Sisäinen teatteri® Harjoitus #1

Ala kiinnittää huomiota omiin tiloihisi. Aina kun tunnet ristiriita sisälläsi, nimeä tunnetila minätilaksi. Kiinnitä huomiota siihen, millaisia tunnetiloja sisälläsi liikkuu. Mindfulness-meditaatio kehittää taitojasi tunnistaa sisäisiä tilojasi. Meidän ei tarvitse pelkästään tunnistaa näitä tiloja, vaan voimme ottaa minätilamme mukaan rakentamaan oman elämämme tarinaa.  Mitä monipuolisemmin tunnet itseäsi, ja kykenet löytämään eri puoliesi myönteiset tavoitteet, sitä ehempää, ristiriidattomampaa  ja rehellisempää elämäntarinaa itsestäsi voit rakentaa.

teatteri_jereSisäinen teatteri prosessi alkaa tilojen tunnistamisesta.

Esimerkki:   Toisaalta haluaisin sanoa itseni irti nykyisestä työpaikasta (neiti Luovatar) ja toisaalta pidän siitä, että minulla on turvallinen, hyvä työ, joka tuo vakautta elämääni (Normi-Liisa).  Normi-Liisa rakastaa matkustelua, mutta luonnonlapsi,  Mielikki minussa, kritisoi jatkuvasti sitä, kuinka tuhoista lentomatkailu ekologisesti on.  Olen välillä alakuloinen, kutsun tätä tilaa rouva Pessimistiksi.  Raivo-Riitta, feministipuoli  minussa vihaa maailman epäoikeudenmukaisuuksia jne.   Minussa on myös Tiedemies puoli, joka jatkuvasti kritisoi minua siitä, että menen mukaan kaiken maailman ”huu-haa-juttuihin”.

Kirjaa tilat paperille, ja tee lyhyet kuvaukset kustakin tilasta.  Kuinka vanha tila on?  Missä tilanteessa se syntyi?  Miten pukeutuu? Mistä asioista tykkää?  jne. Voi olla, että aluksi löydät vain pari kolme minätilaa itsestäsi, mutta kun opit tarkkailemaan ajatuksiasi, yleensä alkaa ajan kanssa putkahtaa esiin uusia minätiloja.

PS. Jan Sky:n kehittämä ESI® eli HTT®-mentelmä (Hallitsevan Tilan Tunnistus/Mielesi monet puolet)  on yksinkertainen menetelmä, jolla voi nopeasti tiedostaa useita minätiloja.

(Vakavissa mielenterveysongelmissa kannatta konsultoida terapeuttia, ennen kuin ryhtyy työstämään minätiloja.  Ylipäätään kirjoittaminen on turvallisinta ryhmässä tai siten,  että sinulla on mahdollista jakaa kokemuksia jonkun kanssa.  Yksin kirjoittaessa on tärkeää, että sinulla on turvallisia, aikuisia, kehittyneitä minätiloja, jotka kykenevät kantamaan prosessissa nousevia, joskus kipeitäkin tunteita.  Joskus vasta keski-ikäisellä tällaisiä minätiloja on. )

Sisäinen teatteri on facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s