Sisäinen teatteri® – Harjoitus #5 Sisäinen viisaus II

teatteri_jereErilaiset hiljentymis- ja läsnäoloharjoitukset auttavat meitä tekemään tilaa itsemme tarkkailijatilalle. Tarkkailijatilan tavoittaminen  (Sisäisen teatterin ohjaajan) löytäminen on tärkeä osa luovaa kirjoittamistamme .  Monelle kokemus tästä tilasta muuttaa koko elämän. Emme olekaan enää minätilojemme orjia vaan ne ovat meidän apureitamme, joiden leikissä voimme saavuttaa uudella tavalla sisäisen viisautemme.

Itsereflektio minätilojen avulla on oikeastaan oivallusmeditaatiota, jossa voidaan hyödyntää länsimaisen psykoterapiaperinteen tietoa.  Voit saavuttaa tarkkailevan tietoisuutesi avulla avoimen suhteen itseesi; ajatuksiisi ja tunnetilojasi.  Voit paitsi mielikuvaharjoitusten myös  luovan kirjoittamisen avulla harjoitella tätä.  Vähitellen  voit saavuttaa luovan ”psykodramaamallisen transsin”,  joka on passiivinen, tarkkailija tila. Sisäisen teatterin tilojen dialogi alkaa virrata spontaanisti, estottomasti.

Onnistuneessa prosessissa käännät vähitellen Sisäisen teatterisi minätilat oman tietoisuutesi luovuuden virraksi.  Parhaimmillaan ne voivat olla kokonaisvaltaisen viisauden lähde. Kun tulet syvällisesti tutuksi Sisäisen teatterisi kanssa, et samaistu mihinkään minätiloistasi, vaan olet yhtä kokonaisvaltaisen viisautesi kanssa.

Voit siis saavuttaa yhteyden Sisäiseen viisauteesi kahdella tavalla:

1)      Hiljentymis- ja rauhoittumis- ja erilaisilla kehollisilla harjoitteilla.  Olemalla läsnä itsellesi kaikeilla aisteillasi.

2)      Harjoittemalla minätilojen avulla erilaisten tarinallisten näkökulmien vaihtoa. Tällöin voimme puhua oivallusmeditaatiosta.  Myös oivallusmeditaatiossa voit saavuttaa viisautesi, huomaat, että oivallat todellisuuden vähitellen ilman mitään näkökulmaa.  Ikään kuin tavoitat sen puhtaasti sellaisenaan.  Oivallusmeditaatio voi olla myös reflektiivistä oppimista.

Harjoitus 5.  Keskustelu minätilojesi kanssa aluksi jostain mieltäsi askarruttavasta arkisesta kysymyksestä.  Annatko lepoa itsellesi riittävästi?  Teetkö sopivasti työtä?  Mikä on unelmatyösi ?  jne. Muista, että kaikkien sisäisten keskustelujen päämäärä minätilojen terapiassa ja Sisäisessä teatterissa  on,  suhtautua hyväksyvästi minätiloihisi . Jos ne riitaantuvat, laita teatterin ohjaajasi töihin: Jokainen tila ansaitsee tulla kuulluksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että luet välillä tekstisi, ja katsot oletko ollut kohtelias ja hyväksyvä kaikkia minätilojasi kohtaan.  Erityisesti sisäistä lasta kannattaa käsitellä silkkihansikkain. Jos hän mellastelee, se johtuu siitä, ettei hän ole saanut aikoinaan kaikkea sitä rakkautta, jonka hän on ansainnut. Omat aikuiset osasi voivat korjata tilannetta. 

(Vakavissa mielenterveysongelmissa kannatta konsultoida terapeuttia, ennen kuin ryhtyy työstämään minätiloja.  Ylipäätään kirjoittaminen on turvallisinta ryhmässä tai siten,  että sinulla on mahdollista jakaa kokemuksia jonkun kanssa.  Yksin kirjoittaessa on tärkeää, että sinulla on turvallisia, aikuisia, kehittyneitä minätiloja, jotka kykenevät kantamaan prosessissa nousevia, joskus kipeitäkin tunteita.  Joskus vasta keski-ikäisellä tällaisiä minätiloja on.)

Sisäinen teatteri on facebookissa.

PS. Muistathan, että Domnan Pirillä on lokakuun loppupuolella parisuhdekurssi, jolla opettelemme tunnistamaan omia ja puolisomme minäilojamme. Näin parannamme itsetiedostamisen kautta keskinäistä vuorovaikutusta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s