ESI® -tapausselostus

Viikko vierähti kiireisenä. Ensin kävin Siirtolan Emäntä vieraili Tukholmassa, jonka jälkeen hän emännöi australialaista vierastaan Jan Sky:tä. Jan on kehittänyt oman ESI® työkalun Ego state eli minätilojen terapiasta. Kieltämättä työkalun avulla on helppo kartoittaa ihmisen päämääriä tukevia ja sabotoivia minätiloja.

ESI® on asiakasta kunnioittava menetelmä siinä mielessä, että ihminen itse luo omat tilansa, eikä valmentaja tai terapeutti määrittele niitä. Teimme eräälle henkilölle minätilojen kartan. Hänen luvallansa nyt kirjoitan seuraavan selostuksen.

Kyseinen mieshenkilö, kajaanilainen Matti 45 v (tekaistu nimi ja paikka), halusi kirjoittaa kirjan, jonka kirjoittamiseen hän on jo pitkään kerännyt materiaalia.

Hänen minätilojensa kartassa paljastui kirjoittamista tukevia tiloja, kuten Historoitsija (tietoa, täsmällisyyttä, hyvä muisti)  ja Luova tila (energinen, uusia ideoita), mutta paljastui myös sabotoijia, joita oli mm. Fariseus (kaavoihin kangistunut), Kaaos (tekee kaikkea epäolennaista koko ajan) sekä Räntä (syysmasennukseen taipuvainen, alakuloinen tila). Työstimme tiloja, ja kävi ilmi, että Fariseus ja Kaaos ovat olleet tärkeitä hänen osiaan vaikeina masennuksen vuosina, mutta tällä hetkellä niitä ei tarvita. Pienten kohteliaitten neuvottelujen jälkeen, Matti sopi Fariseuksen ja Kaaoksen kanssa, että he voivat siirtyä pois tämän hetkisestä näytelmästä kirjoittamisen ajaksi. Heitä ei tarvita luovassa prosessissa. Räntäkin on ollut viimeaikoina suhteellisen rauhallinen, joten tila lupasi, ettei häiritse kirjoittamisprosessia.

Matin kanssa sovittiin, että joka torstai hän käyttää aikaansa kaksi tuntia kirjoittamiseen. Kirjoittaminen ei ole suuri elämän päämäärä Matille, vaan hän haluaa harrastuksenaan kirjoittaa kirjan. Siksi päätettiin, että ainakin tässä vaiheessa riittää, että Matti antaa kirjalle aikaansa kaksi tuntia viikossa.

Matin kanssa ESI®-prosessi sujui helposti. Hän tunsi menetelmää jonkin verran etukäteen, mikä nopeutti prosessia.

3 thoughts on “ESI® -tapausselostus

  1. Psykosynteesissä puhutaan osapersoonista, jotka syntyvät elämän myötä auttamaan henkilöä jossain tilanteessa. Jotkut osapersoonat voivat jäädä elämään, vaikka niitä ei enää tarvitsisikaan ja hankaloittaa elämää. Psykosynteesi antaa hyviä välineitä tehdä osapersoonatyötä.

  2. Samoista asioista puhutaan. Ego state terapiassa on hieman erilainen persoonallisuusteoria kuin psykosyynteesissä, vaan nämä näkemykset lienevät läheisiä sukulaisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s