Buddhalaisia ohjeita härän kesyttämiseen

Kiinalaisen Ch´an buddhismin mukaan, meditaatio on  härän kesyttämistä (Willard Johnson, Riding the Ox Home). Hukassa oleva, epätoivoinen ihminen, etsii taukoamatta härkäänsä. Kadonnut eläin löytyy, kun hän tajuaa itse istuvansa sen päällä. Tästä alkaa härän, pelottavan eläimellisen puolemme, kesyttäminen.

cc http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Oxherding_pictures,_No._4.jpg

Härkää kesyttäessä härän kesyttäjän  elämän paradoksi ja sen ristiriidat ratkeavat. Eläimen taltuttamisen rinnalla, ratsastaja tuntee löytävänsä toivon, turvan ja levon sielullensa.

Emme kesytä härkäämme katsomalla sen hurjaa menoa taikka kiinnittämällä huomiota ympärillämme vilistäviin maisemiin. Sen sijaan löydämme rauhan ja turvan katsomalla taivaaseen. Tässä tilassa voimme tuntojamme hyväkäsi käyttäen kesyttää härän allamme.

Kesyn härän selässä löydämme harmonian elämäämme ja hurjankin menon keskellä voimme saavuttaa hetkittäin ekstaattisia tapulikokemuksia. Härän kesyttänyt kykenee levollisesti kiinnittymään lukuisiin todellisuuden mosaiikin väripintoihin. Hän on löytänyt tietoisuutensa vapauden ja uuden itseohjauksellisen suhteen elämään.  Hän on levollinen ja läsnäoleva, mutta myös luova ja intohimoinen, elämän löytöretkeilijä.

Ch’an buddhismi esittää kymmenen portaan ohjeiston härän kesyttämisestä. Härän kesyyntymisen ohessa tapahtuu ihmeellinen muodonmuutoksemme: animaaliset ja henkiset puolemme löytävät tasapainon.

Ch’an oli puolitoista tuhatta vuotta sitten pistänyt terapeuttisen henkisen kasvuprosessiin omaan kauniiseen metaforiseen pähkinänkuoreensa. Minulle on selviö, että meditaatioperinteet ja länsimaiset terapeuttiset perinteet ovat yhdistettävissä. Myös omasta perinteestämme löytyy aineksia härän löytämiselle ja sen kesyttämiselle.

Härän kesyttäminen vaatii rohkeutta, mutta se on elämämme palkitsevin teko.

Tietoisuustaidot facebookissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s