Minkälaisessa sängyssä nukut?

Procrustes oli kreikkalaisen myytin mukaan ryöväri, jolla oli rautasänky. Hän majoitti vieraitaan kotiinsa. Hän sitten sitoi nämä onnettomat kansalaiset vuoteeseensa ja leikkasi heistä sängyn laitojen yli menevät osat pois. Jos esimerkiksi jalat ylettyivät reunojen yli, ne leikattiin, ja jos käsi meni laidan yli, se leikattiin. Vieraat kuolivat verenvuotoon.

kuva Villains Wiki

Kummallinen sänky tämä Procrusteen sänky. Psykiatri ja jungilainen analyytikko Jean Shinoda Bolen muistuttaa meitä siitä, että moni moni kansalainen nukkuu kulttuurissamme vertauskuvallisesti tällaisessa vuoteessa. Kulttuurimme leikkaa meistä osia, ja sen vuoksi oma minuutemme kärsii, joskus jopa kuolee.

Bolen kirjoittaa, että monet meistä sairastuu sen vuoksi, että tukahdutamme tunteitamme ja samalla torjumme osiamme itsestämme. Haluamme miellyttää vanhempiamme ja opettajiamme, uskonnollisia ja kulttuurisia auktoriteetteja.  Kulkiessamme tietämme kilttinä tyttönä tai poikana, maksamme Procrustekselle  joka kerta verona osiamme.

Uhraamme puoliamme itsestämme, jotta meistä pidettäisiin. Jokainen ihminen haluaa tulla rakastetuksi, ja hinta tästä on usein hyvin kallis. Seurauksena voi olla paitsi psyykkistä pahoinvointia myös  fyysinen sairaus. Me yksipuolistamme itsemme normi-ihmisiksi ihan vain siksi, että janoamme toisten ihmisten hyväksyntää.

Jotkut oppivat vasta sairastumisensa jälkeen löytämään kadoksissa olevia puoliaan. Näin tapahtui minulle: Tein tutustumisretken tukahduttamiini puoliini luovan kirjoittamisen, Sisäisen teatterin avulla.  Jälkeenpäin olen tajunnut, että itselleni lääketieteellinen tiedekunta oli aikoinaan Procrusteen valtakuntaa. Oma persoonani pistettiin raameihin, joissa osia minusta irrotettiin.

Joku toinen tutustuu osiinsa jollain muulla terapeuttisella menetelmällä kuin Sisäisellä teatterilla.  Bolen kirjoittaa, että sairaus on monelle ainutlaatuinen tilaisuus tutustua irti leikkattuihin osiinsa. Kun sairastut tai elämäsi on muuten kriisissä, pidä tämä mielessä.

On terveydelle vahingollista elää elämäänsä yksittäisen kulttuurisesti hyväksytyn naamion takana. Voit ihan vain siksi alkaa voida huonosti.  Elämän kriisi on paitsi helvetti, se on myös tilaisuus: Voit lähteä juhlimaan erilaisten naamioittesi karnevaaleja.

Kärsimys merkitsee monelle  uudestisyntymää. Prosessi ei ole koskaan helppo. Tarvitsemme sekä vahvoja omia persoonan osia, että tukevia ihmissuhteita katalysoimaan prosessia. Vertaistukiryhmät, tervehenkinen sielunhoito ja erilaiset terapeuttiset luovat menetelmät voivat auttaa sinua muodonmuutosprosessissasi.

Kiltit tytöt ja pojat, muistakaa etsiä välillä tuhmia osianne ja tulkaa niiden kanssa ystäviksi. Se kannattaa!

Sisäinen teatteri on facebookissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s