Sentimentaalisia ajatuksia länsimaisen terveydenhuollon kriisistä

Elämme mielenkiintoisen muutoksen aikaa. Tällä hetkellä luottamus asiantuntijoihin on hiipunut. Osoituksena tästä on esimerkiksi se, että ihmiset valuvat terveydenhuollossa yhä enemmän vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin. Eräs syy saattaisi olla modernin länsimaisen lääketieteen persoonaton ote: Ihminen ei ole ollut sen instituutioissa juurikaan muuta kuin kylmiä numeroita ja  biologiaa.

Tämä ei tietenkään ole koko totuus. Yksilötasolla lääkäreissä on löytynyt kautta aikojen humaaneja ihmisiä. Oma näkemykseni on, että  lääketieteen materialistisen maailmankatsomuksen hegemonian aika elettiin 1900-luvulla ja terveydenhuollon ammattilaisetkin ovat yhä enenevässä määrin siirtymässä kokonaisvaltaisempiin näkemyksiin ihmisestä. Lääketieteessä tämä ilmenee uusina monitieteellisinä tutkimusaloina. Esimerkki tällaisestä on psykoneuroimmunologia, joka tutkii sitä, kuinka psyykkiset ja sosiaaliset tekijät vaikuttavat hermostoomme ja vastustuskykyymme.

Yhä useampi terveydenhuollon ammattilainen on kiinnostunut integraaliteorioista, joogafilosofiasta, terapeuttisesta taiteesta, hypnoterapiasta, meditaatiosta jne. Elämme materialistisen maailmankatsomuksen murroksen aikaa.  Ihminen toisensa jälkeen tajuaa, etteivät he ole pelkästäänn geenejensä uhreja, vaan voimme vaikuttaa melkoisessa määrin siihen, millaisia geenejä aktivoimme itsessämme. Esimerkiksi ympäristömyrkyt (alkoholi, huumeet), pahat ajatukset, stressi, traumat ym. vaikuttavat siihen, millaisia sairauksia meissä syntyy.

Olemme siirtymässä kohti kokonaisvaltaisepaa ihmiskuvaa, jossa eri tieteiden metodit ja alat, kuten  teologia, psykologia, lääketiede, kulttuuriantropologia, sosiologia jne. alkavat löytää yhä enemmän paikkaansa yhteisessä tiedon sinfoniassa. Yksittäisten ihmisten tietoisuus laajenee erilaisia viisausperinteitä integroiden  ja tätä kautta myös ymmärrys terveydestä lisääntyy ja terveyskäyttäytyminen muuttuu.

Integratiivinen lääkäri ymmärtää, että vaikka meillä on yksi sairaus, niin jokaisen ihmisen tarina sairaudesta on erilainen. Sairaus on paitsi biologiaa, myös kokemuksellinen käännekohta ihmisen tarinassa. Se minkälaisen käänteen tämä narratiivi saa, riippuu sitä, minkälaista tukea ihminen saa terveydenhuollossa tarinansa muokkaamiseen. Meidän tautimme ennusteeseen vaikuttaa paitsi hoidot ja geenimme myös se, millaista tarinaa elämästämme rakennamme.

Ennen pidin sanan ”rakkaus” pistämistä joka paikkaan naivina New Age -henkisenä hippien hölynpölynä. Nykyään sen sijaan tiedän, että meillä alkaa olla yhä enemmän näyttöä siitä, mitä tapahtuu kun lapsi ja nuori jää ilman vanhemman hyväksyvää läsnäoloa ja rakkautta. Hänellä on aikuisena suurempi riski sairastua sekä psyykkisesti että fyysisesti. Jokaiselle vanhemmalle tulisi tarjota aikaa ja tukea siihen, että he pystyisivät antamaan lapselleen hyvän, rakkauden täyttämän elämän. Tämä edellyyttää sitä, että vanhemmat kasvavat harmonisimmiksi ihmisiksi: Emme siirrä omia traumojamme lapsiimme.

Bernie Siegel väittää tutkimusten vahvistavan yhä enemmän sitä mitä tapahtuu lapselle, joka jää ilman vanhemman rakkautta, tai tulee kohdelluksi lapsuudessaan kaltoin ja välinpitämättömästi. Jos hän ei ole vielä keski-iässä tappanut itseään tai ei istu vankilassa, niin yleensä hänellä on joku vakavampi fyysinen tai psyykkinen sairaus. Rakastetuilla lapsilla on hänen mukaansa aikuisina vain neljännes sairauksista mitä on niillä, jotka ovat jääneet vaille aikuisen hyväksyvää rakkautta.

Kun et ole saanut lapsena riittävästi rakkautta ja huomiota, etsii ihminen korvaavia kokemuksia elämäänsä adiiktiivisesta käyttäytymisestä ja esimerkiksi epätoivoisista, onnettomista rakastumisista. Luuleeko joku tosissaan, että addiktiivinen syöminen, juominen, tupakointi  ja huumeiden käyttö johtuu sitä, että asianomaisilla ei ole riittävästi tietoa?

Meillä on ollut oikeastaan melkoisen yksipuolinen kulttuuri, jossa luultiin, että ihminen on rationaalinen, järkevä toimija. Niin kauan, kun emme ole tutustuneet alitajuntamme torjuttuihin tunnetiloihimme, tekevät nämä haamut elämästämme melkoisen vaikeaa. Moni puuduttaa tunteensa addiktioihin. Sitä paitsi on monia tapoja olla rationaalinen; se on myös ristiriitojemme ytimessä.

Kulttuurimme ei tarvitse lisää asiantuntijoita, ei lisää suorittajia ja menestyjiä. Se mitä me tarvitsemme on rakkautta ja itsensä hyväksyviä ja tuntevia ihmisiä. Suurimmat terveyttämme edistävät toimenpiteet  ja terveydenhuollon kustannuksia vähentävät toimenpiteet ovat sellaisia, jossa pidämme huolen, että jokainen ihminen saa kaiken sen rakkauden, mikä hänelle kuuluu. Länsimainen lääketiede on toki tehnyt paljon hyvää, mutta sen määrälliset metodit yksipuollistivat  ihmisen pelkäksi biologiaksi.

Kun lääkäri tekee työtään rakkaudellisesti kuunnellen ja opastaen potilastaan, on todennäköisempää, että asiakas noudattaa hoito-ohjeita. Hyvät lääkärit ovat myös terapeutteja, ja ihan yksinkertainen ohje on: toisen ihminen ehdoitta rakastaminen. Me voimme rakastaa toista ihmistä, vaikka emme hyväksyisikään hänen tekojaan. Rakkaudella on parantavia ja ehyttäviä voimia. Potilaamme eivät ole vain diagnooseja vaan he ovat tarinoita, jotka haluavat tulla hyväksyvässä ilmapiirissä kuulluksi. Myös rakkauden kumppani, juurevuus edistää terveyttämme, siis se, että tunnemme olevamme osa jotakin suurempaa. Kristinuskon käsittein voisi asian ilmaista, että rakkaus ja juurevuus on lepoa Jumalassa. Buddhalainen voisi puolestaan ilmaista vaikka niin, että se on kykyä elää tätä hetkeä läsnäolevasti.

Valitettavasti moderni materialistinen maailmankatsomus ja sen numeerinen tieto näyttäisi olevan edelleen hirarkisten instituutioittemme vallankäytön ja poliittisesti hallinoidun virkamieskulttuurin keskiössä. Elämän laatua parantavat toimenpiteet, kuten luovat terapiat, eivät käänny helposti numeroiksi.

Hierarkiset instituutiomme kaipaavat suuria muutoksia, jos nimittäin ne haluavat olla kansalaisten keskuudessa uskottavia. Niiden on muututtava dialogisiksi, jossa yksikään tieteenfilosofia ei dominoi. Transmoderniin, eettisempään ja kommunikoivampaan kulttuuriin, on rakennettava uudet hallinnolliset rakenteet.

Siirtolan Emäntänä on kiva olla.  Saa olla ihmisenviranhaltija, joka yhdistää omalla arkijärjellään asioita.  Saa olla hetkittäin sentimentaalinen ja voi sanoa ihan sen, mitä oikeasti ajattelee. Saa tehdä ajatteluvirheitä, mutta voi koko ajan oppia virheistään ja korjata ymmärrystään uuteen suutaan.  Jos haluatte terveemmiksi,  Siirtolan Emäntänä sanon teille:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAYstävät hyvät, rakastakaa itseänne ja toisianne. Meditoikaa ja mietiskelkää rakkaudessa. Kehittäkää mielitajuanne, kykyänne nähdä oma ja toisen ihmisen mieli.  Jos, ette ole saaneet hyvää lapsuutta, rakentakaa itsellenne sellainen. Hoitakaa haavanne. Jos rukoilu tuntuu hyvältä, rukoilkaa. Käykää keskusteluja itsenne ja Jumalanne kanssa (jos uskotte sellaiseen). Elämää kannattelevan tarinanne rakentamiseen tarvitsette tukea, mielikuvitustanne  ja toisen ihmisen hyväksyntää. Etsikää apua. Suhtautukaa kaikkiin omiin osiinne kunnioittavasti ja rakkaudellisesti, myös niihin, jotka kulttuurimme on teissä tukaduttanut.

Rakastakaa kaikkia luontokappaleita. Koskaan ei ole liian myöhäistä antaa itselleen ja muille ihmisille myötätuntoa ja lähimmäisen rakkautta. Tehkää työtänne rakkaudessa! Kuunnelkaa tunteitanne. Antaakaa niiden puhua luovuutenne kautta. Tehkää koko elämästänne ja työstänne rakkaudenakti. Elämämme laatu olisi melkoisen paljon parempaa, jos pitäisimme vaikka Buddhaa tai Jeesusta esimerkkeinä normaaleista ihmisistä.

Teidän ei tarvitse uhrata itseänne, vaan voitte aikuisena korjata elämäntarinanne merkityksiä sellaisisksi, että ne kannattelevat hyvää ja mahdollisimman tervettä elämää. Suuri osa ihmisiä valitettavasti kuolee liian aikaisin, yrittäen elää epätoivoisesti juuretonta normaalin normi-ihmisen normielämää. Moni heistä ei ole tutustunut hyväksyvässä ilmapiirissä koskaan tärkeimpään matkakumppaniinsa, omaan itseensä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s