Harjoita tietoisuustaitoja luovasti – sisäisesti hymyillen!

Roberto Assagioli

Monille ajattelu on jatkuvaa pakonomaista toimintaa. Suurin osa ihmisistä ei pysty pysäyttämään ajatteluaan edes tahtoessaan. Tähän en pystynyt minäkään. Yritin aikoinaan harjoittaa erilaisia meditaatiotapoja, mutta ajatusperkeleet eivät jättäneet minua rauhaan. Koska ne tulivat päähäni ilman tahtoani, en todellakaan voinut sanoa, että ”Minä ajattelen”. Sen sijaan ajatukset ajattelivat minussa. Tämä on miljoonien ihmisten arkea ja valitettavasti tämä pitää paikkansa monen kohdalla kuolemaan saakka. Tämä vain siksi, että meitä ei järjestelmällisesti opetella ajattelemaan, vaan sen sijaan meidät ehdollistetaan ajattelemaan automaattisesti muiden ajatuksia.

Kuten Roberto Assagioli huomauttaa, yleisesti ei ole kiinnitetty huomiota siihen, että meditaatio on toimintaa. Moni luulee, että se on oman itseyden hiljentämistä, erityisesti mielen vaientamista, jossa ihminen astuu sisään rauhaan ja hiljaisuuteen. Tämä on kuitenkin vain yksi variaatio meditaatiosta. Meidän täytyy ymmärtää, että ”hiljaisuus” ei ole tyhjä, staattinen tila. Kutsun Assagiolin tavoin joskus meditaatiota sisäisten maailmojen tukimukseksi, koska tämä ulottuvuus on meditaatiossa se, koska on täynnä energiaa. Juuri maailmoistamme, sisäisistä todellisuuksistamme, löytyy paljon uusia mahdollisuuksia, kun olemme yhteistyössä niiden kanssa.

Eräs tapa harjoittaa meditaatiota on luova meditaatio aktiivisen mielikuvituksen avulla, jossa ajatukset sijoitetaankin oman persoonan osien, minätilojen suuhun mielikuvituksemme voimalla. Tällöin erilaistumisprosessimme ohjaus otetaan itselle. Ihminen löytää omien ajatustensa ohjauksen tässä prosessissa nimen omaan mielikuvituksen eikä järjen avulla. Tämän jälkeen ajatuksemme eivät vatvoudu meissä, vaan me luovasti leikimme minätiloillamme ja niiden ristriitaisilla ajatuksilla. Siirrymme omien ajatustemme ohjaajiksi.

Luova meditaatio osoittautui minun tietoisuustaitolajikseni. Pääsen nykyään eroon asioiden vatvomisesta ja tunnistan pakonomaiset ajattelumallini. Ohjaan omaa tietoisuuttani. Vatvominen on väsyttävää, jopa stressaavaa. Se voi aiheuttaa jopa psykosomaattista pahoinvointia. Luova meditaatio esimerkiksi minätilojemme avulla on tyystin toisenlaista. Sitä tehdään sisäisesti hymyillen, leikkimielellä, mutta keskittyneesti, luottaen mielikuvitukseen ja oman intuition parantavaan voimaan.

Sisäisen teatterin kaltaisen hyväksyvälle läsnäololle rakentuvan luovan meditaation onnistumisen edellytys on, että persoonassa on aikuisia vahvoja minätiloja. Jos sellaisia ei ole kehittynyt, kannattaa niitä kehittää esimerkiksi terapeutin kanssa yhdessä tai terapeuttisessa kirjottajaryhmässä. Jos ihmisellä on taipumusta harhoin, kannattaa harkiten ja tietoisena riskeistä käyttää tätä menetelmää. Tärkeää on, että meillä on ympärillämme reaalisia, jalat maan päällä olevia ihmisiä, jotka pitävät huolen siitä, ettemme huku mielikuvitusmaailmaamme. Muuten meille voi käydä siten kuin Marthalle ja Goergelle kävi elokuvassa ”Kuka pelkää Virginia Wolfia?”. He siirtyivät kokonaan elämään mielikuvitusmaailmaansa ja he onnistuivat saamaan mukaan muitakin ihmisiä harhoihinsa.

Kyllä. Nykyään osaan meditoida. Teen sitä mieluiten luovasti kirjoittaen (kts. tietoisuustaitopuu), mutta osaan nykyään harjoittaa tietoisuustaitoja myös esimerkiksi keskittymällä hengitykseen. Minulla on luovasti meditoiden käytössäni kaikki aika menneisyys ja tulevaisuus tässä ja nyt. Sisäisen teatterin kieli on vertauskuvallista, koska juuri ne liuottavat jäykistyneitä ajattelutottumuksia. Kokemusten käsittely luutuneella faktojen kielellä on usein jopa brutaalia. Sadut, tarinat ja runot ovat luovan meditatiivisen kirjoittamisen kieltä. Aikuiset realistiset minätilat luutuneella kielellänsä voivat olla teatterimme niitä hahmoja, jotka auttavat meitä palauttamaan jalkoja maan pinnalla. Siksi näilläkin minätiloilla on oikeutettu paikkansa Sisäisessä teatterissamme.

Tietoisuustaidot ovat facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s