Kirja-arvostelu: Mielesi monet puolet – Avain käyttäytymisen muuttamiseen

Siirtolan Emäntä luki muutama vuosi sitten Jan Skyn kirjan (The Many Parts of You) ja nyt sitten vielä saman kirjan suomeksi. Kuva ja Mieli on kääntänyt kirjan nimellä Mielesi monet puolet – Avain käyttäytymisen muuttamiseen.

Kirja lienee tarkoitettu jokaiselle työyhteisön hyvinvoinnista, itsestä ja omasta käyttäytymisestä kiinnostuneelle lukijalle. ”Mielesi monet puolet” onkin erinomainen avain ihmiselle, jota kiinnostaa nämä asiat. Kirja selvittää esimerkein pätevästi, kuinka ihminen voi esimerkiksi työelämässä hyötyä omien mielenosiensa, minätilojensa, tuntemuksesta.

Kirjan vahvoja puolia onkin selkeys. Se selventää minätilojen terapiasta tuttuja käsitteitä tämän päivän työssä käyville Matti Meikäläisille ja Virtuaali Vilmoille. Tällaisia käsitteitä ovat mm. hallitsevat tilat ja taustatilat. Jokaisessa meissä on siis aktiivisia tarkoituksenmukaisia minätiloja, jotka ovat usein mielennäyttämöllämme, ja ne ohjaavat tavallisesti käyttäytymistämme. Poikkeukselliset tilanteet voivat aktivoida taustatilojamme (esim. Raivo, Avuttomuus). Tällöin saatamme yllättävässä tilanteessa käyttäytyä ”odottamattomasti”. Kun emme tunne tilojamme, emmekä ymmärrä niiden tarkoitusta ja tehtävää, saatamme käyttäytyä yliampuvasti vaikkapa työyhteisössämme, jolloin voimme pahimmassa tapauksessa sabotoida yhteistä päämäärämme. Epätarkoituksenmukaiset tilamme voivat olla esteenä vahvuuksiemme esille pääsemisessä.

”Mielesi monen puolet”- kirja saattaa auttaa meitä samaistumisen kautta hahmottamaan jo jonkin verran omia tilojamme. Kirja voi olla monelle konkreettinen avain itsetuntemukseen.  Siirtolan Emännän mielestä onkin tärkeää, että tunnistamme tilamme, koska tämän tehtyämme voimme ryhtyä ohjaamaan minätilojamme, eikä meidän tarvitse olla satunnaisten tilojemme ohjattavia.

Kirjan asiat ovat oikeastaan niin yksinkertaisia, että lukija voi kokea itsensä hämmentyneeksi. Ensimmäisen lukemisen jälkeen Emännälle jäikin mieleen hieman sekava olo. Mitä sitten kun tunnen tilani? Miten lähden työstämään tilojani? Onko tässä jotain järkeä? Mitä nyt?

Emäntä uskoo, että hämmennys on uuden oppimisen peruskokemus. Jan Skyn kirjan kohdalla hallitsevan tilan tunnistaminen (HTT) merkitsee suuren askelen ottamista kohti oman elämän itseohjautuvuutta. Kun löydämme omia tilojamme, huomaamme, että vastuu työpaikan ilmapiiristä on meillä itsellämme. Opettajamme, esimerkiksi työnohjaaja, voi avata meille oven työyhteisön hyvinvointiin, uusine käyttäytymismalleineen, mutta me itse joudumme astumaan ovesta sisään. Asiantuntijat eivät siis ratkaise työpaikalla ongelmiamme, vaan olemme itse vastuussa omista tunteistamme ja toimintamalleistamme.

Jotta meistä voi tulla vastuullisia toimijoita, ykkösasia on, että meidän täytyy tuntea itsemme. Tunne itsesi, se on ikivanha totuus, joka pätee vielä tänäkin päivänä. Tätä itsetuntemusta voi lisätä ratkaisevasti omiin minätiloihin tutustumalla. Itsensä tuntevat ihmiset voivat ”virittää” itsensä työyhteisössä puhaltamana yhteen hiileen. Kun pääsemme alkuun itsetuntemuksessa, voimme lähteä työstämään syvällisemmin tilojamme, esimerkiksi psykodraaman tai dialogisen luovan kirjoittamisen keinoin.

Minätilat mahdollistavat oman tietoisuuden itsereflektion, syvällisen peilaamisen, jonka jälkeen voimme vapautua entistä paremmin minätilojemme, hienommin sanottuna, egomme, vankeudesta. Se joka on paneutunut syvyyspsykologiaan, ymmärtää, että tilojen tunnistus on valtava askel itsetuntemuksensa. Tätä askelta, jossa ihmiset ottavat oman tietoisuutensa pohdiskelun kohteeksi, läheskään kaikki ihmiset eivät ota koko elämänsä aikana. He luulevat olevansa yhtä kuin satunnaiset tunteensa ja ajatuksensa. Syvyyspsykologiset minätilojen työstämiset ovat sitten jo oma tarinansa, johon Skyn kirja ei ota kantaa. Eikä tarvitsekaan. Suuret asiat voivat olla joskus hyvinkin yksinkertaisia. Sille, joka kaipaa syvällisiä filosofioita, kirja ei siis paljoa anna. Se on todella vain avain.

Jan on työskennellyt työyhteisöjen lisäksi myös vankien kanssa. Hän on tehnyt töitä kaikenlaisten ihmisten kanssa, ja siksi hän on pystynyt selkeyttämään asiansa arkijärjen tasolle. Juuri tämä ämä on kirjan vahvuus. Se on helppoa ja selkeää luettavaa kaikille.

Työyhteisökouluttaja ja hypnoterapeutti Jan Sky tulee Suomeen syyskuussa. Hän pitää  työpajat Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Lisätietoja tästä.

Mainokset

2 thoughts on “Kirja-arvostelu: Mielesi monet puolet – Avain käyttäytymisen muuttamiseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s