Yhteenkokoavia ajatuksia Sisäisestä teatterista®

Kirjan ollessa painossa, ajattelin tiivistää nyt ajatukseni Sisäisestä teatterista. Se on haastavaa, kun minulla on taipumasta tähän ajatusten laveuteen ja syrjäpoluille eksymiseen. Katsotaanpa nyt, mitä integratiivista Sisäisen teatterini tänään tuottaa. Tulisiko sieltä kerrankin jotakin lyhyttä ja ytimekästä?

WP_20130804_011[1]

Sisäinen teatteri on länsimainen tapa harjoittaa tietoisuustaitoja

Sisäinen teatteri on eräs tapa harjoittaa tietoisuustaitoja. Sitä tehdään ensisijaisesti kirjoittaen. Sisäinen teatteri saa juurensa länsimaisesta psykoterapiaperinteestä. Ego State -terapia, johon menetelmä ensisijaisesti nojaa, on integratiivinen menetelmä, jonka sisällä voimme hyödyntää erilaisia psykoterapeuttisia viisausperinteitä.

Ego state -terapia eli minätilojen terapian teoria on suhteellisen yksinkertainen, joten se ei ole liian haastava opeteltava monellekaan. Ihminen voi hyödyntää sen tietoa omassa ”oivallusmeditaatiossaan”.

Sisäinen teatteri hyödyntää psykodraamallista transsia

Meditaation sijaan puhun hypnoterapeuttina ja länsimaista viisausperinnettä kunnioittaen psykodraamallisesta transsista. Voimme transsissa tunnistaa mielemme eri tunnetiloja ja nimeämällä niitä voimme lähteä uudelleen ohjelmoimaan aivojamme. Ongelmamme on usein se, että toimimme tunnetilojemme sattumanvaraisessa ohjauksessa, emmekä kykene löytämään itsestämme prosessimme ohjaajaa. Sisäisessä teattarissa vapaudutaan autopilotin ohjauksesta.

Minätilojemme työstäminen tapahtuu mielikuvituksen ja reflektiivisen oppimisen kautta

Tilojemme prosessointi tapahtuu joko aktiivisen mielikuvituksen avulla (nimeämme tunnetilojamme ja alamme käydä keskusteluja niiden kanssa, jonka jälkeen kirjaamme prosessiin kirjoittaen) tai automaattisen kirjoittamisen kautta. Automaattinen kirjoittaminen on psykodraamallisessa transsissa tapahtuvaa kirjoittamista. Molemmissa prosesseissa tehdään yhteistyötä tietoisen älyllisen puolen kanssa. Se hienovaraisesti ohjaa prosessia ja tuo uusia metaforia ja tarinoita reflektoitavaksi. Kirjoittamiskokemus on usein kataraktinen.

Sisäinen teatteri kehittää ihmisen itseohjautuvuutta

Sisäinen teatteri on tarkoitettu kaikille aikuisille ihmisille, joilla on normaaleja elämänkriisejä tai muutospaineita. Tai voit kirjoittaa ihan vain lisätäksesi itsetuntemusta. Tärkeää kirjoittajalle on, että tietoisuuteen on kehittynyt aikoisia, turvallisia minätiloja. Erityisesti vakavissa mielenterveysongelmissa kannattaa tukeutua terapeuttiin. Turvallisinta on kirjoittaa joko kirjoittajaryhmässä tai on hyvä tukeutua välillä (hypno)terapeuttiin. Tavoite Sisäinen teatteri -prosessissa on, että ihminen löytää oman itseohjautuvuutensa, jonka jälkeen hän voi työstää elämänsä haasteita itse luovasti psykodraamallisessa transsissa.

Kaikki ihmiset voivat hyötyä länsimaisesta psykoterapeuttisesta tiedosta

Psykoterapeuttinen tieto ei ole psykoterapeuttien yksinomaisuutta, vaan voimme itse kukin käyttää sen tietoperinnettä  oman tietoisuutemme laajentamiseen. Täydellinen itseriittoisuus on ideaali, jota harva, jos kukaan, saavuttaa. Kokeneet terapeutitkin käyvät työnohjauksessa peilaamassa omia kokemuksia toiseen terapeuttiin. Näkökulmiemme rikkautta on aina mahdollista laajentaa toisen ihmisen tietoisuuden kautta. Tästä dialogisesta peilausprosessista hyötyy molemmat osapuolet.

Sisäinen teatteri on tietoisuustaito, joka hyödyntää länsimaista viisausperinnettä. Psykoterapeuttinen tieto ei ole mistään mystistä tietoa, jonka avaimenhaltijoina ovat terapeutit. Meillä on useita tiedemiehiä ja filosofeja, jotka ovat osanneet reflektoida omaa sisätodellisuuttaan. Näistä hienoimpia esimerkkejä ovat Carl Jung ja Sören Kierkegaard. Jokainen ihminen voi oppia hyödyntämään omassa tietoisuutensa peilausprosessissaan terapeuttista tietoa.

Sisäinen teatteri on tietoisuutemme uudelleen ohjelmointia

Sisäisen teatterin tavoite on auttaa ihmistä uudelleen ohjelmoimaan itseään. Meillä jokaisella on opittuja tunnepitoisia ajatus- ja  käyttäytymismalleja, joiden toimivuutta ja ajankohtaisuutta emme ole osanneet kyseenalaistaa. Kun annamme tietoisuutemme vapaasti luoda materiaalia ja tunnistamme minätilamme, ja lähdemme leikkimään niillä, hyödyntäen myös reflektiivistä oppimista, voimme löytää uuden levollisemman tavan olla maailmassa. Sisäinen risriitaisuutemme vähenee ja minätilamme muodostavat koherentimman kokonaisuuden.

Lopuksi

Sisäinen teatteri on mietiskelyä joka hyödyntää egomme ulkopuolista keskusta, jonka kuvataan usein olevan ominaisuuksiltaan sekä tyhjyyttä sekä täytetty. Sisäinen teatteri hyödyntää enemmän juuri tätä täyteys-ominaisuutta, kun taas monet itämaiset mentelmät, ja mindfulness menetelmät hyödyntävät tavallisimmin tätä tyhjyyttä.

Toki myös itämaisissa perinteissä on luovia oivallusmeditaatiomentelmiä, jotka hyödyntävät tätä täyteysominaisuutta. Itse ajattelen, että länsimainen perinne on kehittänyt oivallusmeditaatioon suuren määrän erinomaisia, etten sanoisi ylivoimaisia, potentiaalisia metaforia.

Tarvitsemme kuitenkin molempia egon ulkopuolisen keskuksen ominaisuuksia – tyhjyyttä ja täytettä. Itämaiset mielen keskittämis- ja hiljentämisharjoitukset täydentävät länsimaisia reflektiivisiä metaforia hyödyntäviä oivallusmeditaatiotapoja. Tänä päivänä toivoisi, että tietoisuustaitojen opettaminen olisi itsestään selvyys erityisesti hoitoalalla. Opettelemalla läsnäoloa omalle sisäiselle kokemukselle löydämme myös läsnäolon toisen ihmisen äänelle. Kannattaa harjoitella monipuolisesti erilaisia tietoisuustaitoharjoituksia, esimerkiksi hatha yogaa, luonnossa läsnäolemista,  terapeuttista tanssia tai runon kirjoittamista, mindfulness-harjoituksia, Sisäistä teatteria jne.

Uskon, että länsimainen ja itämainen viisausperinne on mahdollista yhdistää. Tätä kautta tulevaisuuden ihmiset voivat löytää yhä enemmän itseohjautuvuutta ja oman itsensä asiantuntijuutta.

+++++++++++++

No, mahtoiko tämä nyt olla sellainen lyhyt ja ytimekäs yhteenveto. No, ainakin yritystä oli :D! Jos Sisäinen teatteri kiinnostaa, tervetuloa Facebook-ryhmääni!

PS. Muistathan, että Domnan Pirtillä, Kuivajärvellä, eräässä harvoista Suomen viimeisistä Vienankarjalaiskylistä,  on lokakuussa parivalmennuskurssi, jossa työstämme omia ja parin minätiloja. Vuorovaikutuksemme parisuhteessa voi parantua aikamoisen harppauksen, kun opimme tunnistamaan erilaisia minätilojamme!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s