailmassa olevia miljoonia ihmettelemisen arvoisia asioita.
  1. Verkostoidu. Hae ympärillesi ihmisiä. Ihminen voi parhaiten löytää itsensä toisen kasvoista. Muista: kun teette yhdessä jotakin, prosessi on tärkeämpää kuin lopputulos. Mukava yhdessä tekeminen heijastuu tavallisesti myös lopputulokseen!
  1. Rauhoitu.  Ihminen tarvitsee hiljaisia hetkiä. Jatkuva tekemiseen itsensä hukuttaminen estää meitä erottamasta omia aitoja tarpeitamme. Kulttuurissamme liian moni juoksee sellaisten asioitten perässä, joita hän ei oikeasti tarvitse tai toteuttaa jonkun muun elämäänsä kuin omaansa.
  1. Älä pelkää ristiriitoja. Elämä on ristiriitojen keskellä elämistä. Ristiriidat ovat paitsi hämmennyksen ja pahon olon tuottajia myös oivalluksemme voimaa! Sisäisten ristiriitaisten tunteittemme ilmaisematta jättäminen on suuri yhteiskunnallisia epäoikeudenmukaisia rakenteita ylläpitävä voima. Huumorin ja leikin avulla voimme oppia ilmaisemaan monimerkityksellistä sisäistä todellisuuttamme rakentavalla tavalla.
  1. Ole läsnä. Leikki eroaa egomme ylläpitämästä elämästä siinä, että kun heittäydymme leikkiin, olemme automaattisesti läsnä toisillemme. Leikin lisäksi voit harjoittaa läsnäolon taitoja muutenkin; olen läsnä luontoretkilläsi, ilmaise itseäsi taiteiden avulla ja meditoi. Jokainen voi löytää oman tapansa meditoida. Se voi olla  mantrameditaatiota, hengitysmeditaatiota, luonnossa läsnäoloa, kävelymeditaatiota, joogaa tai vaikkapa reflektiivistä kirjoittamista (Sisäistä teatteria tai vaikkapa Lectio Divinaa).
  1. Opi iloitsemaan. Harjoittele hauskanpitoa muutenkin kuin kännissä. Ehkä humala kiehtoo ihmisiä juuri siksi, että humalatila sallii iloittelun? Vaikka humalatila irrottaa meistä joskus mukaviakin, hauskoja, puolia (entäs ne kaikki murheelliset tilat?), voit oppia löytämään itsestäsi huvittavia osia myös selvin päin. Olet pienenä osannut iloita lasten leikeistä. Osaat siis iloita, mutta sinun täytyy unohtaa leikissä joitakin aikuiseksi kasvaessasi oppimiasi asioita.
  1. Opettele leikkimään mielikuvituksellasi. Meidän kulttuurissamme oikea maailma on se joka on tuolla ulkona, siis tämä materialistinen maailma. On kulttuureita, joissa sisäinen maailmamme on se ”oikeampi” maailma. Harjoittele matkailua mielikuvitusmaailmassasi. Etsi oman mielikuvituksesi luova muoto. Sen totuutta ovat kuvat, musiikki, sadut, unet, runot ja tarinat. Harmoninen elämä on tasapainoilua ulkoisen ja sisäisen todellisuuden välillä.
  1. Heittäydy virtaukseen. Kun kehityt läsnäolon taidoissasi, huomaat saavuttavasi virtauksen tiloja. Virtauksen tilassa tietoinen mielesi kontrolli vähenee, ja saatat huomata löytäväsi itsestäsi uusia ihmeellisiä tekemättömän tekemisen tiloja: Ne ovat oikeastaan mielihyvää tuottavia aktiivisia tiloja, jotka synnyttävät pieniä ihmeitä elämääsi.
  1. Luota itseesi. Ihminen itse voi olla oman itsensä paras asiantuntija. Sinun tarvitsee vain olla armollinen itseäsi kohtaan. Kehitä vahvoja osiasi, ja luota siihen, että elämä kantaa, vaikka paljastat oman epätäydellisyytesi. Itseluottamuksemme kasvaa juuri tilanteissa, joissa saamme, esimerkiksi leikkien ilmaista aidot, sisimmät tuntemuksemme itsellemme ja muille ihmisille. Oman aidon itsen häpeäminen on itsetuntemuksen este, joka meidän on esimerkiksi leikkien voitettava. Haluatko olla oma itsesi vai toisten ihmisten rakentama kuva itsestäsi? Jokainen ihminen on jotakin paljon enemmän kuin yhdenkään asiantuntijan kuvaus hänestä.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s