HTT® Minätilat parisuhdetta palvelemaan

ESI LOGO.new

Minua on moneksi -parisuhdevalmennuksessa lähdetään liikkeelle siitä Ego state -terapian perusolettamuksesta, että meitä on moneksi: Itse kukin meistä muodostuu monesta minätilasta, jotka ovat ikään kuin pieniä itsenäisiä ihmisiä, rooleja, sisällämme. Ne ovat muodostuneet oman historiamme aikana erilaisissa tilanteissa, joissa aivomme ovat oppineet tiettyjä totunnaisia käyttäytymismalleja. Joku ulkoinen ärsyke, laukaisee meissä tietyn minätilan hallitsevaksi minätilaksi, jolloin käyttäydymme sen totunnaisella tavalla.

Kun tulemme tietoiseksi meitä hallitsevista minätiloistamme, itsetuntemuksemme ja puolisomme tuntemus lisääntyy. Meidän ei tarvitse olla enää satunnaisten minätilojemme reaktiotapojen uhreja, vaan me molemmat parin puoliskot voimme oppia ohjaamaan ja tiedostamaan minätilojamme.

Perimmiltään kysymys on kysymys tietoisuustaidoista, tästä samasta asiasta, mikä kovasti on viime aikoina ollut tapetilla, eli hyväksyvään läsnäoloon (mindfulness) rinnaisesta menetelmästä. Onnistuneessa valmennusprosessissa parien läsnäolon taidot, hyväksyntä, itsetiedostus ja ymmärrys lisääntyvät, jolloin kommunikaatiokin saadaan toimimaan paremmin.

Onnistumisen edellytys on, että molemmilla on tahtotila tehdä töitä parisuhteen eteen.

Parien onnistuneessa minätilojen prosessissa on seuraavat vaiheet:

  1. Informaation kerääminen. Kartoitetaan parisuhteen yhteinen tavoite, sekä kumankin parin puolen hallitsevat minätilat käyttäen hyväksi Jan Skyn kehittämää HTT® eli  ESI-menetelmää.
  2. Yksilöllinen vaihe. Mikäli jommalla kummalla tai molemmilla on vakavia mielenterveyden ongelmia (esim. masennusta, alkoholiongelma), kannattaa niitä työstää yksilöllisesti terapeutin, vertaisryhmien tai itsehoito-oppaiden kanssa. Pelkästään tilojen kartoittamisesta ja tiedostamisesta voi kuitenkin joskus löytyä apua myös lapsuudessa syntyneiden ongelmien työstämiseen tässä ja nyt. Esimerkki. Toinen pareista voi reagoida riitatilanteessa pariin ”vihalla”, jonka oikea kohde olisi häntä kaltoin kohdellut isä. Hänessä asuu ratkeamattoman lapsuudenongelman takia ”Pieni vihainen tyttö”. Tämä viha kohdistuu kinkkisen tilanteen laukaisemana nyt puolisoon. Kun asianomainen henkilö tiedostaa yksilöllisen vaiheessa kautta oman vihaisen tilansa, ja alkaa suhtautua tähän osaansa myötätuntoisesti, ei torjuen, tämä minätila voi lakata kiusaamasta häntä. Kun aikuinen osa meitä hyväksyy ”Pienen vihaisen tyttönsä”, muuttuukin tila vähitellen hänen voimavaraksensa. Tärkeää olisi, että myös puoliso ymmärtää, mistä on kysymys, jolloin hänkin voi suhtautua, samaistumalla aikuiseen minätilansa, myötätuntoisesti kyseiseen osaan, ”Pieneen vihaiseen tyttöön”. Tällöin saattaa parhaassa tapauksessa käydä niin, ettei hän enää provosoidu puolustuskannalla olevaan hallitsevaan minätilaan, vaikkapa ”Pakenijaan”, ja tilanne laukeaa. Tällöin ollaan jo yhdessä oppimisen vaiheessa. Harjoitellaan myötätuntoista suhdetta toiseen ihmisiin, koska jokainen meistä on epätäydellinen. Rakkaus on sitä, että pystymme hyväksymään toisen kaikkine osinensa.
  3. Yhdessä oppimisen vaihe. Tutustutaan toisen sekä omiin minätiloihin, niiden heikkouksiin ja vahvuuksiin. Emme kehity ihmisinä sitä kautta että torjumme ikäviä minätilojamme, vaan olemalla armollisia niitä kohtaan. Suhtaudumme hyväksyvän myötätuntoisesti omiin ja parimme minätiloihin. Myötätunto ei merkitse sitä, että annamme toisen traumaattisen minätilan melskata suhteessamme. Joskus myötätuntoa on se, että ohjaamme, aikuisen tilamme ohjaamana, asiallisesti ja rakkaudellisesti lähimmäisemme esimerkiksi terapeutille, mikäli hänen joku minätiloistaan terrorisoi jatkuvasti ja toistuvasti käyttäytymisellä suhdettamme.
  4. Neuvotteluvaihe. Harjoitteluvaiheessa harjoitellaan parin kanssa hyvää neuvottelutekniikkaa, jonka periaatteet käydään Minua on moneksi- parisuhdekurssilla läpi. Hyvää neuvottelutekniikkaa hyväksi käyttäen voidaan pohtia mm. seuraavia kysymyksiä. Mietitään, että kun parisuhteessa syntyy ongelmatilanteita, mitkä puolisojen tilat olisi järkevintä ottaa mukaan ongelmanratkaisuun. Esimerkiksi voi olla niin, että Pekan ”Pakenija” ei halua keskustella ongelmatilanteissa Maijan ”Vihaisen pikkutytön” kanssa. Tällöin ongelmatilanteeseen täytyy ottaa toiset minätilat ratkomaan ongelmia, sellaiset joilla kommunikaatio toimii paremmin. Kun Maijan ”Vihainen pikkutyttö aktivoituu”, voi tilanne laueta, kun Pekan aikuinen ”Läsnäoleva ja rakastava tila” ryhtyykin halaaman Maijaa. Vähitellen tiedostuksen lisääntyessä, pari oivaltaakin, että Maijan ”Luova minätila” ja Pekan ”Pitkäjännitteinen tila” saattavatkin olla huomattavan paljon parempi vaihtoehto kommunikaatioon ongelmien ratkaisua vaativassa tilanteisa..Jokainen tilamme on potentiaalisesti hyvä, siinä on vain heikot ja hyvät puolensa. Ainoastaan introjektiot, eli sisäistetyt toiset ihmiset ja niiden automaattiset ajatukset ovat sellaisia, jotka kannattaa joskus poistaa kokonaan. Joskus nämäkin minätiltat voi pitää, jos ne ovat kannustavia.

    Voimme kehittää itseämme luomalla uusia minätiloja tai kehittämällä aikuisia vanhoja tilojamme, kasvattamalla niille esimerkiksi myötätuntoisia ominaisuuksia. Omaksi itsekseen kasvaminen on ikuisesti keskeneräinen haaste. Minua on moneksi – parisuhde kurssilla käydään läpi Jan Skyn kehittämillä terapiakorteilla ne ominaisuudet, joita suhteessa puolisoiden mielestä tarvittaisiin lisää. Voimme synnyttää läpi elämämme uusi minätiloja sekä voimme kehittää vanhojen minätilojemme ominaisuuksia.

  1. Harjoitteluvaihe. Sen jälkeen kun tilat on tunnistettu, voi niiden kanssa ryhtyä harjoittelemaan, esimerkiksi leikkimään draamallisesti ilman, silloin kun ei suurempia ongelmia ole akuuttia ratkaisua vaatimassa. Draamalliset harjoitukset vaativat jo hyvää itsetuntoa ja luottamuksellista, hyväksyvään läsnäolevaan kykenevää parisuhdetta.  Draamalliset harjitukset ovat vahvoja harjoituksia, joskus tällaiset harjoitukset on hyvä aloittaa terapeutin ohjaamana. Perusperiaate on, että harjoituksia tehdään sisäisesti hymyillen. Elämä ei ole vakava prosessi, vaan joskus ratkaisut löytyvät huumorista ja mielikuvituksesta.Tämän leikin sääntö on se, että harjoitellaan keskustelemaan draamallisesti eri osien kanssa.Voidaan sijoittaa minätilat esimerkiksi istumaan vuorotellen useampaan tuoliin, ja toinen puhuttelee kunnioittavasti yhtä tilaa kulloinkin. Täytyy pitää mielessä, että kullakin tilalla on oikeus leikissä myös vaieta: ”Tämä tila ei halua nyt sanoa tähän mitään…”. Emme voi pakottaa toista ihmistä muuttumaan ja tiloillamme on oikeus olla sanomatta mitään. Kunnioitusta on myös se, että antaa toiselle ihmiselle tilaa. Meillä saa olla asioita elämässämme, joista haluamme vaieta. Usein tilanne on sellainen, että ihminen ei ole vielä valmis puhumaan tästä asiasta, ja joskus puolestaan siitä, että hän ei halua koskaan puhua puolisolleen kyseisestä asiasta. Perusoikeutemme on, että meillä saa olla sisäistä elämää, joka ei kuulu toiselle.

    Lapsi oppii leikkimällä hahmottamaan maailmaa. Leikkiminen on eräs tärkeä, aliarvostettu tapa oppia kulttuurissamme.

  2.  Arviointivaihe. Yhdessä keskustellaan siitä, kuinka prosessi on kummankin mielestä edistynyt. Katsotaan ”katosta käsin”, miltä parisuhteen kommunikaatio nyt näyttää.

Jotta parisuhteen monipuoliset mahdollisuudet realisoituvat, täytyy käydä nämä kaikki vaiheet läpi. Prosessi voi kestää kuukausia, usein vuosia. Minua on moneksi – parisuhdekurssilla on tarkoitus antaa eväitä parin yhteiselle laajemman tiedostuksen matkalle.

ONNISTUNUT PARISUHDE RAKENTUU IHMISISTÄ, JOTKA TUNTEVAT ITSENSÄ JA HYVÄKSYVÄT SEKÄ OMAT ETTÄ TOISEN MINÄTILAT. ON VAIKEAA MUUTTAA ITSEÄ – VIELÄ VAIKEAMPI TOISTA. VOIMME KUITENKIN MUUTTAA OMIEN MINÄTILOJEMME SUHDETTA TULEMALLA NIISTÄ TIETOISIKSI.

Suositeltavaa luettavaa: Jan Sky:  Minäsi monet puolet, kustantaja: Kuva ja Mieli

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s