Oletko välimaastoihminen?

Oikeastaan ”julkiteoria” ja ”käyttöteoria” metaforina sopivat erinomaisen hyvin myös sisäiseen yhteisöömme, omaan Sisäiseen teatterimme. Tämä siitä huolimatta, että ne  ovat alun perin otettu käyttöön kuvaamaan yhteisöllisiä oppimisprosesseja.

Organisaation julkiteoria voi olla eettinen ja esteettinen, mutta käyttöteoria valitettavan usein tyystin toinen: Sen jäsenet toteuttavatkin samanaikaisesti piilossa olevia opittuja, usein tiedostamattomia käyttäytymismallejansa, jotka eivät suinkaan ole sovussa organisaation julkiteorian kanssa. Tällöin julkiteoria ja käyttöteoria eivät ole sopusoinnussa keskenään. Lääkkeenä tällaiseen tilanteeseen on dialoginen oppiminen. Tällainen oppiminen kehittää paitsi yhteisön myös ihmisen henkilökohtaista MONIPUOLISUUTTA.

Meissä jokaisessa on oma Sisäinen teatterimme, sisäinen yhteisömme. Meillä voi olla kauniita ajatuksia omasta hyvyydestämme ja eettisestä toimijuudestamme (julkiteoria), mutta käyttöteoriamme onkin sitten tyystin toinen. Salailemme, peittelemme ja joskus jopa valehtelemme, jottemme paljastaisi itsellemme ikäviä puolia itsestämme. Kysymys ei ole siitä, että olisimme pahoja. Sen sijaan emme ole työstäneet ristiriitojamme emmekä ole  tehneet puoliamme tutuiksi itsellemme. Minätilamme eivät ole tulleet kuulluiksi. Tällöin ne pääsevät sabotoimaan tavoitteitamme. Aivan samoista ilmiöistä on kysymys Sisäisessä teatterissamme kuin epäterveissä organisaatiokulttuurissa.

Käyttöteoriamme muodostuu hiljaisesta tiedostamme, jota voimme parantaa kokemuksellisen oppimisen kautta. Voimme olla luovassa dialogissa omien osiemme kanssa. Peilaamme asioita sisätodellisuutemme moniin eri näkökulmiin. Opimme oppimista ja kehitymme ajatustemme ajattelijoina. Minulle itsetuntemuksen lisääminen on oppimisprosessi eikä terapiaa. Elämän solmukohdissa saatamme tarvita terapiaa, mutta uskon vakaasti, että mitä enemmän syntyy ihmisiä, jotka viihtyvät monimerkityksellisessä maailmassa, sitä vähemmän sitä tarvitaan. Yksipuollistava kulttuuri on masentavaa.

Käyttöteoria oman kokemukseni mukaan sisältää paljon vaikeasti faktatiedoksi puettavaa tietoa, koska hiljaisen tiedon kieli on metaforista. Kun meistä kasvaa oppivia organisaatioita, oman Sisäisen teatterimme taitavia ohjaajia, avautuu luovuutemme.

Opimme viihtymään hämmennyksessä ja monimerkityksellisessä erilaisten metaforien maailmassa. Jotta toimimme tehokkaasti, täytyy meidän olla sopusoinnussa omien ja tietysti myös työtehtäviemme tavoitteiden kanssa.

Mikäli meissä on sisäisesti ristiriitaisia osia, sabotoivat ne päämääriämme.  Tehokkuutemme lisääntyy, kun joko teemme itsemme ”sinuiksi” tavoitteen kanssa sisäisten neuvotteluiden kautta. Mikäli se ei onnistu, muutamme tavoitteitamme. Joskus edistääksemme eheyttämme,  saattaa se edellyttää jopa työpaikan vaihtamista tai uudelleen kouluttautumista.  Erityisen hämmentäviä ovat myös yksilöille työpaikat, joissa on hienoja julkiteorioita, joita käyttöteoriat eivät tue. Tällainen työpaikka tuottaa ahdistuneita ihmisiä.

Monipuolinen ihminen on muuten  samalla välimaastoihminen.  Luokkatoveri kirjalijaystävieni kanssa  kokoonnuimme jälleen viime viikonlopulla ja puhuimme  tästä aiheesta.  Totesimme kaikki kolme olevamme välimaastoihmisiä. Tällainen ihminen viihtyy erilaisten kulttuurien ja tieteiden alojen välimaastossa. Teemasta löytyy mielenkiintoinen kirjakin, jota Aki Saarinen referoi tässä.  Tilasin  kyseisen  teoksen kirjan  (The Medici Effect – Breakthrough Insights at the Intersection of Ideas)  Kindleeni.  Olen rakentanut Amazoniin muuten omaa Kindle-virtuaalikirjastoani,  koska  kotonani joka paikka alkaa olla täynnä kirjoja. Kokemukseni Kindlestä ovat olleet hyviä.

Medici-ilmiö merkitsee sitä, että erilaisuudessa voi viihtyä, ja sieltä välimaastosta voi yllättäen löytyä tieteisiin, taiteisiin ja liiketoimintaan uusia innovaatioita.  Välimaastoa voimme käyttää hyväksi myös refleksiiviseen itsetuntemukseen, jolloin onnistuneen prosessin jälkeen käyttöteoriamme ja julkiteoriamme  lähenevät koko ajan toisiaan.  Tällöin toteutamme aitoa minuuttamme työtehtävässämme.

Sisäinen teatteri on facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s