Ohjeita luovaan elämäntapaan

cropped-alkukesa-2009-0051.jpgSeuraavassa omat ohjeeni ihmiselle, jotka haluavat elää aitoa oman itsensä näköistä luovaa elämää. Ajatuksia olen ammentanut tähän omista kokemuksistani sekä Ronald Alexanderilta (kirjoittanut kirjan Wise Mind, Open Mind).

  1. Harjoita jotain hyväskyvän läsnäolon tapaa (mindfulness) meditoida. On olemassa satoja tapoja harjoittaa hyväksyvää läsnäoloa, joten varmasti on olemassa jokin sopiva tapa juuri sinulle. Yksinkertaisimmillaan hyväksyvä läsnäolo on hengitykseen keskittymistä tai tai vaikka kehon tunteisiin keskittyvää hidasta kävelyä. Tässä on erinomainen Aleksi Litovaaran nettiseminaari hyväkyvästä, tietoisesta, läsnäolosta.
  2. Harjoittele taiteilijan asennetta elämään. Monet eivät uskalla harjoittaa taiteita sen vuoksi, että he ovat ”huonoja”. Meidät on opetettu siihen, että on tärkeää tuottaa korkeatasoista taiteellista muota. Sisäinen kriitikko tuhoaa luovuutemme. Asetamme itsellemme korkeat standardit. Luovassa elämänasenteessa tärkeintä ei ole lopputulos, vaan se että suhtaudumme mielikuviimme ja ajatuksiimme sallivasti, avoimesti, leikillisesti ja uteliaasti. Heittäydymme luovaan itsehypnoottiseen tilaan. Emme vain suhtaudu hyväksyvästi ajatkuksiimme,  vaan heittäydymme niiden kanssa mielikuvituksemme ruokkimaan spontaaniin luovaan leikkiin. Voimme antaa tietoisuutemme mielikuville ja tuntemuksille muotoja vaikkapa kirjoittaen, musisoiden, tanssien tai maalaten.
  3. Koe itsesi luonnon hiljaisuudessa osana sitä. Ota luonto vastaan sellaisena kuin se on. Ihmisluonto ei ole erillinen osa luontoa vaan se on osa sitä. Olemme kaikki luontokappaleet osa luomakunnan luovaa monimuotoista verkostoa. Kun ympäristömme ja yhteisömme voi huonosti, voimme myös itse huonosti. Kun voimme hyvin, tuotamme hyvää yhteisöömme.  Ekologinen elämänasenne on sitä, ettemme vain aja omia etujamme, vaan ajamme koko luomakunnan etua. Tuemme sen monimuotoisuuden toteutumista.

DSC00397

  1. Rakenna itsellesi pyhä paikka. Kautta aikojen ihmiset ovat rakentaneet iselleen pyhiä paikkoja, joissa he harjoittavat erilaisin rituaalein omaa henkisyyttään. Oma pyhä paikkasi on juuri se paikka, jossa tunnet olevasi yhteydessä omaan luovuuteesi keskukseen, elämänvoimaasi. Joillekin se voi olla kirkko tai luostari, jossa rukoilee. Toisille pyhä poikka voi olla kesämökki ja sen vedenkanto- ja kalastusrituaalit. Jollekin se voi olla kaupunkikodin hiljainen soppi, jossa hän keskittyy mantraansa. Se voi olla puuvaja, jossa teet pilkkeitä läsnäolevasti. Sinä itse parhaiten tiedät, missä luovuuteesi ja elämänvoimasi pääse kukoistamaan. Se on paikka, jossa koet olevasi osana jotain ikuista ja pyhää.
  2. Ruoki luovuuttasi. Jollekin luovuuden ruokkiminen voi olla käyntejä (rock)konserteissa, taidenäyttelyssä tai teatterissa käyntiä, toiselle se voi olla filosofian tai kaunokirjallisuuden lukemista. Tietoisuutesi evoluutiossa voit käyttää hyväksesi lihmiskunnan ja luomakunnan  tuottamia valmiita muotoja, joista ammennat uutta syvempää ymmärtämysstä. Toisten luovuuden tuotokset tarjoavat meille tikapuita oman luovuutemme avaamiseen. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa haitarinsoittoa, niin kauan kuin sormen niveliä ei ole nivelrikko tuhonnut. Siinä vaiheessa kannattaa jo sitten etsiä itselleen uusi luovuuden toteuttamisen muoto.
  3. Harjoittele liikkumaan läsnäolevasti. Kokeile terapeuttista tanssia, joogaa tai vaikkapa Tai Chitä. Meditatiiviset somaattiset harjoitukset ovat erinomainen tapa irrottautua suoritekeskeisestä kulttuurista,  hiljentää mieli ja harjoittaa läsnäolon taitoja. Sitäpaitsi väitetäänhän, että syvimmät sanoittamattomat kokemuksemme ovat meissä kehollisina tunteina.

Luovassa elämäntavassa et ole vain passiivinen informaatiotulvan, esineiden  ja taidetuotteiden kuluttaja. Luova elämäntapa on itseisarvoista toimintaa, jossa saat toteuttaa omia lahjojasi monipuolisesti. Työnteko voi olla parhaimmillaan eräs luovuutesi toteuttamisen muoto.

Tietoisuustaidot facebookissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s