Sisäinen teatteri® – Erilaiset maailmankatsomukset, Harjoitus #17

Monikulttuurinen, erimielisten asiantuntijoiden maailma ei välttämättä ole kaikille ihmisille helppo paikka elää. Monessa ihmisissä asiantuntijoiden ristiriitaiset todellisuustulkinnat tuottavat jopa ahdistusta. Maailma on monimerkityksellinen ja rakentuu erilaisille arvoille ja tietämisen tavoille, mikä vaatii ihmisidentiteetiltä uudenlaista tapaa olla maailmassa.

Ihminen voi muuttua tietoisuustaitojen kautta merkityksiä yhdistäväksi luovaksi todellisuussimulaattoriksi, ”imaginaarioksi”. Päämäärä tässä sisäisessä laitoksessa ei ole suinkaan takertua loppuelämäksi erilaisiin teorioihin, vaan se, että kykenemme päästämään irti vähitellen kaikillisista todellisuuskuvista. Näemme todellisuuden entistä kokonaisvaltaisemmin ja objektiivisemmin – ilman mitään teorioita!

Anderson selostaa tapauksen, jossa masentunut mies menee vaimonsa kanssa perheterapiaan. Istunnoissa kävi ilmi, että suuri ahdistusta tuottava tekijä oli se, että he tunsivat olevansa keskellä asiantuntijoiden moraalista taistelukenttää. Heitä neuvovien asiantuntijoiden välillä tuntui olevan perustavaa laatua oleva ristiriita siitä, oliko mies itse vastuussa masennuksestaan vai oliko hän vain biologiansa uhri.

Pariskunta kyseli nyt terapeutin mielipidettä. Oliko ongelma vain miehen biologiassa, vai pystyikö hän tekemään itse asialle jotakin, eli oliko kyseessä esimerkiksi emotionaalinen stressireaktio? Terapeutti sanoi, että hän ei tiedä, mikä on ratkaisu tähän kysymyksen. Sen sijaan hän kehoitti paria elämään muutaman päivän kerrallaan elämäänsä ikäänkuin ongelma olisi biologinen ja toisina päiviä siten, että kysymyksessä onkin psykologinen ongelma.

Minätilojen kielellä saman voisi sanoa, että pariskuntaa kehoitettiin aktivoimaan draamallisesti erilaisia minätiloja. Joinakin päivinä he täyttäisivät mielennäyttämönsä  minätiloilla, jotka katsovat maailmaa materialistisen maailman kautta, ja toisina päivinä he aktivoivat itsessään tiloja, joiden avulla he katsoisivat maailmaa toisen psykologisen todellisuuskuvan kautta.

Transmoderni ihminen on ”moniminuus”. Hän ei vain samaistu erilaisia maailmankuvia omaaviin minätiloihnsa, vaan hän kykenee olemaa tilojensa ohjaaja. Hän kestää epävarmuutta ja hämmennystä. Hän ei halua kontrolloida kaikkea, vaan hän ymmärtää, että luovassa ongelmanratkaisussa tarvitaan mielikuvituksellisuutta, erilaisissa maailmankuvissa leikkimistä, ja hetkiksi kaikista teorioista irti päästämistä. Moniminuus voi omaksua tietoisuustaitoja, jonka jälkeen hän kykenee ajattelemaan ajatuksiaan ja  tarinoimaan tarinoista, säilyttäen realiteettitajunsa. Hän osaa taitavasti yhdistää erilaisia viisausperinteitä ”metatasolla”.

Harjoitus 17Mieti millaisia maailmankuvia eri elämäsi vaiheessa syntyneet minätilasi edustavat. Seuraavassa eräitä mahdollisia maailmankuvia.

  1. Länsimaisten myytti edistymisestä, jossa yltiöpäisesti luotetaan teknologian kehittymiseen ja taloudelliseen kehittymiseen. Tämä näkemys ratsastaa ajatuksella, että kun aineelliset olosuhteet tulevat paremmaksi, kaikki ihmiset voivat paremmin.
  2. Marxilainen tarina vallankumouksesta ja kansainvälisestä sosialismista.
  3. Kristittyjen fundamentalistien tarina paluusta yhteiskuntaan, jota ohjaavat kristittyjen arvot ja Raamatun uskomukset.
  4. Fundamentalisti islaminuskoisten tarina yhteiskunnasta, jota ohjaa islamilaiset arvot ja Koraanin uskomukset.
  5. Vihreiden tarina, jossa luovutaan edistyksen myytistä ja luodaan uudet ekologiset arvot.
  6. Uusi ideologia, jossa ihmiset pääsevät eteenpäin löytämällä uuden olemisen tavan ja dialogisen elämän ymmärryksen.
  7. Feministinen maailmankuva. Kulttuuriset uskomukset rakentuvat patriarkan arvoille.(Voit lisätä tähän listaan maaalmankatsomuksia, jotka edustavat omia minätilojasi).

Tutki näitä minätilojasi Sisäisen dialogin kautta. Voit käyttää niitä myös reflektiivisen oppimisen välineenä. Lue vaikka joku mielenkiintoinen psykologinen artikkeli tai muu tarina, ja peilaa luovan kirjoittamisen ja lukemisen kautta informaatiota erilaisia maailmankuvia edustaviin minätiloihisi.  Tutustuminen itseesi on Sisäistä teatteria, jota voit ruokkia loppumattomasti erilaisia tietoperinteitä edustavalla materiallilla.

Esimerkiksi minussa minätiloistani Tuomas edustaa materialistista maailmankatsomusta, Mielikki ekologista elämäntapaa, Tyttönen fundamentalisti kristittyä, Simone on kommunisti ja feministi, Katarina kokoomuslainen materialisti ja Tiedemies sekä Anna integroituneita uuden ideologian kokonaisvaltaista viisautta edustavia minätiloja. Islamilaista tilaa minulla ei valitettavasti ole (Se voisi olla mielenkiintoista, vaan vaatisi aikamoista opiskelua).

WP_20131019_003[1]Löydämme tasapainoa itseemme, kun puramme tilojemme taakat ja onnistumme neuvottelemaan sisällämme olevat ristiriidat  sopusointuisemmaksi kokonaisuudeksi. Se että voimme luoda koko elämämme läpi uusia minätiloja, mahdollistaa joustavuutemme.

(Muista työstäessäsi minätiloja, että kirjoitusprosessi ovi olla liian rankka, mikäli psyykeeseesi ei ole vielä kehittynyt aikuisia, turvallisia vahvoja realistisia osia. Kirjoittaessa voi nousta esiin voimakkaita vihan, häpen ja ahdistuksen tunteita, jolloin tarvitset ulkopuolista tukea.  Jos et ole varma kantokyvystäsi, turvallisinta on kirjoittaa terapeutin kanssa yhteistyössä tai terapeuttisessa kirjoitusryhmässä. Lapsiosasi tarvitsevat turvallisia aikuisia osia, tai jos sinussa ei niitä ole, ulkopuolisen tällaisen ihmisen!)

Sisäinen teatteri on facebookissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s