Sisäinen teatteri® – Muutama sana pirstoutumisestamme

Koska Sisäinen teatteri on integratiivinen, eli eri viisausperinteitä yhdistävä menetelmä, voi siinä yhdistää psykoterapeuttisia menetelmiä eri perinteistä. Erityisen helposti siihen voi liittää menetelmiä lähisukulaisista, osien terapiasta (Parts therapy) sekä sisäisen perheen terapiasta (IFS).

Jay Noricks esittelee kirjassa (Parts therapy…) mielenkiintoiset työkalut, joita voi hyödyntää myös Sisäisessä teatterissa. Ne ovat SUD-asteikko (Subjective Units of Disturbance), ja SUE-asteikko (Subjective Units of Energy).

SUD asteikolla voit arvioida, kuinka paljon joku muisto vaivaa ja häiritsee sinua. Nolla tarkoittaa sitä, ettei asia vaivaa sinua enää lainkaan, ja kymppi puolestaan sitä, että muisto vainoaa sinua todella paljon. Esimerkiksi väkivallan kohteeksi joutuneelle muisto tapahtuneesta voi olla todella ahdistava ja usein  toistuva, mikäli tapahtunutta ei ole työstetty (tällaisten muistojen työstöön suosittellen terapeutin/terapeuttisen ryhmän tukea). Hänellä SUD voi olla kymppi.

Joskus voi olla vaikea määritellä onko joku muisto negatiivinen vai positiivinen, mutta se on hyvin voimakasenerginen. Tällaista kokemusta voi arvioida SUE asteikolla. Esimerkkinä voi olla muistot siitä, kuinka on saanut hyvää energiaa itseensä auttamalla toisia ihmisiä. Noricksin kirjassa on esimerkki ihmisestä, joka halusi aina auttaa muita ihmisiä, ja tämä kokemus oli ollut hyvin korkeaenerginen. Tämä oli johtanut ylenpalttiseen toisten auttamiseen ja miellyttämisen haluun sekä omien rajojen ja tarpeiden täydelliseen unohtamiseen.

SUE:n käytöstä kirjassa on myös seurava esimerkki: Eräs henkilön nuori osa, Teini, sai myönteistä energiaa itseensä siitä, että alkoi kiusata muita ihmisiä. Kokemus oli korkeaenerginen SUE-asteikossa. Osien terapian menetelmin laskettiin kokemuksen energisyyttä.

Noricks käyttää usein näitä asteikkoja, ja mikään ei estä sinua kokeilemasta niitä myös kirjoittamisprosessissasi. Kirjaat Elämän eepokseesi kuinka paljon joku muisto häiritsee sinua, ennen kuin aloitat työstämään sitä kirjoittaen hyödyntäen minätiloillasi. Prosessisi edetessä voit arvioida tällä skaalalla onko muiston häiritsevyys vähitellen vähentynyt, kun olet työstänyt asioita luovasti kirjoittaen. Taidan itse tulevaisuudessa hyödyntää tätä skaalaa kokeiluluontoisesti kirjoitusryhmissäni.

Ihmisten dissoutumis-, eli ”pirstoutumisaste” vaihtelee. Noricks kutsuu altertiloiksi sellaisia tiloja, jotka ovat täysin dissosioituneita. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kun olet tässä tilassa, olet ikään kuin irti kaikista muista tiloista, eikä tämän tilan muistot ole muiden minätilojen käytettävissä. Ulkoapäin katsottuna näyttää siltä, että elät montaa eri elämää, tietämättä itse mitään tiloistasi. Sisäisen teatterin päämäärä on tehdä kaikki minätilat, myös altertilat, tutuiksi itselle. Jotta ihminen saavuttaa alterinsa, tarvitsee hän transsin, eli Sisäisessä teatterissa luovan kirjoittamisen flow-tilan.

Tästä linkistä löydät englanninkielisen dissosiaatiotestin. Voit testata kuinka pirstoutunut olet. Tavallisimmin arvot jäävät alle 30. Mitä korkeampi luku on, sitä enemmän pirstoutunut ”dissosioitunut” henkilö on kyseessä. Kun luku on yli 30, puhutaan dissosiatiivisesta identiteettihäiröstä (DID). Tavallisimmin tällöin ihmisen historia on hyvin traumakuormittunutta, ja terapia olisi hänelle kovasti hyödyllistä. Joskus traumojen purku voi olla hyvin suurienergistä puuhaa: vapautuu häpeää, vihaa, surua… Mikäli purku ei tapahdu turvallisessa ilmapiirissä, voi henkilö uudelleen traumatisoitua. Siksi painotan toistuvasti sitä, että ihmisellä tarvitsee olla turvallisia aikuisia osia ja vähintäänkin turvallisia aikuisa muita läheisiä, jotka voivat olla tukena kirjoitusprosessissa. Mikäli olet epävarma itsestäsi, parasta on kirjoittaa terapeuttisessa ryhmässä tai terapeutin kanssa yhteistyössä.

Myös luovissa transsitiloissa ihminen voi olla melkoisen dissosioitunut, koska tällöin hän voi kyetä samaistumaan tietoisuutensa etäisimpiin tiloihin. Näitä tiloja ihminen voi tehdä kirjoittaen tutuksi itselleen. Voimme siis hyödyntää syviä minätilojamme, erityisesti tilaamme, jota jotkut kutsuvat Sisäiseksi viisaudeksi. Tällöin teet luovassa prosessissasi rakentavasti itsellesi tutuksi yhä enemmän tiedostamattoman mielesi materiaalia. Usein kutsun Sisäistä teatteria, luovaa kirjoittamista minätiloilla,  yhdeksi aktiivisen mielikuvituksen (Carl Jung) variaatioksi. Sen juuret ovat vain toisaalla eli hypnoterapiassa.

Oman tietoisuuden ohjaus luovassa ”psykodramaattisessa transsissa” eli flow-tilassa on tietoisuustaito. Väitän Sisäisen teatterin olevan oikeastaan eräs tapa harjoittaa oivallusmeditaatiota. Se on siltä meditaatioperinteiden ja länsimaisen psykoterapiaperinteen välillä.

WP_20130804_011[1]Tietoisuustaidoissa on siis kysymys siitä, että otamme tiedostamattoman mielemme tunnetilat omaan ohjaukseemme, emmekä anna niiden sattumanvaraisesti ohjata meitä.  Esimerkiksi nykyään lenkillä ollessani saatan välillä olla melkoisen dissosioitunut, kun luovassa tilassa työstän ideoitani (=oivallusmeditaatiota). Välillä puolestani tietoisesti palautan tietoisesti itseni tähän hetkeen (läsnäolon-harjoitukset):  Haluan osata olla läsnä myös maailmalle, täysillä aistia ympäristöäni.

Minusta on tullut yhä parempi oman tietoisuuteni ohjaaja. Erilaisen tilat eivät satunnaisesti juurikaan mellastele enää minussa, vaan olen ”valjastanut tukevammin härkäni”.Tunnetiloillamme, minätiloillamme, on yhteys myös fysiologiaamme. Jotkut minätilat häiritsevät normaalia fysiologiaamme aiheuttamalla fyysisiä oireita. Minätiloihimme liittyvät jännitykset ja krampit kehossamme voivat kertoa tärkeää tietoa itsestämme. Sisäinen teatteri on hypnoterapiamenetelmenä myös kehomieli-menetelmä. Kun saavutamme levollisuutta minätiloijemme välillä, edistämme myös harmoonista fysiologiaa kehossamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s