Elokuun alun kuulumisia Kuumusta

Jos luulet, että poden kirjoittamisväsymystä, olet väärässä. Kaikki energiani vaan menee tällä hetkellä kirjani työstämiseen. Veivaan asioita edestakaisin ja jäsennän kokonaisuutta uudestaan ja uudestaan. Aina tulee mieleen asioita, joita Siirtolan Emäntä, Anna, Mielikki tai rouva Otsaryppy haluaisivat kirjaansa vielä lisätä.

Kuhmo on taas tänä kesänä näyttänyt parhaat puolensa. Tämä on ollut oikeastaan ihanteellinen kesä Emännälle, ja myös marjoille. Ei ole ollut muistaakseni yhtään päivää, että olisi koko päivän satanut. Metsät ja suot ovat olleet pullollaan marjoja. Lakkaa olemme poimineet enemmän kuin koskaan. Ja ne ovat olleet ISOJA. Äitimaa on tänä kesänä antelias, ja siksi kaikki ylimääräinen aika on kulunut metsässä.

Kävimme naapuritilalla mansikassa pariin otteeseen. Meillä on muuten täällä ekstramukavat naapurit, opettajapariskunta, joilla on kaksi suloista pikkutyttöä. Huonoja ”pisnesihmisiä” ovat vaan nämä naapurimme. Olemme joutuneet tinkaamaan hintaa joka kerta ylöspäin.

Marjastaminen metsässä on minulle meditaatiota. Se on rituaalia, jossa ei lasketa poimittua määrää, vaan nautitaan keskittyneestä, läsnäolon tilasta. Tähän aikaan kesästä eivät enää paarmat tai hyttyset pahemmin kiusaa, mikä edesauttaa meditatiivisen tilan saavuttamista. Tai sitten niihin on vain tottunut. Ihminen kai tulee niille immuuniksi, kun asuu täällä.

Lisäeksotiikkaa metsiin ovat tuoneet thaipoimjat, jotka ovat pukeutuneet samoihin varusteisiin kuin me tammikuussa. Ystävällisen tuntusta ja hymyilevää porukkaa ovat nämä idän tulijat. Olemme kommunikoineet elekielellä keskenämme.

Kylillä käydessäni leipätyössäni ja kauppa-asioilla tervehdin joka toista ihmistä. Tuntuu oikeastaan kotosailta. Olemme verkottautuneet Isännän kanssa erinomaisesti tänne Kuhmoon. Olemme saaneet tällä uusia mielenkiintoisia ja lämpimiä, jopa syvällisiä, ystävyyssuhteita. Neljä vuotta olemme asuneet täällä Kuumussa, Kuhmon pohjoisosissa. ja ei ole ollut sellaista päivää, että olisin katunut muutoamme tänne korpeen, joka Kuhmonkin mittapuun mukaan on todella ”perukassa”.

Alitajunta työstää koko ajan syntymätuskissaan kiemurtelevaa kirjan nimeä ja muita kirjaan liittyviä teemoja. Tämän hetkinen työnimi on ”Sisäinen teatteri – aktiivinen mielikuvitus tietoisuustaitona”. Eikö kuullostakin ihan käypältä nimeltä? Ehkä siitä tulee lopullinen nimi kirjalle tai sitten ei…

Tänään on muuten erityisen kiva päivä myös sitten, että kolme poikaani tulevat vierailemaan äitinsä luona korvessa. Ulkona jyrisee ukkonen, ja vettä sataa kaatamalla. Vuoden vintillä ollut telkkakin on jälleen asennettu toimintakuntoon (kapistus on ostettu kirpputorilta kahdellakymmenellä eurolla kolme vuotta sitten). Yläkerran romuhuoneeseen on raivattu tilaa, jotta siellä mahtuu katselemaan olympialaisia, jos kilpailu sattuu jotakuta kiinnostamaan.

Minulle nämä kisat ovat ensimmäiset sellaiset, jossa priorisoin jotakin muuta kisojen sijaan. Doris Lessingin elämänkerta (Ihon alla) voittaa tällä kertaa Lontoon olympialaiset. Tässä eräs mielenkiintoinen, satunnainen ajatuksen kappale, liittyen hänen lapsuuden elämäänsä Rhodesiassa, ennen toista maailmansotaa:

Sodan aikana maissilla oli kyllä ansaittu omaisuuksia mutta ei enää. Mutta juuri maissia isä halusi kasvattaa. Ja tätä aluetta ”avattiin yhä asutukselle”. Heille ei olisi juolahtanut mieleenkään, että maa kuului mustille. He toivat sivistystä villeille, niin he asian näkivät, sillä Britannian imperiumi oli suureksi siunaukseksi koko maailmalle. Mielestäni ei voi kyllin usein toistaa, että on erehdys päivitellä muinaisia vääryyksiä ennen kuin on edes hieman miettinyt, miltä meidän oma ajattelumme jälkipolvista näyttää…

Oletko sinä muuten koskaan miettinyt, miltä elämäntapamme näyttää jälkipolville? Mielenkiintoista sinänsä, että Lessing kutsuu itseään paikoitellen ”Emännäksi”,ja hän kertoo monessa kohdassa kirjaa altertilastaan, nimeltä ”Trigger”, joka on hauska, pilaileva ja sosiaalinen osa häntä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s