Kaikki voivat aktivoida itsessään olevia tietoisuustaitoja!

 

DSC03008Huffington Postissa oli taannoin Deepak Chopran melko terävä ja mukavasti asioita tiivistävä artikkeli meditaatiosta.

Chopran mukaan meditaatiolla tarkoitetaan itsetiedostamisen laajenemista (expansion of self-awareness). Henkilökohtaisesti käytän mielummin samasta asiasta eli meditaatiosta sanaa tietoisuustaidot, koska tällä käsittellä ei ole mielestäni meditaation hipahtavaa New Age rasitetta. Minulla on tunne, että Choprassa itsessäänkin on tätä samaa entisten hippi-idolien suosimaa mystistä karismaa, minkä vuoksi jotkut kokevat luontaista ennakkoluuloa häntä kohtaan. Ne kannattaa kuitenkin ylittää. Oman kehittymisemme pahin uhka on omat jäykistyneet uskomuksemme.

Monet tavalliset kansalaiset oman kokemukseni mukaan vierastavat meditaatiota, juuri siksi, että he yhdistävät sen erilaisiin ”huu-haa-liikkeisiin”. Chopra kirjoittaa, että kaikki ovat perimmiltään meditojia, minä puolestani väitän, että kaikki voivat aktivoida jollain tavoin itsessään olevia tietoisuustaitoja.

Chopran mukaan tietoisuustaidoilla (meditaatiolla) on monia emotionaalisia, fyysisiä ja henkisiä myönteisiä vaikutuksia. Fyysisesti tietoisuustaidot ovat stressin vastalääkettä: Kehomme rauhoittuu, sydän- ja verisuonten toiminta kohenee sekä immuunivasteemme paranee. Emotionaalisesti tietoisuustaitojen harjoittaminen herkistää meitä stressittömästi havainnoimaan ympäristöämme. Henkisellä tasolla tietoisuustaitomme parantavat kykyämme myös sisäiseen havainnointiin: oivalluskykymme, mielikuvituksemme ja luovuutemme paranevat sekä itseohjautuvuutemme lisääntyy. Identiteettimme muuttuu myös siten, että kykenemme kokemaan itsemme yliyksilöllisena, transsendentaalisena, osana universumia. Käytännössä tämä merkitsee tarkoituksellisuuden ja merkityksellisyyden kokemuksen lisääntymistä.

Chopra kokee meditaation samallalailla laaja-alaisesti kuin itsekin koen tietoisuustaidot: Ne eivät ole vain jotakin mantran lukemista tai kynttilän liekkiin keskittymistä, vaan tietoisuustaitoja voi harjoittaa hyvin laajakirjoisesti. Jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan harjoittaa niitä.

Deepak Chopra jakaa meditaatioperinteet seuraavasti:

 1. Transsendentaalinen meditaatio

Näissä tavoissa harjoittaa tietoisuustaitoja käytetään tavallisesti mantraa tai jotakin ääntä.

 1. Mietiskelevät meditaatiotavat

Nämä ovat mietiskelyperinteitä, jossa harjoitetaan tietoisuuden itsereflektiota ja -tutkimusta. Tähän luen mm. monet kristilliset mietiskelyperinteet, aktiivisen mielikuvituksen, erilaiset itsehypnoottiset visualisointimenetelmät  ja reflektiiviset menetelmät vaikkapa luovan kirjoittamisen minätiloilla (Sisäinen teatteri).

 1. Hyväksyvän läsnäolon (mindfulness) meditaatiotavat

Näissä tavoissa harjoittaa tietoisuustaitoja ihminen tulee tietoisiksi kokemuksestaan. Hän voi tulla tietoiseksi ympäristöstään, kehollisista tuntemuksitaan, tunteistaan jne. Kokemukset ovat täysin spontaaneja. Youtubista löytyy monia hyviä videoita Jon Kabat-Zinniltä ja Mark Williamsilta liittyen mindfulnessin eli  hyväksyvän läsnäolon harjoittamiseen.

 1. Emotionaalisten ja fyysisten kokemusten vahvistaminen

Mietiskellen vahvistetaan ja kasvatetaan esimerkiksi rakkauden, myötätunnon ja empatian kokemuksia.

 1. Meditaatiotavat, joissa kohennetaan kehon ja mielen yhteistyötä

Tähän luen erilaiset hengitys- ja keholliset harjoitukset, kuten joogan, terapeuttisen tanssin, Tai Chin jne.

Chopra muistuttaa meitä siitä, että tietoisuustaitojen harjoittamisella on myös myönteisiä sosiaalisia vaikutuksia. Sen on todettu:

 • vähentävän rikollisuutta
 • vähentävän rikoksien uusimista
 • vähentävän sairaalakäyntejä
 • parantavan uralla etenemistä ja työhyvinvointia
 • vähentävän työstä poissaolemisia
 • vähentävän alkoholismia ja muita addiktioita

Uskon, että työelämämme elää parhaillaan murrosta, ja tietoisuustaidot tulevat muuttamaan myönteiseen suuntaan koko kulttuurimme, myös työelämän. Tietoisuustaidoissa hoidetaan ihmistä kokonaisvaltaisesti, kokonaisena ihmisenä, kehomielenä, osana (sosiaalista) ympäristöään (vertaa Lauri Rauhalan eksistentiaalinen fenomenologia ja Ken Wilberin Integraali teoria).

Jotkut puhuvat jo hyväksyvän läsnäolon vallankumouksessa (mindfulness revolution). Itse kutsun tätä muutosta tietoisuustaitojen vallankumoukseksi. Tämä vallankumous on pehmeä ruohonjuuritason liike, Toivon vallankumous, jossa ihmiset siirtyvät kohtuullisempaan, onnelisempiin uusiin oman itsen näköisiin, arvorationaalisiin elämäntapoihin.

Kun ihmisen ymmärrys laajenee, hän ei ota autoritaarisia yksipuolisia maailmankuvia passiivisesti vastaan. Tällainen ihminen kehittyy oman monipuolisen itsensä toteuttajana ja työstä tulee itseisarvo, sen sijaan että hän kilpailisi sen tuottamalla ulkoisella statuksella.

Tietoisuustaitojen harjoittaja on oman yhä eettisemmän ja ekologisemman elämänkatsomuksensa aktiivisia luoja. Hän pääsee eroon länsimaisen materialismin vääristämästä yksipuolisesta maailmankuvastaan.Hän ei kulje vain passiivisesti massaihmisten mukana kilvoittelemasta egon symboleista, kadonneen minuuden aineellisista korvikkeista.

Henkilökohtaisesti uskon, että reflektiivinen meditaatio, kuten luovan minätiloilla työskentely, on menetelmä, jonka kautta itämainen meditaatioperinne ja länsimainen psykoterapiaperinne voidaan yhdistää toinen toisiinsa. Aikoinaan Lauri Rauhala toi esille omassa meditaatiokirjassansa optimisminsa sen suhteen, että jonakin päivänä nämä kaksi suurta perinnettä voidaan yhdistää toinen toisiinsa. Vielä kymmenen vuotta sitten naureskelin hänen meditaatiohöpötyksilleen, vaan kun oma ymmärrys kasvaa, uusia näkymiä avartuu.

Deepak Chopran kotisivut, joilla on mielenkiintoisia videoita. Rohkeasti vaan niitä katsomaan. Muista, että jos ärsyynnyt niistä, kertoo se enemmän asioita sinusta itsestäsi kuin Deepak Choprasta!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s