Muista pestä aivosi päivittäin!

Hyväksyvä läsnäolo (mindfulness) ja sydämen silmien (mindsight, käännetty myös mielitajuksi) kehittyminen edistävät kokonaisvaltaista terveyttämme edistämällä kokemuksemme yhdistymistä. Psykiatri Daniel Siegel menee niin pitkälle, että hän väittää hermostomme integraation olevan juuri kokonaisvaltaista terveyttämme. Meidän on saatava energia- ja informaatiomolekyylimme vapaaseen liikkeeseen kehossamme.

teatteri_jere

Meidän ei siis tule vain hoitaa itseämme ulkoisesti (lääkkeet, liikunta), vaan meidät tulisi opettaa hoitamaan yhtälailla sisäisyyttämme. Daniel Siegel ennustaa, että tulevaisuudessa ihmisten jokapäiväiseen arkeen kuuluu ”aivojen harjaus” yhtälailla kuin nykyään hampaiden harjaus! Sisäinen teatteri on eräs tapa harjoittaa tätä aivopesua. Tämä poikkeaa vanhasta aivopesu-ajattelustamme siinä, että siinä ei vääristetä tietoisuuttamme yhdenlaiselle ajatellulle, vaan vapautetaan sosiaalisen kehomielemme aivot ja hermosto vapaaseen molekyylivirtaukseen. Avaamme tietoisutemme kokonaisvaltaiselle viisaudellemme ja intuitiolle.

Aivojen pesu tapahtuu integraatiomenetelmillä (mindsight, mindfulness). Harjoittelemme huomiomme keskittämistä, suuntaamista ja mielikuviemme sekä muistojemme työstämistä meditoimalla ja (taide)terapeuttisin menetelmin sekä halutessamme myös uskonnollisin symbolein ja vertauskuvin. Yhdistämme idän ja lännen viisausperinteet ja tieteen, taiteen ja uskontojen metaforisen totuuden. Teemme näkyviksi erilaisin vertauskuvin ja symbolein kokemuksiamme, jotka kaikuvat sielussamme vaiettuina ääninä.

Integraatiota tapahtuu sekä sisäisesti että suhteissamme.  Mitä enemmän tietoisuutemme erilaistuu, sitä kompleksisemmasta systeemistä on kyse. Tällainen systeemi löytää helpommin virtaavan FACES-tilan (katso edellinen blogi). Terveinä olemme jatkuvassa sopusointua hakevassa virtaavassa tilassa. Osa inhimillisyyttämme on, että joskus systeemimme voi jäykistyä (juupas-eipäs väittelyt) tai se menee kaaokseen (Apua! Missä on passini?). Osa hyväksyvän läsnäolon kollektiivista liikettä on se, että korjaamme myös jäykän ja vääristyneen, yksipuolistavan ja kaiken materialisoivan kulttuurimme.

Daniel Siegel (Mindsight) tuo esille eri integraatiotasot, joita tietoisuustaitoja harjoittamalla voitelemme:

1) Horisontaalinen taso:

Parannamme oikean (kokonaisvaltainen ajattelu, mielikuvat, kehon kieli, mielikuvat) ja vasemman aivopuoliskon (rationaalinen, looginen, puhuttu kieli) välistä vuorovaikutusta.

2) Vertikaalinen taso:

Hermostomme, ydinjatkos ja aivot. Esimerkiksi traumat ja stressi vahingoittavat tätä tasoa. Monen elämä on ollut tunnetyhjiössä elämistä: He elävät vain hartioidensa yläpuolella, koska ovat katkaisseet yhteydet tunteisiinsa ja kehoonsa. Traumamme voivat olla siis meissä kehollisina oireina.

3) Narratiivinen integraatio:

Integroimme omaelämänkerrallista tarinaa (Elämän eepos). Rikkonainen identiteettitarina, esimerkiksi unohtuneet muistot voi kertoa paitsi traumoista myös epäonnistuneesta kiintymissuhteesta.

4) Tilojemme integraatio:

Jokainen meistä muodostuu erilaisista (minä)tiloista, joilla kullakin on oma motivaatiorakenteensa ja historiansa. Prosessissamme integroimme näitä tiloja. Kasvaaksemme henkisesti FACES-tilaan joudumme kohtaamaan monia vaiennettuja tilojamme, jotta ne integroituvat osaksi meitä.

5) Interpersonaalinen integraatio:

Integroimme itsemme dialogin ja hyväksyvän läsnäolon keinoin toinen toisiimme.

6) Temporaalinen integraatio:

Integroimme itsemme osaksi ihmiskunnan tietoisuuden ajallista virtausta. Löydämme oman juurevan paikkamme sukupolvien  jatkumossa.

Sisäinen teatteri hyödyntää sekä hyväksyvää läsnäoloa että sydämen silmiä. Sen avulla voimme erilaistua yhä kompleksisemmaksi, virtaavaksi systeemiksi. Tutustumalla minätiloihimme ja integroimalla niitä luovasti, työstämme melkeinpä kaikkia edellä mainittua tasoja.

Täydentäisin Sisäistä teatterin interpersonaalista tasoa rikastuttamalla elämäämme jollakin mielekkäällä ryhmätoiminnalla. Esimerkiksi vapaaehtoistoiminta tai yhteisötaide voivat olla hyväksyvää läsnäoloa parhaimmillaan.  Ei ole hyväksi ihmiselle istua vain kotona itsekseen. Sitä paitsi integroitunut ihminen automaattisesti haluaa tuottaa jotakin hyvää yhteisölleen.

Lisäksi suosittelen, että täydennät luovaa kirjoittamista jollakin kehomenetelmällä, esimerkiksi joogalla, tai chillä tai vaikkapa terapeuttisella tanssilla. Moni meistä elää vain hartioittensa yläpuolella, jolloin meiltä on kadonnut kosketus paitsi omiin tunteisiin myös omaan kehoomme. Sitä paitsi Daniel Siegelin mukaan liikunta jo sinänsä parantaa aivojemme muovautuvia ominaisuuksia.

Ei muuta kuin kaikki opetelkaamme pesemään päivittäin aivojamme!

Sisäinen teatteri on facebokissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s