Peilaava meditaatio tietoisuustaitona

Moni luulee, että meditaatio on vain sitä, että ”lopetetaan” ajattelu. Asia ei kuitenkaan ole Joel ja Michelle Leveyn (1999) mukaan näin. Tavat hiljentyä ja harjoittaa hyväksyvää läsnäoloa ovat vain uuden sisäisen oivalluksen alkulähde. Voimme muuttaa koko ajattelemisemme ja tekemisemme meditatiiviseksi luovaksi käytännöksi.Tämä on oivallettu idässä, mutta huonommin Leveyn pariskunnan mukaan lännessä. Silti juuri tämä ajatustemme käyttäminen luovuutemme välineenä, on erilaistumisemme ja koko meditoinnin avaintoimintaa.

Tietoisuustaitojen harjoittaminen (cultivating self-awareness) on paljon enemmän kuin moni meistä on luullut. Liian moni meistä erehtyy luulemaan oman mielikuvituksensa rakentamaa todellisuuskuvaa ”oikeaksi”. Meillä itse kullakin on valtava määrä virheellisiä uskomuksia, fantasioita, olettamuksia todellisuudesta. Ne voimme purkaa peilaavalla mietiskelyllä, esimerkiksi Sisäisen teatterin® draamalla, joka oikeastaan on sekä tietoisuustaitojen harjoittamista että itseohjauksellinen terapeuttinen prosessi. Kun länsimainen terapeuttinen perinne ja itämainen meditaatio kohtaavat, havaitsemme yllättäen, että sisällämme on valtava määrä mahdollisuuksia harjoittaa sisäisyyttämme.

Peilaava meditaatio Sisäisessä teatterissa® on nimenomaisesti teatteria. Siinä yhdistämme meditatiivista perinnettä sekä länsimaista psykoterapeuttista näkemystä (lähtökohtana Ego state terapia, kts. ESI®) improvisoidun teatterin keinoin. Länsimaissa vuosituhansia harjoitettu teatteri on ihmeellinen muodonmuutoksellinen instituutio, koska sillä voimme ”psykodramaattisessa transsissa” työstää erilaisia uskomuksia uuteen järjestykseen. Teatterin peilaava meditaatiotapa, auttaa meitä oivaltamaan kaiken ajattelumme suhteellisuuden ja itsestämme kertomamme tarinan, Elämän eepoksen®, käsittämättömät mahdollisuudet. Voimme ”kellua” ristiriidoissamme, jolloin meistä voi tulla omien myyttiemme murtajia. Tietoisuutemme leikissä voi paljastua oma identiteettitarina, jossa huomaamme olevamme jotakin paljon, paljon enemmän kuin kenkään asiantuntijan kuvaus meistä.

Koska Sisäinen teatteri® on tietoisuustaito, rinnasteinen peilaavalle meditaatiolle, on sillä valtavia muodonmuutoksellisia voimia. Sisäisessä teatterissa®, voidaan valita joku teema, tilanne tai kysymys joka otetaan syvällisen ajattelun, järkeilyn, leikin – peilauksen kohteeksi. Kun teemme harjoituksemme sisäisesti hymyillen, ottaen mukaan humoristisia, kaikenlaisia minämme osia, myös mielikuvituksellisiä minätiloja, pääsemme irti tietoisuutemme vallanneista totunnaisista, rajoittuneista tavoista ajatella. Meihin on ehdollistettu elämämme varrella suuri määrä virheellisiä mentaalisia malleja, uskomuksia ja olettamuksia. Erityisesti meidän päällemme on kaadettu yksipuollistavaa luonnontieteellistä, teknistä, järkeä. Voimme luovaassa tietoisuuden leikissä kyseenalaistaa niiden valtaa pitävän paikan tiedon maantieteessä (toki luonnontieteelläkin on aikansa ja paikkansa!). Elämämme eepos®, oma elämämme ymmärrys,  kasvaa vanhojen ja uusien tilojen monipuolisessa leikissä.

Tietoisuuteen voi nousta peilaavan meditaation kautta uutta intuitiivista oivallusta. Tämä tapahtuu siten, että avaamme luutuneen kielenkäyttömme mielikuvituksemme avulla. Tällöin voimme päästä yksipuollistavien minätilojen jäykistämistä todellisuuskuvista tietoisuuden vapaaseen luovaan virtaukseen. Joskus tämä vapautuminen vanhoista merkityksistä tapahtuu elämässä vasta kriisin tai huippuhetken kautta. Toisinaan puolestaan onnistumme löytämään uuden merkityksen tarinallamme tietoisuustaidolla, esimerkiksi luovasti kirjoittaen tai harjoittamalla erilaisia meditaatiotapoja. Onnistuneen luovan oppimisprosessin jälkeen kykenemme suhteuttamaan itsemme todellisuuteen luottavaisemmin, ja ymmärtäen maailman monimerkityksellisyyden syvällisemmin. Löydämme minätiloistamme ja mielikuvituksemme aktiivisuudesta harmonisemman suhteen maailmaan.

Onnistuneessa peilaavassa meditaatiossa saavutetaan mielenrauhaa ja levollisuutta. Teatteri on kummallinen laitos, sillä sen tuottamalla psykodramaattisella meditatiivisella transsilla on muodonmuutoksellisia voimia. Tietoisuutemme vapautumisen avulla voimme – ainakin vertauskuvallisesti – siirtää vuoria ja muuttaa jokien suuntia. Ja mikä kummallisinta, tietoisuustaitojemme kehittyessä, voimme löytää elämämme tarinaan sen luontaisen, eheyttävän, itsemme näköisen muodon.

Itsetuntemus on aliarvostettu tietolaji länsimaissa. Varmaankin juuri siksi ihmiset eivät ole ”hoitomyöntyväisiä”, vaan tottelevat epärationaalisessa käyttäytymisessään tiedostamattomia voimia. Kaoottinen sisäisen todellisuuden jäsennystapa tai jäsentymättömyys tuottaa kaoottista elämää.

Sisällämme oleva viisaus voi meditoinnin kautta lähteä elämään omaa elämäänsä, ja huomaamme tarinamme yhtäkkiä olevan jotakin enemmän kuin ikinä olisimme voineet kuvitella. Emme olekaan enää se yksipuolinen, vaikkapa ”uhritarina”, jota olemme itsestämme kertoneet. Voimme luovasti uudelleen järjestellä ja muokata identiteettitarinamme merkityksiä. Yllätykseksemme saatamme huomata, että tarinamme muokkautuu ristiriidoista vapautumisen jälkeen yhä mielekkäämpään, korkeamman ymmärryksen järjestykseen. Tämän jälkeen toimintamme elämässämmekin alkaa hakeutua itseämme ja yhteisöämme rikastuttavampaan muotoon.

PS. Tietoisuustaidot ovat nyt facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s