Törmäsinpä kainuulaiseen toteemiin

Minulla on ollut näköjään pientä kirjoitusväsymystä. Aikaa edellisen blogin kirjoittamisesta on kulunut  jo kuukauden verran.Tällaista ei ole tapahtunut pitkiin aikoihin.

Ehkä tarvitsen välillä lepoa. Toki välillä olen vilkuillut kirjani vedoksia, ja edelleen pohtinut Sisäisen teatterin asioita.

Enimmäkseen olen kuitenkin NAUTTINUT KESÄSTÄ. Olen marjastanut, kerännyt sieniä, huolehtinut vieraistani, käynyt autenttisen liikkeen kurssilla, joogannut… Näköjään aivot tarvitsevat välillä lepoa.

Eikö ole muuten aikamoinen puu, minkä marjaretkellämme löysimme? Tämä on ihan kuin joku toteemi. Melkein nimittäin voi jo kuvitella, että tällä puulla on maagisia voimia.

cc Kati Sarvela
cc Kati Sarvela

Toki välillä aina sattuu kesälläkin silmiin jotakin Sisäinen teatteri- prosessiin liittyvää ainesta. Jos joku ei ole sitä tähän mennessä vielä huomannut, minulle koko ihmiselämä on Sisäisen näytelmäämme luomaa tarinaa, Elämän eeposta. Tätä samaa tarinallista prosessia voimme sisäisten hahmojemme (minätilat) lisäksi luoda ulkoisisten peiliemme kautta, esimerkiksi dialogina terapeuttimme kanssa.Tämä kainuulainen maaginen puu on nyt osa omaa eepostani. Sen merkitys on hahmottumassa sisälläni.

Luomme spontaanisti tarinaamme koko ajan – olemme siitä tietoisia tahi emme. Oma mielipiteeni on, että kaikki terapia tähtää tietysti siihen, että ihminen kasvaisi itseohjautuvaksi, oman elämänsä tarinan aktiiviseksi luojaksi, sisäisen näytelmänsä taitavaksi ohjaajaksi.

En ole yksin ajatusteni kanssa. Daniel J. Siegel (The Developing Mind: How Relationships and the Brain Interact to Shape Who We Are):

Unemme ja tarinamme voivat sisältää julkilausumattomia elämmme ulottuvuuksia, ilman, että tiedostamme niitä. Tosiasiassa tarinointi saattaa olla ensisijainen tapa, jolla kielellisesti olemme vuorovaikutuksessa itsemme ja toisten ihmisten kanssa asioista, jotka muuten olisivat piiloitettuna julkilausuttomiksi muistavan mielemme uumeniin. Tarinat saattavat tietoisuuteemme näkökulmia, jotka muuten olisivat tietoisen mielemme ulottumattomissa. Tämän vuoksi luovalla terapeuttisella kirjoittamisella (journal writing) ja intiimillä vuorovaikutuksella toisen ihmisten kanssa, narratiivisina prosesseina, on niin voimakas omaa mieltämme organisoiva vaikutus. Narratiiviset prosessit auttavat meitä säätelemään tunteitamme ja ne auttavat meitä jäsentämään maailmaa. Daniel J. Siegel –

Sitä eniten ihmettelen, että miksi ihmisille ei enemmän opeteta ominen tunteiden ja ajatusten säätelyä? Mielestäni kaiken kasvatuksen tulisi tähdätä siihen, että ihminen kasvaa itseohjautuvaksi, eikä hän oli ulkoisten auktoriteettien johdateltavissa. Valtakulttuurissamme kokemuksellisuus ja tieto on leikattu irti toisistaan, mikä tuottaa ihmisessä juurettomuutta.

Lapsi oppii innostuessaan hyvin nopeasti tietoa. Jokaista lasta tulisi opastaa retkelle, jossa hän löytää oman kokemuksellisuutensa, mielekkään juonen oman elämänsä tarinaan. Minulle jokainen lapsi on omalla tavallaan lahja ja siksi lahjakas. Sekä vanhempien että koulujärjestelmän tehtävän tulisi olla kaivaa esiin nämä lahjat, joita ilmentämällä lapsi löytää itselleen tarkoituksellisen elämän tarinan.

Onneksi elämme kulttuurista murroksen aikaa. Esineellistämisen kulttuuri alka olla mennyttä aikaa. Kokonaisvaltainen viisaus, jossa arvostetaan mm. alkuperäiskulttuureja elää noususuhdannetta. Me länsimaiset ihmiset tieteellisen tietomme kanssa emme olekaan niin erinomaisia ihmisiä kuin olemme luulleet olevamme. Vaikka toki kulttuurisamme on paljon hyvääkin…

PS. Sisäinen teatteri on nyt facebookissa.

Mainokset

One thought on “Törmäsinpä kainuulaiseen toteemiin

  1. Kyllä kirjoittamistauko tekee joskus ihan hyvää, olen sen itsekin huomannut. Tuota puun kuvaa katsoessani tuli mieleen monta puhuttelevaa kohtaamista luonnon erityisyyksien kanssa tältä kesältä ja matkaltani. Kun sisäisen teatterin roolitukset ja ohjelmisto ovat kunnossa, alkaa maailma ottaa osaa näytelmään hyvin erikoisilla tavoilla. Vaikkapa tuollaisen puun ilmestymisellä omaan elämyskenttään. Uskon, että sillä on todella jokin sanoma, rooli tai tunne annettavanaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s