Massaihmisestä tietäjäksi – tietoisuutaitojen perusteita

Eräs lukijani moitti minua, että kieleni on vaikeaselkoista. En tiedä tuleeko se nyt tässä seuraavassa mietelmässä yhtään sen helpommaksi. Minkäs teet? Olen sitä mieltä, että oppimalla kielipelejä, aukeaa uusia maailmoja. Oppiminen ei aina ole helppoa.

Omasta mielestämme kulttuurimme on ollut kummallisesti yksipuolinen. Se korostaa yhden sortin järkeä ja sen ”aikuista” kylmän järjen numeerista logiikkaa, vaikka todellisten tietäjien valtakunta on myös lasten valtakunta. Sydämen viisautemme avautuu nimittäin muuntuneiden tajunnan tilojemme kautta.

Lasten valtakunnalla tarkoitan sitä, että nykyajan tietäjällä on paitsi riittävän vahva aikuinen tila, hän osaa hyödyntää kokonaisvaltaisesti erilaisia muuntuneita tajuntansa tiloja. Näitä tajunnan tiloja voidaan kutsua myös transseiksi tai meditatiivisiksi tiloiksi. Lapsi osaa käyttää luovasti omaa tajuntaansa, esimerkiksi mielikuvitustansa, ja hänessä on olemassa vielä erilaisten tajunnan tilojen koko kirjo. Tietäjälle luovat tilat avaavat intuitiivisen viisauden.

Tavallinen aikuinen Virtuaali Ville tai Vilma ei tiedä itsestään juuri muita tiloja kuin että joskus hän nukkuu ja toisinaan hän on hereillä. Hän on tappanut itsestään lapsen tilat. Meillä on ollut yksipuolisen järjen kulttuuri, joka on kieltänyt meiltä tietoisuutemme laajenemisen mahdollisuudet, rajoittamalla tajunnan tilojemme runsautta. Ne ovat olennaisia luovassa kokemuksellisessa oppimisessa. Ehkä tämä on ollut kuitenkin tärkeä vaihe ihmiskunnan historiassa, sillä hyvin kehittynyt realiteettitaju sekin on tärkeä. Lapsi kasvaa aikuiseksi kun hänelle kehittyy vahva tietoinen minä.

Itseohjautuvuutemme ytimessä on se, että ihminen oppii laaja-alaisesti hyödyntämään kokemukselliseen oppimiseensa tajuntansa erilaisia muuntuneita tiloja. Itse kutsun näitä taitoja tietoisuustaidoiksi.

Tässäpä on erinomainen kuva, joka kertoo millaisia muuntuneita tajunnantiloja meillä voi olla:

page30_1Ergotrooppisella puolella on erilaiset luovat ”hallusinatooriset” kiihotustilat. Tänne sijoitan mm. aktiivisen mielikuvituksemme, terapeuttisen tanssin, shamanistiset tanssit, psykodraaman, runonlaulannan ja itkuvirreit. Myös skitsofreeniset tilat ovat tällä puolella. Itse ajattelen, että varsinaisesta skitsofreniasta kärsii ihminen, jolla ei ole vahvaa aikuista realiteettitajun omaava tietoisen minän keskusta, egoa, jolla hän kykenee ohjaamaan meditatiivista kokemustaan. Hän jää transsiensa lumoihin. Tämä tila ei pelkästään ole skitsofreenikolla tahdonalainen, vaan sillä on ilmeisesti biologinen perustansa.

Muuntuneitten tajunnan tilojen kanssa työskentely ei ole täysin vaaratonta. Itse pidän tärkeänä, että kun ihminen lähtee työstämään tajuntaansa, hän on kehittänyt itselleen vahvan aikuisen tietoisen minän keskuksen. Hänellä on hyvin kehittynyt ego. Nykyään ajattelen, että skitsofreeniset ja hallusatooriset tilat nekit ovat loogisia. Niiden logiikka ei ole kuitenkaan tätä luonnontieteellistä logiikkaa, vaan niillä on oma symbolinen logiikkansa. Toisen kutsuvat sitä runolliseksi logiikaksi.

Tropotrooffiset tajunnan tilat, kuten monet hypnoottiset ja meditatiiviset rentouttavat tilat, kuten zazen (hengitysmeditaatiotyyppiset meditatiiviset tilat, tietämättömyyden pilvi), voivat kuljettaa meidät samadhin kaltaisiin ykseyden rentoutuneisiin tiloihin, jossa kehon, mielen ja ympäristön väliset rajat katoavat. Puhutaan transsendentaalisista kokemuksista. Tämä samandhi on rinnakkainen kokemus ergotrooppisen kokemuksen mystiselle ekstaasille, joka sekin on yliyksilöllinen, siis itseytemme rajat ylittävä transsendentaalinen kokemus.

Kuten näemme, sekä ergotrooppinen että troptrooppinen kokemus voi kuljettaa meidät myös tietoisen egon ulkopuoliseen itseyden (Self) keskukseen. Sydämen viisaus, intuitiivinen viisaus, syntyy sitä kautta, että kykenemme irrottautumaan hetkiksi egostamme. Meissä on paljon viisautta, jota järkemme ei ymmärrä.

Itse ajattelen, että monipuolinen, luova tietäjä kykenee hyödyntämään useanlaisia tajunnantiloja. Hän osaa käyttää sekä aivojensa luovaa että rationaalista puolta. Jokaisesta voi tulla tietäjä, kun hän uskaltaa hetkiksi irottautua arkisista egon ja sen järjen syy- ja seuraussuhteista monipuolisiin tajunnan muuntuneisiin intuitiivisen viisauden tiloihin.

Nämä meditatiiviset prosessit eivät ole täysin vaarattomia, joten mielestäni on tärkeää, että ihmisellä on tukihenkilöitä tällaisiin prosesseihin. Mikäli ihmisellä ei ole riittävän vahvaa tietoisen minän keskusta, egoa (kaaviossa ylhäällä keskellä),  voi hän hukkua erilaisiin transsitiloihinsa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s