Sisäinen teatteri® – Harjoitus #3 Sisäinen lapsi

Sisäisessä teatterissa on Ego State -terapian periaatteita noudattaen kaksi arkkityyppistä minätilaa. Ne ovat tiloja, jotka yleensä kaikilla on. Toinen niistä on sisäinen lapsi. Sisäinen lapsemme voi olla vapaa, esimerkiksi se voi olla osa leikillisyydessämme tai luovuudessamme. Sisäinen lapsemme voi myös epäonnistuneiden kiintymissuhteiden vuoksi olla häiriintynyt jollain tavoin.

teatteri_jereHyvin monella meistä on häiriintynyt Sisäinen lapsi. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsuudessa opitut ”lapselliset” käyttäytymismallit ja tunnetilat aktivoituvat meissä joidenkin ärsykkeiden seurauksena. Meidän rakkauden ja huomion tarpeitamme ei ole lapsuudessa tyydytetty. Melkoisen moni meistä kärsii siitä, ettemme ole saaneet lapsena kaikkea sitä läsnäoloa, joka meille kuuluu. Monilla työpaikoilla tappelee ihmisten häiriintyneet sisäiset lapset.

Millainen on sinun sisäinen lapsesi? Vai onko niitä monta? Miksi haluat häntä kutsua? Kirjoitusryhmissä olen huomannut seuraavasta John Rowanin Sisäinen lapsi-luettelosta olevan apua. Lue lista läpi, ja lähde pohtimaan miten reagoit erilaisissa ”pinnaa vaativissa” tilanteissa. Sinun ei tarvitse kiinnittää lastasi mihinkään yksittäiseen alla olevaan tyyppiin. Tarkoitus on vain tökätä sinua, jotta tunnistat oman Sisäisen lapsesi.

  1. Sopeutuvainen lapsi – haluaa aina olla pidetty ja rakastettu. Se tekee melkein mitä tahansa, jotta saisi muitten hyväksynnän. Siitä kasvaa helposti isona täysimittainen Mielistelijä. Hän on kykenemätön sanomaan ”Ei”.

  2. Luonnon lapsi. Se on spontaani lapsitila, joka  osaa pitää hauskaa ja nauttia elämästään. Hän voi olla suuri luovuutemme lähde, mutta jos lapsi pääse täysin irti ja tilanne käy hallitsemattomaksi, voi luonnon lapsi olla vaaraksi itsellemme.

  3. Pikku Professori. Tällä tietäväisellä lapsella on nasevat vastaukset kaikkiin elämän kysymyksiin.

  4. Unelias lapsi. Tämä on lapsi, joka haluaa nojautua toiseen ihmiseen. Se haluaa vain olla toisen sylissä. Hän on pikku syöjätär. Hän yrittää syödä toisen ihmisen ainutlaatuisuuden suuhunsa. Ongelmia tulee, kun tällainen lapsi tulee hylätyksi.

  5. Kauhuinen lapsi. Tämä lapsi näkee kaikessa ympärillään salaisia merkityksiä. Tämä lapsi voi olla myös intuitiivisen viisauden lähde, koska hän kykenee mielikuvillaan ja tuntosarvillaan löytämään uusia merkityksiä.

  6. Kriittikillä sopeutuva lapsi. Kritisoi kaikkea, mutta koska se ei osaa tehdä sitä hyvin, ja joutuu siksi aina vaikeuksiin. Oikeastaan tämän lapsen tulisi kasvaa vain aikuiseksi, mutta paniikki estää kasvuprosessin.

  7. Häiriintynyt sisäinen lapsi. Tällä lapsella on suuri halu spontaanisuuteen ja hauskanpitoon, mutta jokin menee aina pieleen. Oikeastaan tämän lapsen tulisi kasvaa aikuiseksi turvallisessa ympäristössä, sellaisessa, jota sillä ei ole koskaan ollut.

  8. Kostonhimoinen lapsi. Tämän lapsen suurin motiivi on kosto. Mutta koska hän ei itse tiedosta kostonhimoaan, hän ei myönnä itselleen, että kaiken takana on oikeasti kostonhimo. Joskus tämä kostonhimo voi ilmetä pienenä koulukiusaamisena, ja toisen mitätöimisenä, joskus suurina väkivallan tekoina.

  9. Itseään suojeleva lapsi. Tämä on lapsi, joka etsii aina turvallisuutta, usein kalliilla hinnalla. Hän joutuu paniikkiin, jos kaikki ei mene turvallisesti hän suunnitelmiensa mukaisesti. Tämä tila haluaa hallita kaikkea ja kaikkia.

Kuvaa sisäinen lapsesi kirjoittaen ja kirjoita kokemuksesta, jossa sisäinen lapsesi on mellastanut. Voit käyttää fiktiota hyväksesi. Fiktiolla voit saada etäistyyttä kokemukseesi. Muista suhtautua myötätuntoisesti sisäiseen lapseesi. Näin kirjoittaen pääset jälleen yhden askeleen eteenpäin, jotta tunnistat tunnetilojasi, käyttäytymismallejasi  ja niihin liittyviä ajatuksia.

(Vakavissa mielenterveysongelmissa kannatta konsultoida terapeuttia, ennen kuin ryhtyy työstämään minätiloja.  Ylipäätään kirjoittaminen on turvallisinta ryhmässä tai siten,  että sinulla on mahdollista jakaa kokemuksia jonkun kanssa.  Yksin kirjoittaessa on tärkeää, että sinulla on turvallisia, aikuisia, kehittyneitä minätiloja, jotka kykenevät kantamaan prosessissa nousevia, joskus kipeitäkin tunteita.  Joskus vasta keski-ikäisellä tällaisiä minätiloja on.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s