Sisäinen teatteri ja intuitio

Mielestäni Sisäisen teatterin olemus istuu erinomaisesti intuitiiviseen viisauteen, josta Tony Dunnerfelt on kirjoittanut kirjansa ”Intuitio ja sisäinen viisaus” (2008). Hän tuo esille sen, minkä minäkin olen huomannut: Psyyken olemus dynaamisena ja elävänä luovana kokonaisuutena mitätöityy nykyajan valtavirtapsykolgiassa, missä sitä tutkitaan yhtenä elottomana esineenä muiden joukossa.

 Sisäisen teatterin kaltainen draamallinen  menetelmä vastaa mielestäni huomattavan paljon paremmin psyykeen dynaamista, jatkuvassa liikkeessä olevaa virtaavaa ja kuhisevaa olemusta. Tämän ovat näköjään muutkin oivaltaneet (esimerkiksi Marja Leena Toukonen kirjassaan ”Kuvittele itsesi”).

cc http://vinodtbidwaik.blogspot.com/2011/11/do-you-consider-your-intuition-while.html
cc http://vinodtbidwaik.blogspot.com/2011/11/do-you-consider-your-intuition-while.html

 Intuitotahan pidetaan usein väylänä äärettömään ”tietovarastoon”; joka on ihmisen sisällä tai ainakin hänen ulottuvillaan, Dunnerfelt kirjoittaa. Intutiolla ”katsotaan” tai ”kuunnellaan sisääpäin” eli havainnoidaan, mitä alitajunta tuottaa vastauksena tiettyyn ongelmaan, jatkaa Dunnerfelt. Sisäisessä teatterissa tämä merkitsee juuri sitä, että voimme olla jatkuvassa vuorovaikutuksellisessa elävässä dialogisessa oppimissuhteessa ympäristöömme sekä sisäisiin ristiriitaisiin osiimme, minätiloihin. Normaali ihmisen ei tarvitse olla keskiarvohirviö, vaan hän voi olla halutessaan intutiivisesti ristiriidoistansa ymmärrystä ja oivallusta tuottava monitilainen, sisäistä dialogiansa, hyödyntävä ihminen.

 Minulle itselleni on ollut äärimmäisen helpottavaa oivaltaa, että lukemattomista asioista saan olla montaa eri mieltä. Joudun  neuvottelemaan jatkuvasti intuitiivisen monitilaisen itseni kanssa kompromisseja. Viime aikoina olen joutunut käymään vähemmän näitä neuvotteluja, koska osaan elää elämääni läsnäolevammin, intuitiivisen viisauteni ohjaamana.

 Sisäinen Teatteri on nimenomaisesti intuitiivisten taitojen harjoittelua, sillä me kaikki olemme tietoisia vain pienestä osasta siitä, mistä voisimme olla tietoisia.  Sisäinen teatteri on aktiivista mielikuvitusta, joka on puolestaan eräs tapa harjoittaa tietoisuustaitoja. Kun Sisäinen teatterimme henkilöistää tiedostamattoman materiaalia aina uusiksi minätiloiksi ja mielikuvien ja kehotuntemustemme tuottamiksi metaforisiksi tarinoiksi, pääsee ihminen luovuutensa avulla kiinni sisäiseen maailmaansa, jossa myös Sisäinen viisautemme asustaa. Se harvoin puhuu faktojen kieltä, koska se ymmärtää ihmisen sisällä olevia monia todellisuuksia ja erilaisia rationaalisuuden tapoja.

Alitajuntamme muodostu Dunnerfeltin mukaan miljoonista skripteistä. Sisällämme on siis teatterimme  käytössä loppumaton määrä mahdollisia käsikirjoituksia. Ne ohjaavat käyttäytymistämme tavallisesti lähes tiedostamattomasti. Ne vain toimivat, kun jotain on aikaisemmin aistittu ja koettu. Ihmiset ovat yleensä hyvin epätietoisia omista skripteistään. Ongelmia syntyy, kun toimimme maailmassa vanhentuneiden käsikirjoitustensa ohjaamana.

 Psyykkeemme prosessoi automaattisesti tietoa. Voimme Sisäisen teatterin kaltaisilla menetelmillä saavuttaa ohjausta omiin sisäisiin intuitiivisiin prosesseihimme. Pysymme luovuutemme avulla tehdä tietoiseksi yhä enemmän tiedostamatonta materiaalia, jolloin meistä voi tulla oman elämämme tietoisempia käsikirjoittajia. Emme ole vain automaattisten luutuneiden, jäykkien skriptiemme tuotteita, vaan olemme aktiivisesti omaa  ainutkertaista elämäämme toteuttavia ihmisiä.

 Inutitio on ennen kaikkea havaitsemisen oppimista. Opimme tietoisuustaitojen kautta intuitiivista viisautta: Näemme tämän jälkeen todellisuuden olemuksen realistisella tavalla, ilman että meidän tarvitsee edes pysähtyä ja tutkia tilannetta suhteessa menneisyyden malleihimme. Kun tietoisuustaitomme kehittyvät, alitajuntamme tuottaa automaattisesti tilanteeseen nähden oikean käyttäytymismallin. Alamme nähdä todellisuuden perimmäisen luonteen automaattisesti objektiivisesti monipuolisen Sisäisen viisautemme ohjaamana.

Kehitämme intuitiivista viisauttamme mm. tarinoiden ja myyttien avulla. Tiede on mielestäni vain yksi realiteettitajuamme kehittävä myytti. Kun heijastamme erilaisia tarinoita Sisäiseen taetteriimme, eläydymme samalla syvempiin kerroksiimme tietoisuuttamme ja voi olla mahdollista saavuttaa tervehdyttävä ja tyydyttävä yhteys oman itseyden keskukseen ja samalla koko ihmiskuntaan.

 Sisäinen teatteri on elämyksellistä matkaa omaan sisätodellisuuteen, jota kautta ihminen saavuttaa kokemuksellisen yhteyden maailmankaikkeuteen. Prosessini läpikäytyä huomaan olevani merkityksellinen ja tarkoituksellinen osa  yhteisöni sekä maailmankaikkeutta. Elämälläni on tarkoitus.

 Tony Dunnerfelt huomauttaa kirjassaan, että vain rentoutuessamme sisäinen intentionaalinen viisautemme pääse toimimaan. Itse kutsun tätä tilaa Sisäisesssä teatterissa psykodraamalliseksi transsiksi. Yhtä hyvin voimme puhua, että ihminen on luovassa meditatiivisessa tilassa. Vasta tässä tilassa ihmisen intuitio näyttäytyy välähdyksenomaisena ideana, symbolina, kehon tuntemuksena tai unena.

 Tony pukee kirjassaan sanoiksi hienosti asioita, jotka pätevät myös Sisäiseen teatteriimme. Tavallinen ajatteleminen vaatii hänen mukaansa puristamista, kontrollia, supistamista. Inuitiivinen luova ajattelu vaatii avautumista, hellittämistä ja vastaanottamista. Jos vain keskityy tavalliseen ajatteluun ja aistimiseen, saattaa Dunnerfeltin mukaan sulkea tien intuitiolta. Psykodramallinen transsi vaatiiiin rohkeutta päästää irti totunnaisista ajattelumalleista.

 Kaikilla ei ole uskallusta heittäytyä täysillä erilaisten näkökulmien väliseen leikkiin. Joskus se voi olla viisastakin. Ihminen tarvitsee aikuisia vahvoja egon osia, jotta hän kykenee kantamaan tässä leikissä nousevat moninaiset ristiriitaiset tunteet. Silti retki omaan tietoisuuteen kannattaa tehdä vaikka yhdessä terapeutin kanssa. Niin kauan kun et itse ohjaa teatteriasi, joku toinen tekee sen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s