Arkienkeleiden ensimmäiset Perinneporinat eläväksi -harjoitukset

Koolla ensimmäisissä harjoituksissa sunnuntaina 23.9.  olivat Maija Palsio ja viisi Perinneporinoihin osallistuvaa vapaaehtoista. Todellisia osallistujia on kuitenkin saatu jo huomattavasti enemmän: muutama ei päässyt tämän päivän harjoituksiin ja esimerkiksi lauluryhmä ei ollut lainkaan paikalla harjoituksissa. He viilaavat laulujaan aluksi omalla tahollansa. Esityötä Perinneporinoitten tarinoiden kokoamiseen ja musiikin valitsemisen suhteen on jo tehty. On valittu muun muassa kansanlauluja, joita tullaan käyttämään esityksen musiikin raaka-aineena.

Yhdessä käytiin läpi tarinoita, jotka liittyivät Maijan valitsemiin teemoihin. Niitä olivat ilo, suru ja työ, koska ne ovat olleet keskeisesti läsnä kuhmolaisten elämässä. Iloon mietittiin tarinoita häistä. Ensimmäiseksi tuli mieleen  Huovisen Jussin vanhempien”morsiamenkaappaustarina” Hietajärvellä, joka on viimeisiä vienankarjalaiskyliä aivan Kuhmon pohjoisrajalla Suomussalmen puolella. Surutarinoita pohdiskellessa käytiin läpi muun muassa seitsemän hengen vaatinut hukkumistapaus vuodelta 1878 sekä keskusteltiin paikallisista sotakokemuksista. Tarinoiden kerääjien kokemusten mukaan kuhmolaisten tarinoihin tuntuu erottamattomasti liittyvän rintamatarinat, partisaani-iskut ja lehmien kanssa kuljetut evakkoretket.

Maija ehdotti työtä jäsennettävän neljän eli elementin kautta, jotka ovat pelto, metsä, terva ja vesi. Keskusteltiin muutamista näihin teemoihin liittyvistä tarinoista sivuten esimerkiksi savottoja ja kiertolaisia, jotka kiersivät eri taloja Kuhmossa.

Tarinoinnin lopuksi pohdittiin sitä, kuinka Kuhmokaan ei ole säästynyt pirstoutuneen maailman kiroilta. Osa porukkaa vaikuttaa olevan ”mukana kelkassa” ja he ovat säilyttäneet yhteisöllisyytensä ja myös tekniikan kautta pidetään yhteyttä entistä laajempiin porukoihin. Osa puolestaan on jäänyt tai jätetty systeemin ulkopuolelle. On yksinäisiä erakoituneita ihmisiä (jotkut vapaaehtoisesti), on yksinäisyyttä, on ollut ja edelleen on liiallista alkoholin käyttöä sekä viimeaikoina on kuultu myös surullisen paljon tarinoita huumeista.

Mietittiin yhdessä, että onko niin, että vaikka aikaisemmin aineelliset puitteet monella elämässä ovat olleet huomattavasti huonommat kuin tänä päivänä, useampi koki olevansa tarpeellinen työmies/nainen tai jotenkin muuten tärkeä osa yhteisöänsä ja sen tarinaa.
Lopuksi harjoitellaan erääseen tarinaan liitettävää vihan ilmaisua. Maija Palsion johdolla ”rymistelimme ”ja ilmaisimme vihaa kehollamme. On todella mielenkiintoista saada olla mukana katsomassa ja itse myös kokemassa, ei-taiteen ammattilaisena ihmisenä, kuinka kuhmolaisten tarinat elävöitetään meidän tavallisten ihmisten kautta yhdeksi suuremmaksi tarinaksi.

Kaipaamme Perinneporinoiden elävöittämiseen  lisää toimijoita eri  kuhmolaisista yhdistyksistä. Toivomme mukaan myös vapaaehtoista osallistujaa/osallistujia myös seurakunnalta ja Kuhmon kaupungilta.  Ja kaikki yhdistysten ulkopuolisetkin vapaaehtoistoimijat ovat tervetulleita näihin ja tuleviin talkoisiin!

Perinneporinoitten elävöittämiseksi tarvitaan esiintyjiä, esimerkiksi tanssijoita, näyttelijöitä, musisoijia ja lausujia. Tarvitsemme myös henkilöitä, jotka ovat mukana toteuttamassa visuaalista puolta tarinasta, erilaisin kulissein ja vanhoin valokuvin.

Lisäksi keräämme edelleen tarinoita, joten yllä oleviin teemoihin liittyviä perinneporinoita voi lähettää Kati Sarvelalle osoitteeseen: sarvela.huotari@gmail.com. Samaan osoitteeseen voi myös ilmoittautua vapaaehtoiseksi tarinan elävöittäjäksi kuhmolaisiin talkoisiin.
Me keksimme sinulle kyllä tehtävän, kuka oletkin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s