Voimaa Vienan Veräjältä – Tietoisuustaidot arjen jaksamisen apuna (6.6- 9.6.2013)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tällä kurssilla tutustumme vienalaisen kulttuurin veräjällä tietoisuustaitoihin. Ne ovat tärkein taito, jolla voimme lisätä arjessa jaksamistamme sekä oman elämämme ohjausta. Kurssi toteutetaan Suomen ainoissa vienalaiskylissä, luonnon rauhassa ja tunnelmallisten hirsiseinien suojissa. Etäisyys omaan arkeen ja intensiivinen kokemus syntyy helposti tässä ainutlaatuisessa kulttuuriympäristössä. Jo matka tänne irrottaa hetkestä ja saapuessasi ylimääräinen ärsyke puuttuu  ja voit heittäytyä omaan itseesi. Täällä elämän syke syntyy itsestäsi omassa tahdissa ja voit kuulla oman äänesi.

Kun ihmisellä on tietoisuustaitoja, kasvaa hänestä oman elämänsä ohjaaja. Tämän jälkeen hänen ajatuksiaan ja tekojaan ei ohjaa vain automaattiset, satunnaiset ajatukset. Jälkimmäisessä tapauksessa voitaisiin oikeastaan sanoa, että tällaisen ihmisen elämää ohjaa autopilotti eikä hän itse. Kun tietoisuustaidot paranevat, oppii ihminen elämään tätä hetkeä ja hän kykenee peilaamaan itseään erilaisista näkökulmista. Hän oppii tunteittensa ohjaamana erottamaan aidot omat ajatuksensa. Aluksi sisäiset äänemme saattavat kuulua vain kuiskauksina, mutta tietoisuutaitojemme kehittyessä voimme kuulla ääniämme yhä selkeämmin.

Tietoisuustaitoja voimme harrastaa monin eri tavoin. Luova kirjoittaminen, meditaatio, psykodraama, luonnossa läsnäoleva hiljaisuus, laulaminen, tarinat, rituaalit ja vaikkapa omasta egosta irti oleva vapaaehtoistyö voi olla tietoisuustaitojen harjoittamista.

Sisällämme ei ole yhtä todellisuutta vaan meissä jokaisessa on todellisuuksia. Tutustumme niihin tietoisuustaitojemme avulla käyttäen hyväksi mm. minätiloja. Omien minätilojen tuntemus on vahva työkalu itseymmärrykseen ja oman persoonan rakentamiseen. (Niille, jotka ovat jo aikaisemmin rakentaneet itselleen valmiita minätiloja, annetaan omat vaihtoehtoiset tietoisuustaitotehtävät työstettäväksi.)

Koska olemme Vienan veräjällä, Kuivajärven Domnan Pirtillä, suomalaisen identiteetin kannalta tärkeällä runoalueella, saamme tietoa myös runolaulusta, itkuvirsistä, vienalaisista taioista ja tarinoista. Tutustumme paikalliseen tsasounaan sekä vierailemme Hietajärven perinnetalossa ja saamme nauttia erinomaisista ruokapöydän antimista.

Tietoisuustaitoja harjoittelemme myös retkeilemällä luonnossa ja tutustumalla vienalaiseen suulliseen ja toiminnalliseen perinteeseen. Ihmisen kyky olla luonnossa läsnä ulkopuolella avautuvalle erämaisemalle on yksinkertaisinta tietoisuustaitojen harjoittamista. Luonto tällä alueella suorastaan imaisee meidät elämään vain tätä hetkeä. Retkeilemme lähialueen maisemissa ja käymme katsomassa kaunista ja pyhää Kalmosaarta, paikallista ortodoksista hautausmaata (kalmistoa).

Ohjelma:

6.6. Torstai

klo 15.00                 Tulokahvit ja tutustumista sekä kylien, talon ja ympäristön esittely

klo 16.00                Keskustelua tietoisuustaidoista ja tehtävien jakoa

klo 18.00                 Illallinen ja

klo 19.15                 Keskustelua tietoisuustaidoista ja tehtävien jakoa

klo 20.15                 Sauna ja nuotion äärellä hiljaista mietiskelyä

Perjantai 7.6.

klo 8-9                    Aamiainen

klo 9-10                  Vieraillaan Hietajärvellä perinnepirtissä Jussi Huovisen luona             

klo 10-14.00            Kierretään Kirnulammen lenkki (6-9 km).

Retkellä tehdään tietoisuustaitoharjoitus ja tutustutaan vienalaisiin taikoihin ja luontosuhteeseen.

klo 14.00                 Kahvi

klo 15-18.00             Ryhmätöitä ja omaehtoista työskentelyä.

Klo 18.00-                 Illallinen ja keskustelua vienankarjalaisista runoista ja itkuista

Lauantai 8.6.

6-7.30                        Aamuvirkkujen hiljainen retriittiretki

klo 8-9                       Aamiainen

klo 9-11.00                 Soudetaan Kalmosaareen (ortodoksinen pieni hautausmaa)

klo 12.00                    Lounas

klo 13.00                    Vieraillaan tsasounassa

klo 14.00 – 14.30        Kahvi

15-18                         Teoriaa ja ryhmätyöskentelyä

18-                             Illallinen

20-                             Mahdollisuus saunoa ja nauttia kesäillasta nuotiolla

Sunnuntai 9.6.               

8-9                         Aamupala

9-10                       Yhteinen meditaatioharjoitus

9.45-11                    Palautekeskustelu

klo 11                      Lounas

Tarkempia yksityiskohtia kurssista:

Kurssin sisällöstä ja opetuksesta vastaa Kuumussa Virtaa Oy / Kati Sarvela (yhteystiedot alla).

ILMOTTAUTUMINEN JA HINTA

Ilmottautumiset Domnan Pirtille 24.5. mennessä (yhteystiedot alla). Kurssi toteutuu kun ilmottautuneita on vähintään viisi. Kurssille otetaan enintään 12 osallistujaa.

Kurssin hinta on 355 eur/hlö/jaetussa huoneessa.

Hintaan sisältyy kurssin sisältö ohjelman mukaisesti ruokailuineen sekä majoitus ja liinavaatteet. Yhden hengen huoneesta lisämaksu 60 eur/hlö.

Mikäli haluat saapua paikalle jo aiemmin tai jäädä nauttimaan olostasi kurssin jälkeen, voit varata lisävuorokaudet ilmottautuessasi. Esimerkiksi jos saavut keskiviikkona: Majoitus, iltapala, aamiainen sekä lounas 58 eur/hlö/jaetussa huonessa.

Ilmottautumismaksu 50 euroa maksetaan ilmottautumisen yhteydessä annettavalle tilille. Ilmottautumismaksu vähennetään kurssin kokonaissummasta, kun kurssimaksu veloitetaan. Kurssimaksu veloitetaan kokonaisuudessaan 30.5. mennessä. Ilmottautumis- ja kurssimaksu palautetaan vain lääkärintodistuksella. Kurssimaksut veloittaa Kuumussa Virtaa Oy.

MITÄ TARVITSET

Ota mukaan retkivaatteet ja halutessasi pieni retkireppu, jossa voit kuljettaa tarvikkeitasi. Varaudu myös sadetta varten! Ota myös mukaasi muistiinpanovälineet, mukavaan ja rentoon oleskeluun sopivat vaatteet, ehkä myös villasukat. Tarvitset toki mukaasi myös avoimen ja vastaanottavaisen mielen.

SAAPUMINEN

Domnan Pirtille ei pääse julkisilla liikennevälineillä perille saakka. Lähin rautatieasema on Kontiomäessä ja Kajaanissa. Lähin lentokenttä on Kajaanissa.

Mikäli on tarvetta, järjestämme yhteiskuljetuksen Kajaanista. Ilmoitathan mikäli tälle on tarvetta.

MAJOITUS

Majoitustiloja löytyy Domnan Pirtiltä 11:lle hengelle viidessä huoneessa. Lisää majoitustiloja tarjoaa naapurissa sijaitseva Vienan Lomat.  Molemmissa majoituskohteissa on jaetut vessat sekä kylpyhuoneet. Yhden hengen huoneesta veloitetaan 60 euron lisämaksu, joka lisätään kurssin hintaan.

Mikäli haluat saapua paikalle jo aiemmin tai jäädä nauttimaan olostasi kurssin jälkeen, voit varata lisävuorokaudet ilmottautuessasi. Esimerkiksi jos saavut keskiviikkona: Majoitus, iltapala, aamiainen sekä lounas 58 eur/hlö/jaetussa huonessa.

Ilmottautuminen: Domnan Pirtti (www.domnanpirtti.fi) info(at)domnanpirtti.fi  tai 040-1843423

Lisätietoja sisällöstä: Kuumussa Virtaa Oy, Kati Sarvela sarvela.huotari(at)gmail.com 050-5713952

Olemme myös facebookissa.

JK. Tämä kurssi soveltuu erinomaisesti tykykurssiksi, ja voimme järjestää kurssin tilauksesta myös työyhteisöille.

Oikeudet ohjelman ja sisällön muutoksiin pidätetään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s