Uuden vuoden toiveeni – karnevaalit

Elämmekö unessa? Tätä kysyi puolustusministeri Yrjö Kallinen jo 60-luvulla. Tähän uneen  ”Tammisaaren yliopiston kasvatin”, Kallisen mukaan kuuluu harhaluulo, jossa luulemme onnemme löytyvän omaisuudesta ja kuluttamisesta. Olemme länsimaissa Kallisen mukaan vahingollisten ajattelutottumustemme uhreja.  Mikä oudointa, koko kulttuuriamme ohjataan elämää halventavien ajattelutottumustumme mukaan.

Ehkäpä unemme on sen laatuista, ettemme itse ohjaa tietoisuuttamme. Sen sijaan autopilotti ohjaa edelleen lukuisten ihmisten tietoisuutta ja tätä kautta heidän koko elämäänsä. Siksi maleksimme elämässämme kuin unissakulkijat, tietämättä mistä olemme tulossa ja mihin menossa. Menemme vain sinne minne autopilottimme meitä ohjaa – usein samaan suuntaan kuin  muutkin menevät.  Meiltä on puuttunut itsetiedostusta, omien ajattelutottumusten näkemistä.

Kallinen uskoi jo 60-luvulla, että nuoriso oli heräämässä näkemään paremmin todellisuuden olemuksen.  Hän luotti uuteen, kehittyvään, sen ajan nuoreen sukupolveen. Valitettavasti hänen optimismiansa ei silloin palkittu, mutta onko tämä vahingollisten ajatustottumusten paljastuminen nyt vihdoin, viiden kymmenen vuoden jälkeen, toteutumassa?

Näyttää siltä, että moni meistä ihmisistä, etenkin nuorista, on havahtunut siihen, että aineelliselle kuluttamiselle rakentuva unelma materialismin paratiisista ei vie meitä onnelaan. Joka päivä syntyy tiedostavia ihmisiä, jotka haluavat irti kerskakuluttamisesta, koska he haluavat säilyttää maapallon elinkelpoisina tuleville sukupolville. He haluavat elämäänsä itseohjautuvuutta, luovuutta ja ekologisesti hyväksyttävämpiä arkisia elämyksiä.

Päivästä toiseen uusia ihmisiä nousee  tietoisuudessansa uudelle ymmärryksen tasolle, kun ihmistietoisuuden evoluutio jatkaa väjäämätöntä eteenpäin kulkuaan. Tietoisuustaitojen harjoittamisen kautta vapaudumme yksilöinä vahingollisista yksipuolisista ajattelutottumuksistamme. Ihmiset janoavat työstä paitsi aineellista perusturvaa, myös merkityksellistä sisältöä elämäänsä. Ihmiset haluavat henkisyyttä elämäänsä.

Enää monelle ei riitä, että rahalla voidaan ostaa kuolleita kokemusia: tavaroita ja passiivisia, pinnallisia, valtavirtahömppäkokemuksia. Ihmiset haluavat olla itse luovia, aktiivisia, uusia muotoja tietoisuudelleen antavia yhteisöllisiä, toisistaan välittäviä ihmisiä. Kansalaisille ei enää riitä kokemusten surkeat halpakopiot vaan he haluavat verta ja lihaa olevia aitoja elämyksiä.

Ainakin minun tuttavistani huomaa sen, että monet haluavat tehdä yhä enemmän asioita, jotka tuovat heille aidosti, mutta myös eettisellä tavalla, iloa ja sisältöä elämään.  Onnellisuus elämään tulee tietoisuustaitojen kehittymisen kautta;  mielekkään ja merkityksellisen olemisen ja tälle olemiselle rakentuvan tekemisen sivutuotteena.

Väitän, että joka päivä tapahtuu havahtumisia. Ihmiset heräävät uneestaan. Tarvitsemme paljon luovuutta, yhteisöllisyyttä  ja vapaaehtoistoimintaa, voidaksemme vapautua vahingollisista egokeskeisistä ajatustottumuksistamme. Havahtumisemme on kuitenkin välttämättömyys,  jotta voimme elää tulevaisuudessa henkisesti rikasta elämää vähemmällä kuluttamisella.

Tarvitsemme karnevaaleja, jossa juhlimme erilaisten kulttuurien, uskontojen,  tieteen ja taiteen vuorovaikutusta. Juhlimalla luovuuttamme, rikomme rajojamme, ja muutamme elämämme kohti olemista ja kohti jatkuvaa tulemisen tilaa, virtausta (flow).

Itse en enää erityisemmin luota yksipuolisiin taloustieteilijöihin. Heidän ajatuksensa edustavat vain erästä näkökulmaa. Heidän numeronsa kuvastavat kapeaa ja kalpeaa käsitystä todellisuudesta.  Ongelmamme on ollut, että olemme ottaneet vastaan hyväksyvästi teknistävien asiantuntijoiden, yksipuolista totuutta edustavat näkemykset, jo liian kauan. Tarvitsemme  materialististen asiantuntijoiden tiedon rinnalle kipeästi elämänläheistä humanistista tiedettä ja ennen kaikkea kokonaisvaltaista arjen monikulttuurista viisautta: tavallisten ihmistenviranhaltioiden ja alkuperäiskansojen ekologisesti kestäviä näkemyksiä.

Nauru auttaa näkemään maailman selkeämmin kuin naama vakavana tapahtuva numeroiden tuijotus. Maailma muuttuu kirjallisuustieteilijä Mihail Bakhitinin mukaan karnevaaleissa, erilaisten näkemysten välisessä dialogisessa mielikuvitusleikissä. Juhlimalla naamioitamme, kuten erilaisia kulttuurisia marginaaliin sysättyjä vähemmistöjen perinteitä,  rikomme vakiintuneen valtakulttuuriin kangistuneet ajatustottumukset.

Jospa tulevaisuudessa intohimon leikki;  tieteen, uskontojen, erilaisten kulttuurien  ja taiteen rakkaussuhde, tuottaa uuden paratiisihedelmän. Samalla moni löytää takaisin itselleen merkityksellisyyden kokemuksen elämäänsä aineellisesti vaatimattomimmissa olosuhteissa.

Ehkä tämän youtube-pätkän kaltaiset flashmobit, ja vielä räväkämmät vastaavat,  edustavat uutta vanhoja normeja rikkovaa kulttuuria. Sen toimintatavoissa ylitämme yksipuoliset totuudet, tuomalla erilaisia marginaalissa olevia ajatuksia keskiöön. Näin vanhoja rajojamme rikkovan, kaaoksesta nousevan, yllättyksellisen mielihyvän kautta syntyy aina vain uutta kuvaa todellisuudesta. Löydämme lisää suvaitsevaisuutta ja juurevuutta aktiivisista yhteisöllisistä humoristisista (taide)elämyksistä, joissa rikomme erilaisin karnevalistisin tavoin tavanomaisia ajattelutoittumuksiamme ja  toimintatapojamme. Prosessissa kyseenalaistamme esimerkiksi taiteen luojan ja taidekokemuksen  vastaanottajan välisiä rajoja.

Minun uuden vuoden toiveeni on, että viettäisimme nauraen erilaisten elämäntapojen sekä ihmisen loppumattoman luovuuden moniäänistä ja -väristä juhlaa. Olisipa mahtavaa nähdä, että laaja-alainen globaali  yhteiskunnallinen syvällinen arvomuutos, ja sitä seuraava elämäntapamuutos, tapahtuisi mahdollisimman vähällä väkivallalla, hullutellen, hymyillen, ikään kuin itsestään, erilaisuutta juhlivan karnevalistisen huuman sivutuotteena.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s