Mitä tarkoitan tietoisuustaidoilla?

Seuraavassa lyhyt yhteenveto siitä, mitä tällä hetkellä käsitän tietoisuustaidoilla.

Tietoisuustaitoja voi harjoittaa sekä käyttäen hyväksi uskonnollisia tietoisuuden metaforia että maallisesti, ilman niitä. Oma mielipiteeni on, että uskonnoista voi löytää erinomaisia tietoisuuden evoluutiota stimuloiva symboleja ja vertauskuvia. Tietoisuustaidot muodostavat minulle kattokäsitteen länsimaisen hypnoosi-, visualisaatio, mietiskelyperinteiden sekä itämaisten (kehollisten) meditaatio perinteiden välille.

Tietoisuustaidot ovat harjoitteita, jolla pyritään opettelemaan mielen huomion keskittämistä ja tietoisen mielen sisällön säätelyä. Kun tietoisuustaidot kehittyvät, ihminen kykenee aistimaan (kehollisia) tunteitansa ja mielikuviansa, ja hän kykenee sanoittamaan tai antamaan muuta muotoa niille. Lisäksi tietoisuustaitoja harjoittamalla, ihminen oppii ohjaamaan tietoisuutensa huomion kohdetta sekä laajentamaan sen kokemuksellista, metaforista sisältöä.

Luen tietoisuustaitoihin, paitsi monenlaiset meditaatio- ja mietiskelyperinteet, myös erilaiset itseohjaukselliset visualisaatio ja hypnoosiharjoitukset sekä terapeuttisen taiteen. Tietoisuustaidoissa harjoitetaan erilaisten viisausperinteiden spontaania yhdistämistä – se on syvällisessä mielessä ekumeenista toimintaa.

Tietoisuustaitoharjoitteilla voi laajentaa tietoisuutta, eli saavuuttaa uutta syvempää ja laajempaa oivallusta, elämän ymmärtämystä. Tietoisuuden laajenemisessa olennainen merkitys on metaforatyöskentelyllä: Esimerkiksi voimme lukea ja kirjoittaa luovasti, jolloin peilaamme lukemaamme tekstiä spontaanisti omaan sisätodellisuutemme, mitä kautta tietoisuutemme laajenee. Tietoisuustaitojen kautta saavutettu uusi oivallus ei ole tahdonalaista toimintaa, vaan uuden oivalluksen ohjauskeskus on egon ulkopuolella. Ihminen on meditatiivisessa transsitilassa.

Tietoisuutaitojen avulla voit:

  1. Harjoitella tietoisuuden keskittämistä, esimerkiksi fokusoimalla huomio hengitykseen tai johonkin muuhun kohteeseen, esimerkiksi ulkoiseen objektiin.
  2. Säädellä ja muokata tietoisuuden sisältöä suhtautumalla hyväksyvästi ja tutkivasti sen sisältöön ja stimuloimalla uutta oivallusta mielikuvituksen avulla (luova sisältömeditaatio).
  3. Oppia kuuntelemaan mielikuviasi ja tunteitasi

Tietoisuustaitojen tavoite on lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä sen harjoittajan myötätuntoista viisautta omaa itseä, yhteisöä ja laajemmin koko luomakunta kohtaan. Tietoisuustaitojen harjoittaminen on oman arvorationaalisuuden kehittämistä. Kulttuurissamme on ylikorostettuna rationaalisen järjen puoli, kun puolestaan arvorationaalisuus on ihmisillä lasten kengissä.

Tietoisuustaitoja harjoittamalla ihminen voi saavuttaa kokemuksen tarkoituksellisuudesta, siitä kuinka hän on osana suurempaa merkityksellistä maailmankaikkeutta. Tietoisuutaitojen kautta saavutettu oivallus konkretisoituu aina käytännön toiminnaksi, jossa ihminen palvelee universaalisia hyvänä ja kauniina pidettyjä eettisiä arvoja.

Tietoisuustaidot merkitsevät seuraavia asioita ( E.Langer ja M.Moldoveanun 2000 mukaan):

  1. Ihminen herkistyy ympäristöllensä.
  2. Ihminen on avoin uudelle informaatiolle.
  1. Ihminen kykenee jäsentämään todellisuutta uudella tavalla.
  2. Ihminen kykenee käyttämään erilaisia näkökulmia ongelmien ratkaisussa.

Opettamani työskentely minätiloilla kirjoittaen (Sisäinen teatteri) täyttää yllä olevat tietoisuustaitojen harjoittamisen kriteerit. Se on eräs tietoisuustaito, joka hyödyntää Ego state -terapian metaforisia käsitteitä luovassa kirjoittamisessa. Valjastamalla omat tunnetilat minätiloiksi, ihminen voi löytää oman tietoisuutensa egon ulkopuolisen ohjauskeskuksen.

Toki on tuhansia muitakin tapoja harjoittaa tietoisuustaitoja. Oma kokemukseni on, että minätiloilla kirjoittaminen soveltuu monelle länsimaiselle ihmisille. Se on joillekin ihmisille erittäin luonnollinen ja konkreettinen tapa löytää uusi ohjauskeskus omille totunnaisille tunnetiloille. Kirjoittaessa saat olla sekä rationaalinen että spontaani. Suhtaudu kaikkiin tiloihisi myötätuntoisesti.On tärkeää kuitenkin välillä uskaltaa päästää irti egon ohjauksesta, jolloin syntyy syvällistä oivallusta.

Uskon, että ihmiselle on hyväksi harjoittaa monia erilaisia tietoisuustaitotapoja. Itse luen ja kirjoitan luovasti (=sisältömeditaatiota), välillä joogaan ja teen tietoisuuden keskittymisharjoituksia, esimerkiksi harjoittaen hengitysmeditaatiota. Joskus kuuntelen puolestaan myönteisiä suggestioita sisältäviä ohjattuja mielikuvaharjoituksia.

 Tietoisuustaidot facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s